Kim Jong-Un declina invitatia presedintelui Moon Jae-in de a participa la un summit in Coreea de Sud

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a respins invitatia presedintelui sud-coreean Moon Jae-in de a participa la un summit regional saptamana viitoare in Coreea de Sud, anunta joi mass-media oficiala de la Phenian intr-o ilustrare clara a relatiilor care traverseaza o perioada de blocaj intre cei doi vecini, potrivit APP si KBS (Korean Broadcasting System), informeaza AGERPRES.

Astfel, Kim Jong-Un nu va fi prezent la summitul special intre Coreea de Sud si Asociatia tarilor din Asia de Sud-Est (Asean), care va avea loc luni si marti la Busan, al doilea oras ca marime din Coreea de Sud, dupa cum anunta agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA intr-un comentariu intitulat ‘Exista un timp si un loc pentru toate’.

Moon Jae-in a trimis o scrisoare in care a adresat o invitatie omologului sau din Coreea de Nord la 5 noiembrie. Phenianul a declarat ca nu a venit inca timpul pentru un summit intercoreean, dar a multumit totusi presedintelui sud-coreean pentru acest gest de reconciliere.

Conform KCNA, presedintia sud-coreeana a cerut in repetate randuri, dupa trimiterea acestei invitatii, ca Phenianul sa-si trimita un emisar la summit in cazul in care Kim Jong-Un nu va putea veni.

In acest context, agentia nord-coreeana de presa critica Seulul pentru ca incearca sa rezolve problemele dintre cele doua Corei cu ajutorul puterilor straine, evocand vizita ministrului sud-coreean pentru reunificare in Statele Unite.

In acelasi comentariu, Coreea de Sud este acuzata de nerespectarea acordurilor dintre cele doua Corei si aduce astfel prejudicii legaturilor transfrontaliere din cauza ca se sprijina pe SUA.

‘Cum putem sa stam fata in fata si sa rezolvam lucruri cu un astfel de partener care incredinteaza totul strainilor, fara independenta si atitudine de sine statatoare’, scrie KCNA.

In fine, administratia Moon a gresit crezand ca o simpla invitatie de carton ar putea schimba situatia actuala grava, de vreme ce aceasta nici macar nu a putut lua masuri adecvate pentru a depasi impasul, mai scrie KCNA.

Moon, care a pledat constant pentru o imbunatatire a relatiilor cu Phenianul, dotat cu arma nucleara, a avut trei intalniri cu liderul nord-coreean anul trecut si a intermediat primul summit intre Kim si presedintele american Donald Trump.

Dar contactele intre cele doua Corei au intrat in impas dupa esecul celui de-al doilea summit Kim-Trump la Hanoi in februarie.

De atunci, Phenianul a criticat Seulul pentru exercitiile comune cu SUA si a suspendat aproape in totalitate cooperarea intercoreeana in ultimele luni.

Negocierile intre Phenian si Washington asupra programelor nuclear si balistic nord-coreene sunt in impas de la esecul summitului din februarie.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole