In jur de 30% dintre pacientii cuprinsi in Programul „Stop Fumat” au renuntat la acest viciu

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

tigara-fumatIn jur de 30% dintre cei aproape 4.000 de pacienti cuprinsi in Programul „Stop Fumat”, derulat de Ministerul Sanatatii, au renuntat la acest viciu, a declarat, joi, dr. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog la Institutul „Marius Nasta” si coordonatorul Subprogramului de Prevenire si Control al Tabagismului (SPCT) din cadrul Ministerului Sanatatii, informeaza AGERPRES.

„Programul „Stop Fumat” este derulat de Ministerul Sanatatii si asigura celor care doresc sa se lase de fumat consiliere in acest sens si terapie medicamentoasa specifica. Programul este in derulare din 2008, iar aproape 4.000 de pacienti au fost cuprinsi in aceasta perioada. In jur de 30% dintre ei au renuntat la fumat. Tratamentul dureaza trei luni. Primesc consiliere antifumat realizata de catre un medic specialist, pregatit in acest sens, si terapie medicamentoasa specifica. Sunt patru sedinte sau ori de cate ori este nevoie, pacientul ramanand in contact cu medicul”, a precizat Munteanu la o conferinta de presa prilejuita de „Ziua Nationala fara Tutun”.

Ea a adaugat ca, incepand cu 2010, pentru ca au fost „foarte multi curiosi” si foarte putini au urmat acest tratament in serios, s-a introdus si o coplata pentru cele patru sedinte de consiliere si atunci s-au adresat programului doar cei cu adevarat motivati in procesul de renuntare la fumat.

In context, Munteanu a spus ca SPCT se adreseaza celor 4,9 milioane de romani fumatori, care arata o prevalenta de 26,7% — similara cu media din UE, dar ceva mai mica fata de tarile vecine.

„Nu ne adresam doar fumatorilor, ne adresam si tinerilor si dorim sa realizam din ei o generatie fara fumat. De aceea trebuie sa avem in vedere si fumatul pasiv, iar legea (antifumat — n.r.) care s-a aprobat in martie ne ofera acest sprijin si speram ca Eurobarometrul sa nu mai arate aceste date vizavi de expunerea la fumat pasiv in baruri si restaurante in Romania si vizavi de expunerea la locul de munca”, a afirmat medicul.

Munteanu a mai precizat ca ceea ce mai este de combatut, de educat si de lucrat in continuare tine de fumatul la domiciliu, care se pastreaza intr-o limita ridicata.

„Nu trebuie sa uitam nici fumatul la mana a treia, care este acel reziduu de tutun care ramane in incaperea in care s-a fumat si care se depoziteaza si de asemenea persista in parul si pe hainele fumatorului. Cea mai mare expunere la acest fumat la mana a treia este masina fumatorului, unde fumul persista peste doua ore, curatenia in masina nu se face dupa fiecare tigara si atunci poate sunt justificate acele indicatii de interzicere a fumatului in masina fata de expunerea la copil.

Cat priveste modul in care sunt determinati fumatorii sa renunte la fumat, Munteanu a explicat ca acest lucru se realizeaza prin masuri precum cresterea pretului la tigari, interzicerea fumatului in spatii publice sau internarea in clinici de renuntare la fumat.

„Este important sa determinam orice fumator sa renunte la fumat, pentru ca supravietuirea acestuia va fi cu atat mai mare cu cat varsta la care a renuntat este mai scazuta”, a aratat medicul.

Dr. Ramona Brad, de la Coalitia „Romania Respira”, s-a referit la „Strategia 2035, prima generatie fara tutun a Romaniei”, document dezvoltat de societatea civila, cu expertiza stiintifica si medicala si bazat pe recomandarile OMS, ce a fost depus la Guvern pentru a intra in circuitul de avizare.

Ea a precizat ca strategia cuprinde trei aspecte, respectiv preventia debutului fumatului, protectia impotriva expunerii la tutun si incurajarea renuntarii la fumat.

„Scopul acestei strategii este scaderea numarului dramatic de copii care fumeaza in acest moment in Romania, este vorba de peste 20% din copiii sub 18 ani”, a spus Brad.

Deputatul Aurelia Cristea, initiatorul Legii antifumat, a aratat ca acest act normativ este „o minune in Romania, pentru ca industria tutunului este mai puternica decat Guvernul Romaniei, care avea obligatia sa promoveze o astfel de legislatie. Este o lege care poate fi implementata usor si chiar poate fi respectata si trebuie sa apelam la preventie”.

Dr. Gilda Popescu, managerul Institutului „Marius Nasta”, a vorbit despre cauzalitatea dintre fumat si tuberculoza.

„Potrivit unor studii, practic, riscul este de doua ori mai crescut de aparitie a tuberculozei la fumatori, comparativ cu nefumatorii. (…) De asemenea, o importanta deosebita o are asocierea semnificativa intre varsta la care s-a initiat fumatul, durata fumatului si aparitia tuberculozei. La fumatorii activi, care au inceput sa fumeze la varsta de 15-20 de ani, fumand mai mult de zece ani, riscul de dezvolare a tuberculozei este mult mai crescut”, a subliniat Gilda Popescu.

Medicul a citat dintr-un studiu realizat la nivelul Sectorului 5 al Capitalei, care a relevat faptul ca dintre cei 1.427 de pacienti inregistrati cu tuberculoza, 90% dintre ei erau fumatori, in special barbati.

„Un sistem eficient de masuri antifumat ar avea repercusiuni asupra incidentei atat a tuberculozei, cat si a altor maladii”, a concluzionat Popescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2