Jurnalismul de investigatii – O specie pe cale de disparitie in peisajul mass media (I)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

fermoarPetre Tutea spunea ca “Egalitatea e cel mai mare dusman al libertatii”. O cugetarea profunda care definea profetic viitoarea nivelare a presei care in anii 90 matura gunoaiele societatii. Mitocania politica, tabloidizarea trusturilor de presa plus invazia online-ului au generat in ultimii zece ani un cataclism, al carui efect a fost indepartarea cetateanul de jurnalismul de calitate. De ce sa dai 50 de bani sau un leu pe o gazeta print cand poti gasi moca pe internet toate informatiile posibile despre pisica familiei Obama, amantii Madonei sau divortul lui Putin? Jurnalismul politic a devenit o forma de prostitutie publica nesanctionata de lege, in timp ce informatiile economice au cazut in derizoriu fiind obiect de studiu doar pentru cei din sistemul corporatist.

Marea schimbare de sistem in Romania ne-a prins cu pantalonii in vine. Armata de redactori stefanghiorghisti era compromisa dupa ce ani intregi linsese dosurile comuniste, proslavind marile realizari ale socialismului victorios. Manuitorii de creioane chimice, pixuri si carioci erau incapabili a se adapta la noul trend, fiind putini cei care au supravietuit. Si totusi unii au reusit chiar si scriind in 21 decembrie, joi seara, despre sedinta CPEX iar sambata dimineata, in 23, despre fuga lui Ceausescu si aparitia FSN. Din acei dinozauri au rezistat doar cei mai tineri la acea vreme, specimenele oportuniste si tupeiste, o masa critica din care unii au devenit in timp deontologi sau chiar demnitari ai statului.

CV-urile acestora au fost reciclate, biografiile rescrise, majoritatea manuitorilor de plaivaze erijandu-se in martiri ai sistemului comunist ori in revolutionari activi si merituosi.

In anul 1990 presa explodase peste noapte, zilnic apareau cateva zeci de ziare noi, iar pe piata muncii era o nevoie acuta de resurse umane. Oamenii cumparau ziarul ca painea calda, citind din scoarta in scoarta cele mai obscure fituici cu denumiri fantasmagorice, avizi de senzational si informatii. Redactiile s-au populat cu tot felul de indivizi dubiosi dar ambitiosi, multi fara nici o vocatie literara dar dornici sa parvina si sa devina lideri de opinie. Ne-am pricopsit atunci cu specimene provenite din toate sectoarele sociale, tagma fiind penetrata de ingineri, profesori, mineri, puscariasi, economisti si juristiconsulti, hoarda din care unii mai sunt activi si azi, dupa un sfert de secol.

Despre calitatea mass mediei prodecembriste a scris foarte critic Cristian Tudor Popescu, scriitor SF si inginer, devenit cel mai important guru al presei romanesti. Incepand din 1991, in Romania aparusera primele televiziuni private SOTI, Antena 1, Canal 31 si Tele 7 abc, posturi infiintate de securistii din linia a doua si alti detinatori de valuta forte verde. A fost momentul declansarii erei talk-showurilor fiind evident ca romanilor le placeau emisiunile de dezbateri, formate in care oamenii discutau si combateau vehement. Era de ajuns sa existe un spatiu cu o masa, trei scaune, doua camere de filmat si trei reflectoare pentru a genera audientele uriase cautate de furnizorii de publicitate.

Presa devenise o forta imensa care a trait timp de aproape zece ani o perioada romantica, caracterizata de independenta fata de politic. Dar vremurile aveau sa se schimbe, pe piata aparand ciurda de baieti destepti autohtoni din specia imbogatitului peste noapte, haiduci verosi care au facut miliarde prin afacerile cu un stat slab, condus de neocomunisti imbecili si timizi. Ei aveau sa devina noii oameni de afaceri de succes ai capitalismului romanesc „magnati de presa” si mai apoi politiceni de vaza. Adica papusarii care manuiesc marionetele mercenare din presa de azi.

Semnalul decaderii jurnalismului a fost dat de guvernarea Nastase, cel care a constientizat ca jaful national si coruptia institutionalizata nu se pot realiza fara complicitatea presei. Ofensiva declansata de partidul stat a avut succes, timp de patru ani existand doar o opozitie mediatica formala, care se „revolta” doar in perioada renegocierii contractelor ce asigurau tacerea.

Jurnalistii de investigatii au fost rand pe rand marginalizati, izolati si/sau aruncati in zona blogurilor, un spatiu elitist pe care-l citesc doar 10% din cei care voteaza. Patronatele in presa s-au schimbat in cativa ani iar presa locala a fost cumparata, subordonata si determinata sa slugareasca baronii locali. Astazi nu misca nimeni in front, iar cine are curaj sa spuna adevarul vizibil este ostracizat, amenintat, concediat sau calomniat prin intermediul slugilor, din rasa cozi de topor.

Intr-o presa aflata in insolventa sau falimentara regula o face banul public, dirijat de cei de la putere doar spre acei prestatori care nu au probleme de moralitate sau coloana vertebrala sensibila. A fi jurnalist a devenit pentru multi o povara, dar cand ai de ales intre a face foame sau a primi o mie de euro neimpozitati pe luna, esti tentat sa-ti arunci constiinta la gunoi schimband dezinvolt macazul retoricii de la injuraturi si acuze, la osanale si laude care frizeaza uneori limitele penibilului. Pana mai avem puterea de a ne privi in oglinda dimineata cand ne barbierim, fara a ne scuipa in fata, mai avem dreptul sa emitem opinii. Chiar daca unii nu le agreaza sau le considera judecati fara valoare.

Cato CENZORUL

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

11 Comments

 1. Ioan

  Faceti investigatii despre PROTESTUL SPONTAN al unor POLISTI LOCALI din Politia Locala Baia Mare, care a avut loc azi dimineata , satui de BATJOCURA si ABUZURiLE la care sunt supusi ! Conducerea cauta CAPII acestei actiuni pentru a fi aspru pedepsiti si dati exemplu pentru ca astfel de actiuni sa nu se mai repete !
  DICTATURA TOTALA la Baia Mare !

  Reply
 2. Gheorghe

  Asta se imtampla cand liderii sindicali sunt unsi directori ! Apar abuzurile si dictatura !
  Majoritatea liderilor sindicali sunt cumparati cu functii…deci bani !
  Cum o fi cu incompatibilitatile ? Este legal ?

  Reply
 3. Mishu

  Favorizarea unora , defavorizarea altora , neacordarea normei re hrana si a altor sporuri ( probabil neicheierea politelor de asigurare in caz de acvident sau moarte impuse de lege) ,conditiile de munca total inumane , precum si schimburii continue pana la 30 de zile calendaristice Comsecutive-contrar CODULUI MUNCII , chemarea la diverse sidrofii la munca -de pe libere ,”patrularea” umui singur politist , precum si paza unor obiective” strategice ” ca bujori , pesti , fantani , canapele etc in loccull muncii de prevenire a infractionalitatii si a ocrotirii cetatenilor fata de unele fapte antisociale sunt doar unele dintre nemultumirile unor politisti locali care vor sa+si faca treaba de POLITISTI !!

  Reply
  1. nicolae

   Ma Mishule, tot ce fac ei e munca de bocteri, nu are nici o treaba cu politia.Sa dai amenzi de parcare sau sa pazesti panselute nu sunt lucruri de inalta calificare,iar daca compari munca lor cu cea a unei confectionere poti sa spui ca sunt si prea bine platiti.

   Reply
  2. Drulea

   Dar voi nu sunteti POLITISTI, mai Mishule! Voi sunteti fosti gardieni publici, cu 8 clase! Terminati cu vrajeala asta de 2lei, ca nu tine! Hai, in parc cu voi, paziti pestii primarului! Ja!

   Reply
 4. Edy Costin

  Vad comentarii care nu prea au nici o treaba cu cele scrise de Cato CENZORUL.
  Una peste alta din cele scrijelite ici ni pe pagina, cu un minim efort de gandire, sigur se pot gasi minim un numar destul de impresonant de "jurnalisti de investigatii" care nu prea au cum sa se uite in oglinda dimineata si sa fie multumiti moral, pe cand de partea opusa, cea morala si deontologica, cred ca o mana ajunge pentru a ii numara si enumera.
  Ma refer strict pe plan local, in Baia Mare.
  Hai, va pupa tata.

  Reply
 5. Justitiar

  Nu este obligatoriu sa faci pe politistul daca nu esti in stare de asa ceva. Politia locala s-ar putea face cu oameni care doresc sa imbratiseze aceasta profesie. Acum sunt angajaţi diverşi indivizi care nu sunt in stare sa se apere nici pe dumnealor darmite cetatenii care le plătesc leafa. Cat despre politiste acestea sunt gratii rubensiene,fără pic de fineţe sau legitimitate asigurata în primul rînd de aspectul fizic. Cu astfel de aratari ,dar mai ales cu comportamentul lor nu ne alegem noi capitala culturala. Inafara de a vâna maşini parcate câteva minute ân zonele cu plată pentru a le taxa nu se vede utilitatea acestora. Poliţistul trebuie să inspira respect şi sprijin împotriva infractorilor . Paznicii trebuie plătitţi ca paznici fără drepturi militare şi sporuri de mii de lei pe an.

  Reply
 6. Izvorul Izei Tsunamy

  Jurnalismul de investigaţii trebuie susţinut de redacţia ziarului.Dacă redacţia este controlată de politic,cei angajaţi în astfel de demersuri vor fi sacrificaţi. La fiecare ziar există persoane care impun politica ziarului,care de fapt este o cenzura . Finanţarea presei făcută din publicităţi sau contracte de promovare nu asigură venituri suficiente pentru redactarea si tipărirea ziarului darmite pentru retribuirea jurnalistilor de investigaţii. . Finanţarea bugetară a presei de investigaţii intocmai ca şi cea a justiţiei,sau macar a poliţiei ar aduce increderea necesara ,iar demersurile constatate si făcute publice, corelate cu legea ar fi soluţia de revigorare a acestei activitati atat de necesare unei societati democratice.

  Reply
 7. carla

  Prietene Edy, acum ce ai vrea sa-ti scriem pe aici.Ca tot prostu stie ca astia de foame o trebuit sa se aciueze dupa cate un stapan care sa le arunce cate un carmoj de paine.Aia care au latrat in continuare , aiurea, in general au fost eutanasiati, in alta parte.Si unele investigatii se faceau la comanda, ca doar nu crezi ca informatiile erau spicuite de vreun Sherlock Holmes si nu erau primtie de la cate o sursa binevoitoare, iubitoare de dreptate.

  Reply
 8. dilau

  ” jurnalismul de investigatii – o specie care s-a mutat pe fotoliul din camera mare”, asta era titlul corect prietene cato cenzorul. hai sa luam un ziar local dar o sa trag la sorti ca sa nu ziceti ca am ceva cu cineva. am 2 de „g” si 2 de „mm” – da doamne sa iasa onlinu lui cake. asa nu ma injura lumea si sigur nu sint cenzurat – :)))). ghinion, a iesit ziarmm dar poate e mai bine asa. avem si noi, ca toata lumea, cel putin 3 nume nascute pentru a fi ziarist de investigatii. 1. romeo, omul pentru care kake sigur o sa propuna in cl o hotarire prin care sa le interzica baimarenilor privitul la televizor. 2. ciprian, acum vreo 20 de ani statea zilnic vreo 10 ore pe teren pentru a prinde un zenzational. de cind e redactor sef 100% abia ne mai baga cite o supa de oase. si aia din an in paste.3.cato cenzorul, nu scrie rau deloc dar – vorba lui steko – le putem trece la „amintiri din copilarie”. beleaua e ca ziaristul de investigatii din ziua de azi s-a cam obosit de munca de teren. prefera sa stea in casa pe feis si cu televizorul pe stiri. culege de ici de colo, mai baga o idee de la el, una din top si gata materialul pe care evident ca il trimite online. nici pe la redactie nu mai trece, la ce dracu sa bata atita amar de drum?. daca nu ma credeti mergeti pina la sediul ziamm si intrebati daca – din greseala – e cumva pe acolo unul dintre cei 3 de mai sus?. in caz afirmativ puneti si la loto ca sigur e ziua voastra norocoasa.:))).

  Reply
  1. stefan

   Dle dilau, citind ce ati scris fac si eu cateva remarci fara intentia de a va ofensa. Romeo Dobocan ar fi un ziarist bun pt presa locala daca nu ar fi orbit de ura fata de primar din care a facut o tinta predilecta, ziaristul dand senzatia ca traieste doar pt rafuiala cu acesta. Are dreptate in cele mai multe cazuri dar isi pierde obiectivitatea sau asa vad eu, poate gresesc. In plus are si el simpatii si afinitati caci sigur ia bani de paine de undeva dar nu cred ca acum e momentul sa vb despre asta. Ciprian este un jurnalist de investigatii care pare sufocat in ultima perioada, fapt vizibil prin numarul redus de articole scrise. Cat despre cato cenzorul, nu cred ca el scrie materiale de investigatii, editorialele lui fiind mai mult materiale de atitudine si opinie. Din ce scrie acesta eu inteleg sa iau o anumita atitudine fata de politicieni, sefi din administratie si alte persoane care constituie subiecte in materialele tratate. Nu stiu ce e pe la redactia ziarmm dar va contraziceti, adica daca nu sunt pe acolo probabil ca sunt pe teren sa-si ia subiectele. Sau nu? cu scuzele de rigoare

   Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2