Jubileu: 50 de ani de la infiintarea Planetariului Baia Mare

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Anul acesta se implinesc 50 de ani de la infiintarea Planetariului Baia Mare. Primul planetariu public din Romania a fost inaugurat in Baia Mare la data de 1 iulie 1969. La acea vreme institutia se afla sub tutela Consiliului Popular Judetean. Din anul 1971 Planetariul – cu titulatura de Complexul de Astronomie Populara Baia Mare a trecut in subordinea Comitetului executiv al Consiliului Popular al Municipiului Baia Mare, situatie pastrata pana in anul 1991. Ulterior, Inspectoratul pentru cultura, cu acordul Primariei municipiului, a initiat integrarea Planetariului Baia Mare in cadrul Muzeului Judetean Maramures – activitatea fiind restransa prin gazduirea aici, in spatiul Observator, hol transversal, camera solara si celelalte spatii a sediului primei televiziuni private din Romania.

In 2007, dupa desfiintarea Muzeului Judetean Maramures, Planetariul a fost preluat ca sectie de specialitate de catre Muzeul de Mineralogie Baia Mare, situatie pastrata pana la 1 iulie 2014 cand, in urma unei Hotarari a Consiliului Judetean Maramures, Planetariul Baia Mare a redevenit, dupa 45 de ani de la infiintare, institutie de sine statatoare, cu numele de Complexul Astronomic Baia Mare.

Acum, Complexul Astrionomic este unicul planetariu public din zona Transilvaniei, iar in ziua de 1 iulie 2019, institutia va implini 50 de ani de la infiintare.

Palmares

In istoria sa de aproape 50 de ani, institutia a primit peste 1.000.000 de vizitatori; Complexul Astronomic Baia Mare: primul planetariu public din Romania (1969), unicul planetariu public din Transilvania (1969 – 2017), cel mai modern planetariu public din Romania (din 2015 si pana in prezent), prima si cea mai moderna expozitie digitala multimedia din Romania (2011 – prezent), un centru de excelenta in popularizarea astronomiei (2015 – prezent) si altele.

ZiarMM.ro

Reclame home 1
Data curenta: ’24/06/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *