Kievul cere UE un imprumut suplimentar de doua miliarde de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ucraina a cerut Uniunii Europene un ‘imprumut suplimentar de doua miliarde de euro’, o suma pe care Kievul trebuie sa o plateasca Moscovei pana la sfarsitul lunii octombrie pentru gazele livrate, o conditie pentru ca Rusia sa reia furnizarea de gaz catre fosta republica sovietica, a anuntat marti Comisia Europeana, potrivit AFP citata de Agerpres.

Aceasta solicitare ‘va fi acum examinata in consultare cu FMI si autoritatile ucrainene’, a precizat Simon O’Connor, purtator de cuvant al executivului european, in contextul in care la Bruxelles continua o intalnire UE-Ucraina-Rusia consacrata disputei ruso-ucrainene pe tema gazului.

Propunerea aflata in discutie pentru rezolvarea disputei dintre Kiev si Moscova presupune ca Ucraina sa plateasca 3,1 miliarde de dolari din datoria pe care o are la gazele livrate de Rusia, dintre care doua miliarde pana la sfarsitul lunii octombrie. In schimb, Gazprom s-ar angaja sa livreze Ucrainei 5 miliarde de metri cubi de gaz la pretul de 385 de dolari pentru mia de metri cubi.

Presedintele rus Vladimir Putin mentiona vineri, la Milano, la finalul intrevederilor avute cu omologul sau ucrainean Petro Porosenko, unele ‘progrese’ si “un acord privind conditiile reluarii livrarilor de gaze, cel putin in perioada de iarna”. Liderul de la Kremlin le-a cerut totodata europenilor, care se tem de perturbari in aprovizionarea lor cu gaze naturale din cauza conflictului ucrainean, sa ajute Kievul sa-si reglementeze datoria pe care o are fata de concernul rus Gazprom.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2