Judetul Maramures, prezenta vie in inima Europei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Un demers inedit a fost organizat marti, 28 noiembrie, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, pentru a marca cei 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Judetean Maramures.

La invitatia europarlamentarului Viorica Dancila, reprezentanti ai judetului Maramures au participat la acest eveniment festiv care a debutat cu intonarea imnului national, dupa care gazda, dar si invitatii au adresat aprecieri la adresa acestei initiative de celebrare si promovare a valorilor nationale.

„Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si pasii pe care i-am facut in cei 10 ani in interiorul familiei europene trebuie sa reprezinte motive de sarbatoare. Ma bucur sa avem astazi, alaturi de noi, atat de multi prieteni din familia europeana. (…) Maramuresul este unul dintre locurile din Romania in care traditiile sunt pastrate mereu vii, iar bucuria de a fi roman se citeste pe chipurile tuturor”, a apreciat Viorica Dancila, europarlamentar.

Prezent la aceasta sarbatoare a fost si liderul grupului parlamentar in Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor, Giovanni Pittella, alaturi de europarlamentarii romani Victor Negrescu, Eugen Bostinaru, Dan Nica, Maria Grapini, Claudia Tapardel, Ciprian Tanasescu, Emilian Pavel, Norica Nicolai, Daniel Buda, Cristian Busoi, Teodor Stolojan, Mircea Diaconu, dar si alti reprezentanti ai statelor membre ale Uniunii Europene, diplomati, si reprezentantii ai institutiilor europene. Despre importanta aceste aniversari si despre unitatea prilejuita de Centenarul Marii Uniri a Romaniei a vorbit si Victor Negrescu, Mministru delegat pentru Afaceri Europene in Guvernul Romaniei.

„Acest eveniment sarbatoreste Romania. Prin ceea ce se intampla acum, aici, transmiteti urmatorul mesaj: Romania este importanta, are traditii, iar Ziua Nationala este un motiv de mandrie pentru noi toti, un motiv care poate reprezenta un mesaj de unitate atat pentru tara noastra, cat si pentru Europa. Ma bucur  nespus si va felicit pentru initiativa de a invita foarte multe persoane din tara, colegi din Maramures, oficiali si oameni care reprezinta intr-adevar traditiile culturale din acea zona a tarii.

Salut prezenta Consiliului Judetean Maramures, care demonstreaza inca o data implicarea acestui judet in promovarea identitatii noastre nationale”, a precizat Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene in Guvernul Romaniei.

Consilierii judeteni Liliana Moga, Ioan Sas, Ioan Radu Coman, Emil Munteanu, Calin Ioan Bota, Marian Gheorghe, dar si reprezentantii unitatilor administrativ teritoriale, Gabriela Tulbure – Seini, Anton Ardelean – Tautii Magheraus, Vasile Boitor – Asuaju de Sus, Lucia Butcure – Cupseni, Godja Matei – Oncesti si Nicolae David – Ieud, au purtat discutii cu reprezentantii institutiilor europene despre legislatia in materie de fonduri europene, posibilitati de accesare a acestora si modalitati de implementare a proiectelor europene.

Pentru a marca acest eveniment jubiliar si pentru a promova cultura nationala, portul si dansul popular, invitatii romani au imbracat costumul popular romanesc care a colorat sala, conferindu-i o nota aparte. Atmosfera a fost insufletita de artistii Ansamblului Folcloric National ”Transilvania”, care au abordat cele mai reprezentative zone ale tarii prin cantecul si dansul popular specific. Solistii care au incantat publicul spectator sunt Anamaria Gherghel, Florin Gherman, Florentina si Petre Giurgi. Invitatii s-au unit in hora si au degustat preparate specifice gastronomiei maramuresene, se mai arata in comunicat.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *