Justitia? Praf in ochii poporului. Kovesi are datoria morala de a-si prezenta demisia

home camp2
home camp2
home camp2

Nu cred ca putem vorbi de societate si valori universale, fara sa ne gandim la justitie. O lume fara legi, fara autoritate si ordine, ar insemna revenirea la o noua Sodoma si Gomora, parte a unui turn al Babilonului. O lume in care ar actiona doar legea junglei, a celui mai puternic sau mai violent, intr-o confruntare totala, pana la reintoarcere in stadiul din Geneza. Moment in care putem doar spera ca pe post de Adam si Eva sa ramana un barbat si o femeie, nu un episcop ortodox cu un seminarist timid, nici o maseuza culturista cu o coafeza hipiota ori poate un creator de moda si un folclorist.

Puterea judecatoreasca este independenta in stat, ea nefiind subordonata politicului sau executivului. Nici macar presei bagacioase, care uneori scurma pana si in fosa septica. Pe cale de consecinta, magistratii ar trebui sa constituie o elita sociala care nu se amesteca cu semidoctii din politica, evazionistii din mediul de afaceri, sfertodoctii din administratie, pseudo-vipurile din showbiz sau podaresele de lux care populeaza zona high life-ului. Roba de magistrat, nu este sau nu ar trebui sa fie asemenea anteriului popesc, locul sub care se leaga si se dezleaga pacate lumesti. Asemenea hainei monahale, roba unui magistrat ar trebui sa fie simbolul integritatii unei profesii, care are ca principii general valabile adevarul, onoarea si cinstea.

Recentul scandal privind dosarele SIPA si activitatea in DNA reprezinta un test de verticalitate pentru actualul ministru al Justitiei. Masurile anuntate privind constituirea unei comisii, a carei componenta nominala este secreta si care intr-un termen de trei ani va trebui sa inventarieze… si doar atat, imensa arhiva a politiei secrete a MAI suscita discutii, dar si intrebari. Se poate vorbi de transparenta in cazul unei comisii in care functioneaza incognito, populata de personaje numite de politicieni cu competenta si moralitate puse la secret? Cu siguranta ca identitatea celor numiti se va afla, in tara in care si pietrele cer rusfet totul este posibil, ne intrebam doar cine pe cine vrea sa protejeze sau ce se doreste a fi ascuns prin acest nou puseu de secretomanie.

Laura Codruta Kovesi nu este un personaj mesianic, ci mai degraba o functionara provinciala, teleportata de presedintele matrafoxat, din greseala, la masa dregatoriilor importante. O varianta feminina a procurorului de provincie sters si fara nimic spectaculos, personaj din romanele interbelice ale lui Cezar Petrescu. O cadeta inalta, robusta, care se exprima mai bine pe terenul de sport si mai greu in fata instantelor. Cine a descoperit-o si cum? De ce a fost adusa si urcata cu forta, la doar 33 de ani, pe iapa alba a justitiei, asemenea unei Jeanna D’Arc?

Cat a contat in cariera ei pozitia tatalui, procuror comunist care a refuzat timp de 30 de ani sa fie promovat de la Parchetul unui oras obscur acoperit de damful gazului metan? Prea multe personaje dubioase si manjite se invart ori s-au invartit in jurul vestalei. De la Blaga, Macovei, Basescu si pana la Coldea, Ghita si Iohannis, avem o pleiada de personaje cu onorabilitate discutabila, care nu spun nimic despre latura profesionala sau morala exceptionala pe care o are aceasta femeie, ajunsa mai puternica decat Lupeasca lui Carol al doilea sau Ana Pauker?

Lucrurile par ca se vor deconta in curand, latura romanes a familiei procurorului sef al DNA pregateste o iesire spectaculoasa in spatiul public, vom afla despre cati amarasteni si hoti de stiuleti a bagat la ocna tata Lascu, ce medici ginecologi au stagii in penitenciare si cati sefi de restaurante au fost prinsi cu ocaua mica, botezand vinul servit in carciumile subcarpatice. Oare performantele parintilor se transmit ca o mostenire in timp?

Procurorul sef DNA ar trebui sa dea dovada de onoare. Sa se retraga, sa-si negocieze un post la Tribunalul Penal International daca o tine competenta, ori poate o numire in diplomatie, undeva in America de Sud sau Africa Orientala. Ar inchide gura Andronicilor, antenistilor si altor specii care o vor lapidata si arsa pe rug in piata Parlamentului. Ar evita si aparitia a tot felul de inregistrari video la petreceri deocheate, party-uri cu interlopi si alte materiale compromitatoare. Dar mai ales, LCK ar trebui sa uite visul lui taticu de a-si vedea fata presedinte al Romaniei, caci ne ajunge un marginean cam tont si incoerent.

Scriitorul si diplomatul francez Jean Giraudoux spunea intr-un moment de sinceritate despre procurori: „Esti magistrat, Datoria ta e: sa minti, sa ascunzi si sa deformezi totul si sa calomniezi pe toata lumea”, altfel spus : Ad impossibilia nemo tenetur!

SOMOGYI Attila

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

2 Comments

  1. george

    Draga SOMOGYI Attila,
    am apreciat multe dintre punctele tale de vedere, dar acum am impresia ca ceva nu ti-a cauzat bine la stomac. Prezenta lui LCK este beleaua, sau prezenta PSD la conducerea tarii? Nu vezi ca soricelul Dragnea isi prevede in mod deliberat viitorul tocmai pentru a putea afirma “atunci, cind va fi sa fie”:V-am spus eu ca asa va fi? V-am spus ca eu, saracul si umilul servitor al partidului sint acuzat pe nedrept de alea si alea, in timp ce eu imi iubesc tara pina la epuizare! Nu observi cu cita fervoare cauta sa scoata bani la buget, cel putin pentru a acoperi o parte din promisiunile gaunoase din campanie? Nu vezi tendinta de marire a CAS la 25%, nu vezi ca de la 1 aug se plateste contribuita la asigurari sociale si pentru partime ca pentru program normal? Daca ai trei activitati pesonale partime in trei locuri, trei angajatori vor plati ca dupa trei angajati cu program normal. E o multiplicare ilicita a numarului de cotizanti la asigurarile sociale, pentru a scoate bani. Tu, daca ai trei colaboratori cu cite doua ore pentru vreo activitate, vei plati ca pentru trei angajati. E bine? E LCK de vina? Nu-i tin partea ca nu am simpatie pentru ea, dar in alta parte e infectia. Ea poate e o sperietoare pentru multi care nemaiputind inota in ape tulburi, inventeaza termenul generic “sistemul” care vrea raul tuturor. Doar simplul zarzavagiu nu se simte amenintat de nimeni, ca nu are nimic de ascuns. Marfa e pe taraba. Toti ceilalti trebuie sa dea vina pe cineva, iar entitatea “sistem” este un argument perfect, este ceva neidentificat, dusmanos, care pluteste straniu si se hraneste cu sufletele celor mai bogati si ca urmare mai nefericiti romani.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *