Justitia europeana a confirmat clasificarea bisfenolului A drept perturbator endocrin

PNL

Justitia europeana a confirmat vineri clasificarea bisfenolului A drept perturbator endocrin, respingand astfel un recurs al industriei maselor plastice care contestase aceasta mentiune, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Bisfenolul A (BPA) a fost identificat in iulie 2017 drept ”substanta care poseda proprietati perturbatoare pentru sistemului endocrin si putand avea efecte grave asupra sanatatii umane”, aminteste Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Aceasta clasificare a Agentiei Europene a Produselor Chimice (ECHA) fusese facuta la solicitarea Frantei.

Sesizata de Plastics Europe, asociatia ce reprezinta producatorii europeni de materiale plastice, justitia europeana a considerat ca ECHA nu a incalcat nicio dispozitie legala.

Perturbatorii endocrini sunt compusi chimic prezenti in numeroase produse de consum curent (jucarii, obiecte din plastic, picturi, imbracaminte, produse fitosanitare) care interfereaza cu sistemul hormonal.

Aceasta este a doua infrangere pentru Plastics Europe. In luna iulie, justitia europeana, intr-o procedura distincta, a confirmat clasificarea bisfenolului A drept ”substanta extrem de ingrijoratoare” pentru toxicitatea sa asupra sistemului de reproducere.

Utilizarea BPA in biberoanele pentru sugari este interzisa in intreaga Uniune Europeana incepand de la 1 iunie 2011. In Belgia, Suedia si Danemarca, folosirea sa este interzisa si in alte materiale ce intra in contact cu produsele alimentare si care sunt destinate sugarilor si copiilor cu varste mai mici de trei ani. In Franta, BPA este interzisa in toate ambalajele, containerele si ustensilele pentru produse alimentare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1