Kim Jong-Un doreste sa produca in masa focoase nucleare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a indemnat luni Coreea de Nord sa produca in masa focoase nucleare si rachete balistice, intr-un mesaj de Anul Nou care demonstreaza hotararea sa de a-si realiza cu orice pret ambitiile militare, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Phenianul si-a intensificat considerabil in cursul anului trecut eforturile pentru a derula programele sale nuclear si balistic interzise, in pofida multiplelor sanctiuni ale ONU si a retoricii tot mai belicoase dinspre Washington.

Kim Jong-Un, care a subliniat ca are in permanenta pe biroul sau butonul armei atomice, a prezidat in septembrie al saselea test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de pana acum.

El a mai supravegheat in timpul anului mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), avertizand ca Nordul este capabil sa loveasca teritoriul continental nord-american si ca a devenit un stat nuclear in sine.

„Trebuie sa producem in masa focoase nucleare si rachete si sa acceleram desfasurarea lor”, a declarat Kim Jong-Un in discursul de Anul Nou, repetand ca Nordul si-a atins scopul, de a accede la statutul de tara nucleara.

Presedintele american, Donald Trump, a ripostat la operatiunile militare nord-coreene imbinand amenintarile – el s-a angajat la tribuna ONU „sa distruga complet” Coreea de Nord in cazul unui atac lansat de Phenian – cu insultele la adresa lui Kim Jong-Un, poreclit „micul om-racheta”.

„De ce Kim Jong-Un sa ma insulte afirmand ca sunt ‘senil’, iar eu sa nu spun niciodata ca e ‘nebun’?”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Pentru unii experti, aceasta cursa a injuriilor si indignarii ar putea avea efectul invers celui dorit, incurajand Phenianul sa mearga tot mai departe. Cu atat mai mult cu cat Phenianul isi justifica ambitiile nucleare prin amenintarea americana.

Coreea de Nord „poate infrunta orice amenintare nucleara din partea Statelor Unite, ea dispune de o puternica forta de descurajare care este capabila sa impiedice Statele Unite sa se joace cu focul”, a mai spus Kim Jong-Un.

„Butonul nuclear este intotdeauna pe biroul meu. Statele Unite trebuie sa ia aminte ca nu este un santaj, ci realitatea”, a avertizat el.

Noile declaratii ale liderului comunist intervin intr-un moment in care un fost inalt responsabil militar american a atras atentia ca Statele Unite nu au fost „niciodata atat de aproape” de un razboi nuclear cu Coreea de Nord.

Presedintia Trump „este incredibil de destabilizatoare si cu siguranta imprevizibila”, a declarat fostul sef de stat-major american Mike Mullen pentru canalul ABC.

„Dupa parerea mea, nu am fost niciodata atat de aproape de un razboi nuclear cu Coreea de Nord si in regiune”, a spus el. „Nu vad cum s-ar putea rezolva toate astea pe cale diplomatica in stadiul actual”, a adaugat el.

Mike Mullen, un amiral in retragere, a fost seful de stat-major in perioada republicanului George W. Bush si a democratului Barack Obama.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2