Jurnalistul Vlad Herman: Parintele Justin Parvu este un adevarat reper de viata, mai ales in vremurile antihristice pe care le traim

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Jurnalistul maramuresean Vlad Herman a contribuit la tiparirea de carti si articole despre sfintii din inchisorile comuniste. Ani la rand a studiat acest subiect, publicand diverse marturii si fapte care relateaza detalii din viata celor care au suferit pentru credinta si neam in inchisorile secolului trecut, dar si minuni ale acestora savarsite dupa trecerea lor in vesnicie, relateaza Astradrom. Pe aceasta tema, Vlad Herman a acordat un amplu interviu revistei de cultura Luceafarul, redat mai jos.

Reporter: Inainte de toate, va rog sa imi spuneti cum percepeti dvs martirajul crestin din inchisorile comuniste romanesti si cum credeti ca aceasta realitate spirituala ar putea fi mai bine cunoscuta in zilele noastre, avand in vedere tendintele contemporane de a respinge, de a ignora valorile credintei ortodoxe pentru care s-au jertfit atatia drept marturisitori?

Vlad Herman: Martirajul din inchisorile comuniste poate fi asemanat cu martirajul din primele secole ale crestinatatii, cand inchinatorii la idoli au terorizat si ucis prin diverse metode pe cei care Il iubeau pe Hristos Domnul și Mantuitorul. Cei care au patimit in inchisorile comuniste reprezinta coloana vertebrala a neamului romanesc, alaturi de ceilalti Sfinti si eroi. Jertfa si sangele varsat de mucenicii din inchisori pentru Hristos si neam nu pot fi trecute atat de usor cu vederea, astfel ca trebuie, atat cat putem, sa aratam lumii ca au existat si astfel de oameni, dar mai ales ca exista si avem astfel de Sfinti, in ciuda celor care, pe diverse cai, incearca sa-i faca uitati sau sa-i ponegreasca.

Reporter: Despre minunile de credinta din inchisorile comuniste romanesti inca nu s-a scris atat de mult cat ar fi trebuit, dar cert este ca acest subiect incepe sa atraga atentia incetul cu incetul. Avand in vedere interesul pe care dvs il acordati acestui subiect, v-as ruga sa vorbiti in linii mari despre acele marturii despre care ati auzit si care v-au marcat constiinta spirituala.

Vlad Herman: M-au impresionat foarte mult minunile care s-au petrecut in inchisorile comuniste, minuni care m-au intarit foarte mult in credinta si m-au facut sa ma apropii, mai ales la inceput, de cei supranumiti Sfintii Inchisorilor. Ca puncte de referinta pentru mine ar fi acea minune din ziua Sfintilor Trei Ierarhi de la Periprava, povestita de Parintele Justin Parvu, cand detinutii (la indemnul Parintelui Ilie Lacatusu) care au intrat in apa nu s-au imbolnavit, desi afara era ger, ba mai mult, un soare cald i-a incalzit apoi. Ar mai fi minunea de care a avut parte Valeriu Gafencu, cand Maica Domnului i s-a aratat de Craciun, dar si momentele cand Parintele Arsenie Boca a facut ca lacatele de la usile celulei sa se deschida.

Pe acestea mi le amintesc acum, dar desigur ca mai exista multe alte cazuri in care credinta, rugaciunea si purtarea de grija a lui Dumnezeu au facut ca planurile diavolesti sa fie rasturnate. O alta minune, pe care o consider poate cea mai mare, este faptul ca inchisorile au „scos” o multime de sfinti, care acum se roaga pentru noi si de ale caror sfinte moaste ne putem bucura astazi.

Reporter: Pe de alta parte, m-ar interesa foarte mult sa stiu cum percepeti dv exact personalitatea spirituala a parintelui Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda si, nu in ultimul rand, sa imi spuneti care sunt principalele minuni de credinta legate de Sfintia Sa.

Vlad Herman: Pentru mine, Parintele Justin Parvu este un adevarat reper de viata, mai ales in vremurile antihristice pe care le traim. Un Sfant, un Erou, un Roman, pe care nu-l pot caracteriza in prea multe cuvinte, caci este mult prea urias ca eu sa pot face asta. Cert este doar ca am ramas saraci odata cu plecarea sa la Domnul, dar in acelasi timp ne-am imbogatit cu un Sfant si un mijlocitor la Tronul Ceresc. Sfantul Parinte Justin a fost, poate, una dintre ultimele trambite prin care Domnul ne-a avertizat cu privire la vremurile pe care le traim, in special prin implementarea tehnologiei antihristice cu cipuri in documentele personale.

Acelasi Parinte a pus punctul pe i, de atatea ori, si in privinta ecumenismului hidos, care incearca sa-si extinda tentaculele peste cat mai multe suflete. Parintele Justin a facut multe minuni atat in timpul vietii pamantesti, cat si dupa iesirea din trup (vindecari trupesti si sufletesti). La una dintre ele am fost si eu martor. S-a intamplat pe 27 iulie 2014, cand ma aflam la mormantul sau. La un moment, din cele doua fotografii cu dansul care erau amplasate pe crucea de la mormant a inceput sa izvorasca mir, lucru care m-a impresionat si care nu poate fi uitat vreodata.

Reporter: Considerati ca minunile de credinta din inchisorile comuniste reprezinta in acelasi timp si o binecuvantare pentru constiinta poporului roman?

Vlad Herman: Cu siguranta ca minunile care s-au petrecut in inchisori au fost si sunt o mare binecuvantare pentru poporul roman, care astazi, la fel ca si ieri, este razboit de diverse forte oculte, care incearca sa-l indeparteze de Dumnezeu si Biserica prin diverse metode salbatice. Prin aceste minuni, Domnul si-a aratat marea milostivire si dragoste pe care o are fata de oile Sale, incredintandu-ne – atunci si azi – ca este alaturi de noi, in ciuda tuturor greutatilor.

Reporter: Dupa cum ne este cunoscut, cartea lui Ioan Ianolide, „Intoarcerea la Hristos”, atrage foarte mult atentia prin modul in care evidentiaza puterea si rezistenta martirilor ortodocsi din inchisorile comuniste romanesti. Credeti ca aceasta carte este o sursa de referinta inclusiv pentru o mai buna cunoastere si intelegere a minunilor de credinta din inchisorile comuniste romanesti? Nu in ultimul rand, ce alte carti ati mai recomanda referitor la acest subiect?

Vlad Herman: Cartea „Intoarcerea la Hristos” este o adevarata minune, mai ales si prin prisma modului cum ea a ajuns sa fie publicata. Se stie ca nenumaratele pagini scrise de Ioan Ianolide au fost ascunse in diverse locuri de ochii Securitatii, astfel ca aparitia ei este cu adevarat o mare binecuvantare. Un document cutremurator, care arata, intr-o anumita masura, ororile, dar si sfintenia care a existat in temnitele comuniste. Sfintenie la care au ajuns multi dintre cei pomeniti de Ioan Ianolide, un caz aparte fiind Sfantul Valeriu Gafencu, despre care exista multe detalii in paginile cartii.

Vom gasi in ea nenumarate minuni, care n-au cum sa nu incalzeasca inima celor care le vor citi. O astfel de carte ar trebui studiata in scoli si nu numai, dar totul ramane doar o utopie in epoca noastra. Recomand cu multa caldura lecturarea ei, considerand aceasta carte un dar al Sfintilor Inchisorilor pentru noi. Pot sa mai recomand din aceasta categorie cartile „Imn pentru crucea purtata – Virgil Maxim”, „Marturisitorii din inchisorile comuniste”, „Din temnite spre sinaxare”, „Sfantul Inchisorilor”, „Sfintii Inchisorilor – Stalpi ai Ortodoxiei si Neamului Romanesc”, „Octavian Anastasescu – Langa Valeriu Gafencu, Sfantul Inchisorilor”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. eugen b

    Tot respectul pentru curajul marturisirii, cu atat mai mult cu cat chiar unii dintre ierarhi se delimiteaza de sfintii închisorilor si de marele duhovnic Justin Parvu!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2