Jumatate din speciile de copaci din padurea amazoniana sunt amenintate de despadurire

Reclame home 1
Reclame home 1

amazonAproape jumatate din speciile de copaci din padurea amazoniana se afla in pericol, fiind amenintate de despadurire, potrivit unei cercetari recente, printre primele de acest gen care au analizat impactul taierii padurilor asupra fiecarei specii de copaci din padurea amazoniana, informeaza UPI, citata de Agerpres.

O echipa internationala de cercetatori a comparat informatiile din studii anterioare asupra padurilor cu harti ale zonelor defrisate. Pe baza cifrelor rezultate, intre 36% si 57% din cele 15.000 de specii de copaci justifica prezenta in lista rosie cu speciile amenintate a Uniunii internationale pentru conservarea naturii.

Situatia nu s-a inrautatit dintr-odata, insa prin aceasta cercetare oferim o estimare a modului in care diferite specii de copaci au fost afectate de despaduriri de-a lungul timpului si cum vor fi afectate de disparitia padurilor pe viitor, a spus Nigel Pitman, ecologist la Field Museum din Chicago si cercetator implicat in acest studiu.

In prezent, majoritatea speciilor amenintate se afla in zone protejate si in teritorii indigene, insa aceste zone nu sunt imune la despaduriri si la actiunile de dezvoltare umana. Majoritatea parcurilor si rezervatiilor din Brazilia nu au planuri de administrare pe termen lung sau bugete in acest sens, potrivit cercetatorilor.

“Este o batalie pe care o vom vedea dusa in timpul vietilor noastre”, a spus William Laurance, cercetator si ecologist la James Cook University din Australia, adaugand ca, “fie luam atitudine si protejam aceste parcuri si rezervatii indigene care sunt grav afectate, fie despadurirea le va eroda pana vom ajunge sa vedem disparitia lor”.

Studiul a fost publicat in revista de specialitate Science Advances.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2