JO 2014: Masuri de securitate fara precedent in istoria olimpica

Reclame home 1
Reclame home 1

Masuri de securitate fara precedent in istoria olimpica au intrat in vigoare marti in Rusia, cu o luna inainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, in timp ce temeri privind atentatele au reaparut in urma a doua atacuri sinucigase la sfarsitul lunii decembrie, conform Agerpres.

Intrarea tuturor automobilelor in Soci este de acum filtrata, iar accesul in acest oras de 350.000 locuitori este interzis vehiculelor venite din exterior si care nu dispun de autorizatie speciala. Fortele de ordine, de pe acum in numar mare in aceasta statiune balneara intre malul Marii Negre si Muntii Caucaz, au fost intarite marti, masura fiind una dintre cele mai vizibile. Acest dispozitiv intra in vigoare cu o luna inaintea JO, programate intre 7 si 23 februarie, urmand sa fie mentinut pana pe 23 martie, adica inca o saptamana dupa inchiderea Jocurilor Paralimpice (7-16 martie).

Circa 37.000 de politisti si unitati ale armatei terestre vor fi mobilizate pentru asigurarea securitatii Jocurilor, cel mai mare eveniment international organizat de Rusia de la caderea URSS, in 1991. Un eveniment la care tine in mod special presedintele Vladimir Putin, in dorinta de a face din el o vitrina a Rusiei. De altfel, unii vorbesc de „Jocurile lui Putin”.

Aceste masuri de securitate exceptionala au fost decise de multa vreme, pentru a face fata in special amenintarilor teroriste, seful rebeliunii islamiste din Caucaz, Doku Umarov, chemand in iulie la impiedicarea desfasurarii Jocurilor de la Soci „prin orice mijloace”.

Supravegherea se va efectua din cer, cu un sistem prin intermediul satelitilor, a subliniat Vladimir Puskov, ministrul rus pentru situatii de urgenta, care a precizat ca „orice problema de securitate a Jocurilor Olimpice va fi de acum reglementata la cel mai inalt nivel”.

Pe langa severele restrictii in circulatia automobilelor, navigatia din Marea Neagra a fost, de asemenea, limitata incepand de marti. De asemenea, armata terestra va dispune la Soci de sisteme de aparare antiaeriana Pantir-S, o noua generatie de rachete sol-aer.

Totodata, Rusia va supraveghea toate comunicatiile, gratie unui sistem care permite serviciului de securitate (FSB) sa aiba acces la orice convorbire telefonica si pe internet, sistem a carui existenta a fost dezvaluita la sfarsitul anului 2013 de doi jurnalisti rusi.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole