Jocurile lui Chereches: Irina Smical, viceprimar, Gheorghe Gligan, eject din Consiliul Local

Reclame home 1
Reclame home 1

Dincolo de pupaturi, strangeri de mana, sesiuni foto si calde urari de bine catre electoratul credul, in spatele intelegerii dintre cei doi adversari politici, Catalin Chereches si Gabriel Zetea, stau cateva detalii care nu apar in protocolul resemnat acum cateva zile.

Conform surselor noastre, Catalin Chereches a cerut anumite reglaje la nivelul grupului de consilieri locali PSD. In primul rand, este foarte deranjat de social-democratul Gheorghe Gligan si de interventiile sale in Consiliu, astfel ca i-a cerut lui Gabriel Zetea, presedintele PSD Maramures, excluderea din partid a lui Gligan si inlocuirea sa cu un alt membru PSD. Cel mai probabil, Zetea nu va trece la executarea de indata a consilierului incomod, mai degraba Gligan va fi putin urecheat si trimis o vreme sa ridice corespondenta partidului, pana se va mai linisti si nu isi va mai baga nasul in anumite proiecte de hotarare cu iz penal.

Contactat telefonic, Gheorghe Gligan a evitat comentariile pe aceasta tema, rezumandu-se la a intreba sec: „Ati fumat ceva?”.  Dupa care convorbirea s-a intrerupt si nu am putut afla detalii. Dar putem presupune ca alesul PSD a dorit sa spuna „Au fumat ceva?”, cu referire la „pipa pacii”, simbol al reconcilierii si chiar al „resemnarii”.

Un alt punct sensibil discutat in spatele strangerii de mana a fost si acela al viitorului viceprimar. Pentru ca atat Marinel Rob, cat si Noemi Vida se afla pe lista celor vizati de inlocuire. Rob nu este in gratiile lui Catalin Chereches, din mai multe ratiuni. Pe vremea cand era primar interimar, nu a executat intocmai ordinele primite de la Chereches pe telefonul scurt, a aflat prea multe din dedesubturile administratiei locale si a castigat suficienta notorietate incat sa merite trecut din nou in anonimat.

Chereches a dorit in repetate randuri sa il inlocuiasca pe Marinel Rob (cel mai vehiculat nume fiind Florin Cret – PMP), insa nu a cerut Consiliului Local asta, nefiind sigur pe votul a cel putin 16 alesi, din totalul de 23. Astfel ca a amanat. Acum, dupa mariajul cu Gabriel Zetea, ar aduna numarul de voturi necesar si l-ar putea schimba pe Rob.

Cu madam Vida, situatia e mai complicata. Ca vrea, nu vrea, va zbura din Consiliul Local, odata cu venirea primaverii. Inalta Curte de Casatie si Justitie se va pronunta in dosarul privind incompatibilitatea sa, iar verdictul nu are cum sa fie unul pozitiv pentru Noemi Vida, lucrurile fiind cat se poate de clare in acea speta. Cel mai probabil, se vor mentine solutiile primelor instante, iar incompatibila Vida va parasi definitiv administratia locala.

Asadar, loc este pentru un viceprimar PSD. Gligan e pe lista neagra, iar Marin Bragaru nu e genul de partener pe care Chereches si-l doreste la conducerea Primariei. Avocat fiind, Bragaru ar pune intrebari vizavi de legalitatea magariilor pe care adesea le inventeaza Catalin Chereches, punand astfel in pericol diversele ecuatii economico-financiare generate si girate de primar. Deci, nu e bun.

Ramane atunci ultima varianta pe care PSD o poate oferi. Al treilea consilier local social-democrat pare a corespunde. Irina Smical a colaborat bine cu Coalitia pentru Baia Mare, la inceputul anului, votand cateva proiecte cheie pentru municipiu, inclusiv acelea de revocare succesiva a calitatii de viceprimar interimar a lui Cristian Niculescu Tagarlas, astfel ca prezinta garantia unei integrari in echipa obedienta primarului. In plus, este la primul mandat de consilier local, nefiind o experta in administratie, fapt care ii convine de minune primarului Chereches, care nu se doreste inconjurat de oameni ce se pricep foarte bine la acte, care pun intrebari indezirabile sau pot face diferenta dintre legal si penal.

Acestea sunt cateva din considerentele pentru care Florin Cret a fost scos din schema, cel putin momentan. Riscurile de a-l pune viceprimar ar fi fost prea mari. In primul rand, ar fi invatat repede cum functioneaza lucrurile atat pe lege, cat si pe langa ea, iar apoi ar fi la curent cu toate afacerile mai mult sau mai putin curate ale primarului. Mai mult, in perspectiva foarte probabila a unei noi ridicari a inculpatului Catalin Chereches, Florin Cret s-ar fi aflat in pole position pentru functia de primar interimar, iar de acolo Chereches l-ar fi scapat definitiv de sub control.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. Romeo

  Bine faceți domnule primar Cătălin Chereches că acest individ Gheorghe Gligan vb ce nu trebuie el acest Gligan este un jurnalist i… nu știe cu ce se mănâncă în consiliul local vb și el săracul să nu adoarmă pe scaunul de consilier ….domnule primar Cătălin Chereches acest individ trebuia de mult să părăsească acest consiliul local…..

  Reply
 2. Geo

  Cherecheș mai are foarte puțin timp de trăit în stare de libertate. Degeaba trage sfori, degeaba își mai pregătește slugi prin funcții. Hotărârea judecătorească va cădea în curând ca o ghilotină. Atunci, Baia Mare va răsufla ușurată…

  Reply
  1. patkova

   crezi ca madam Chereches doarme? crezi ca Florin Ciordache si Slugarel Toader stau linistiti si nu fac nimic? nu iti este clar ca prin tot ceea ce se face acuma cu legile justitiei se urmareste doar punerea justitiei la pamant si „adaptarea” ei la „nevoile” liderilor PSD+ALDE? exact in acest fel si dl. Chereches va fi facut scapat si va rade in nas procurorilor, judecatorilor si noua electoratului baimarean cel mai credul, neinformat, aerian si adormit electorat din Romania…

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole