Jurnal de vacanta: Sarmanii milionari ai capitalismului cu fata umana! Partea a doua

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

E prima zi de scoala, dar nu-mi propun sa scriu despre unitatile de invatamant degradate si insalubre, fara autorizatii sau cu autorizatii obtinute prin practici mai mult sau mai putin ortodoxe. Nici despre festivismul desuet, penibil, populist si abuziv prin care, in complicitate cu Inspectoratele scolare, mintile elevilor si parintilor sunt manipulate din prima zi, de anumiti directori obedienti si slugarnici.

Uitati-va la imaginile aparute in presa si cele postate pe social media si intrebati-va ce cauta langa directorul scolii, presedintele Asociatiei parintilor, reprezentantul autoritatilor locale si al elevilor, un preot? Pentru cei care inca nu stiu, Romania este republica si nu califat sau gubernie ortodoxa, invatamantul este laic, iar BOR este asociatia crestinilor ortodocsi si nu biserica nationala sau institutie a statului roman. Cata vreme exista permis invatamant confesional, ar trebui sa acceptam ca prezenta publica a clerului ar trebui limitata la perimetrul asezamintelor si lacaselor de cult.

Snobismul nu face parte din inventarul “calitatilor” mele. Am oroare de protipendada formata din noii imbogatiti, minti goale si inrobite principiilor rurale despre munca si viata. Falosenia ca natie ne degradeaza si nu ne inalta, chiar daca specimenele tip “Ghita” au tendinta sa dea lectii de viata, considerand ca detin adevarul absolut. Acumularea de averi din furturi si smecherii, afisarea cu ostentatie a caselor, masinilor, ceasurilor si toalelor de firma sunt manifestari de prost gust, care nu au nicio legatura cu decenta si normalitatea sociala.

Prefer sa va povestec despre vizita recenta in zona de sud a Frantei, o calatorie a curiozitatii si dorintei de informare. Citisem enorm despre riviera franceza si doream sa inteleg de ce este atat de faimoasa zona. Am vizitat Nisa, Monte Carlo si St Tropez, cateva repere ale unui periplu interesant si incitant. Doar ca in final m-am simtit revoltat de diferentele enorme dintre Franta si tara pe care o consider si a mea. Si asta nu pentru ca Palatul Grimaldi – fosta fortareata militara princiara, nu suporta nici o comparatie cu Palatul Regal sau Castelul Peles. Motivele sunt multiple si de netagaduit.

Ce m-a determinat sa ma simt umilit tine de ceea ce inseamna specificul national francez si monegasc, de ordinea, curatenia si organizarea exemplara caracteristica unor tari in care monumentele istorice sunt ingrijite, functionale si valorificate, spre deosebire de tara in care se discuta doar despre pesta porcina, targurile de vite, coruptia din justitie si scandalul politicienilor. Si asta in timp ce mizeria, gunoaiele si peturile aruncate peste tot acopera spatiul carpato-duneareano-pontic, a natiei incapabile sa-si respecte centenarul Marii Uniri, celebrat prin fumul gratarelor cu mici, frigane si ciozvarte de carne.

Ma intrebam de ce nu vad in Monaco, Nisa sau Saint Tropez oameni imbracati in sort, maieu cu slapi in picioare si tupeu balcano-fanariot. Unde sunt cocalarii care se duc la teatru in tricou, la muzeu in trening, la nunta in blugi si la banca in izmene? De ce nu ma izbesc de tigani si cersetori pe Promenade des Anglois, de suti si practicanti de alba-neagra pe Quai Suffren, in Portul Vechi al fostului orasel de pescari, de smecheri in pantaloni scurti si tenisi la mall sau de specimene cu pantece boieresc si slip pe terasele estivale din zona Quai des Etats- Unis sau Hotelul Negresco.

Revenit in Romania Bucolica, cu vamesi plictisiti si acriti, sosele populate cu biciclisti, carute si utilaje agricole, minoritari campati langa platformele de gunoi si vecini care-si bat covoarele in ziua de Pasti, imi blestem soarta de popor centenar a carei maretie rezida din incapacitatea de integrare in spiritul si civilizatia europeana. Un decalaj care se accentueaza cu fiecare zi ce trece, in dangatul asurzitor al clopotelor amplasate la doar cativa metri de blocurile de beton, biserici care fac sa vibreze doar geamurile, nu si sufletele noastre letargice si resemnate.

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2