Jurnal de week-end: Raliu si defrisari in Padurea de la Unguras (FOTO)

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Continuam periplul in natura la sfarsit de saptamana, prin locuri unde speram sa mai gasim o oaza de liniste si bun simt. Ieri am fost intr-un loc unde merg cu drag de foarte multi ani, pentru placerea de a gasi soare si umbra, verdeata si aer proaspat. Padurea Unguras este la cativa kilometri de Baia Mare, fiind usor accesibil din Tautii de Sus, prin strada Plevnei.

Fara a avea o suprafata imensa, padurea aflata in patrimoniul comunei Dumbravita, era putin alterata in raport cu alte locuri de agrement. Cativa turisti, mereu aceiasi, aleg sa-si petreaca week-end-urile la marginea padurii, in mod decent, daca exceptam faptul ca isi parcheaza masinile pe iarba de la liziera si nu pe marginea soselei, iar uneori dau drumul in exces la sistemele audio, impunand si celorlti sa asculte, volens nolens, muzica folclorica, manele sau alte subspecii muzicale. Altii foloseau padurea ca loc de promenada, cativa kilometri de mers printre copaci, alternand zonele insorite cu umbra, alimentand bateriile descarcate in timpul saptamanii.

Ieri a fost prima iesire in zona din anul acesta si am ramas cu un gust amar. Padurea a fost recent atacata de drujbele taietorilor de lemne, fiind pusi la pamant arbori care erau departe de a avea 100 sau 120 de ani. Nu vrem sa intelegem ca orice petic de padure, orice zona inverzita inseamna sanatate pentru noi. Nu avem minim respect fata de lege si autoritate, preferand sa distrugem natura pentru beneficii derizorii de moment.

Chiar daca nu era njmic amenajat acolo din punct de vedere turistic, mese sau banci, vetre pentru foc, toalete sau locuri de parcare, padurea era un refugiu pentru cei care voiau sa evadeze, fie si pentru cateva ore, din marasmul urban si mizeria morala care ne copleseste.

Poate ca locul nu are destinatie turistica, probabil nu se doreste ca oamenii sa vina acolo, dar oare defrisarile care au avut loc recent sunt legale? Teritoriul padurii a devenit un santier, solul fiind brazdat si distrus de urmele utilajelor care au ridicat si transportat masa lemnoasa taiata. Au ramas in urma cioturi, crengile curatate de pe arbori, noroi si mizerie. Si de parca nu era suficient faptul ca padurea a fost molestata, ieri dupa amiaza in jurul orei 17, cateva masini 4×4 faceau raliu prin padure, pe drumurile forestiere create ad-hoc, circuland cu viteza si cu motoarele urland ca in jungla urbana.

Am plecat trist si revoltat, dintr-un loc unde imi facea placere sa merg, pentru linistea si privilegiile oferite de un spatiu care candva era nealterat de indecenta si nesimtirea umana. Poate se vor sesiza, totusi, silvicultorii sau proprietarii padurii sau alte autoritati publice si vor interveni. Putin probabil!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *