Kanpur, orasul indian cu cel mai poluat aer din lume

home camp2
home camp2
home camp2

Kanpur este o localitate cu 3 milioane de locuitori din nordul Indiei, unde poluarea trimite la spital un numar tot mai mare de persoane cu maladii pulmonare cronice si cancere, avand trista faima de a fi orasul cu cel mai poluat aer din lume, informeaza marti France Presse, transmite AGERPRES.

Orasul a fost mentionat intr-un raport publicat luna trecuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care plaseaza Kanpur in fruntea listei celor 15 orase care respira aerul cel mai poluat din lume. Paisprezece dintre localitatile care figureaza pe aceasta lista sunt indiene.

“Este sigur ca sute de mii de persoane mor in India in fiecare an din cauza poluarii aerului”, afirma un militant al Greenpeance India.

Numarul pacientilor la spitalul de boli pulmonare Murati Lal a crescut de la 40.000 in 2015 la 64.000 anul trecut, afirma medicul Anand Kumar. “Peste 50% din pacienti si poate chiar mai multi sosesc cu probleme respiratorii”, explica el. “Gravitatea acestor cazuri se inrautateste. Multi dintre cei care isi reveneau intr-o zi sau doua au acum nevoie de medicamente mai puternice”, adauga el.

Numarul maladiilor pulmonare cronice si al cancerelor de plamani este in crestere la nefumatori, in special la femei, subliniaza medicul idian. “Nu exista alt motiv pentru aceste boli decat poluarea atmosferica”, se declara convins el. Copiii sub cinci ani sufera la fel de mult, mai spune medicul.

Kanpur este renumit pentru tabacariile sale, pentru uriasa sa industrie de prelucrare a pielii si incaltaminte, dar vinovatul nr.1 pentru poluare sunt cele 1,5 milioane de vehicule in circulatie, considera un responsabil indian.

“Este un oras industrial, dar masinile polueaza mai mult”, sustine acesta, exprimandu-si scepticismul fata de clasamentul OMS, care ar contine “date invechite”.

Raportul OMS compileaza date indiene din 2016 despre nivelul particulelor fine (PM 2,5), cele mai periculoase pentru ca ele patrund in plamani.

Potrivit OMS, nivelul mediu de PM 2,5 este de 173 micrograme pe metru cub, adica de sapte ori mai multe decat nivelul recomandat.

Alt expert considera ca poluarea apei este mai mare decat cea a aerului din cauza tabacariilor, acuzate adeseori ca murdaresc Gangele, fluviul care traverseaza Kanpur.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *