Kim Jong-Un plaseaza Coreea de Nord pe picior de razboi

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

kim jong unLiderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat trupelor sale sa fie pregatite de lupta la frontiera pentru a sprijini un ultimatum prin care Phenianul cere Seulului sa inceteze razboiul de propaganda si amenintarile cu operatiuni militare concertate, transmite Agerpres.

Aceasta decizie survine intr-un moment in care tensiunile au ajuns la un nivel periculos in peninsula, dupa un schimb de tiruri de artilerie intre Phenian si Seul, care si-a plasat armata in stare de alerta maxima.

Nu este pentru prima data cand Kim Jong-Un face un astfel de anunt, noteaza AFP, amintind ca, in 2013, tanarul lider nord-coreean a declarat ‘stare de razboi’ cu Sudul.

Cele doua Corei sunt, din punct de vedere tehnic, inca in stare de razboi, intrucat Razboiul din Coreea (1950-1953) s-a incheiat cu un simplu acord de incetare a focului si nu cu un tratat de pace.

Comisia Centrala Militara (CCM) a Coreii de Nord, prezidata de Kim Jong-Un, a dat joi unda verde acestui ultimatum, precum si unor proiecte de ‘lovituri ca represalii si contratacuri de-a lungul frontierei’.

Potrivit agentiei de presa oficiale nord-coreene KCNA, preluata de AFP, numarul unu de la Phenian a ordonat unitatilor armatei poporului coreean (APC) dislocate la frontiera puternic militarizata sa se plaseze ‘in stare de razboi’ incepand de vineri, ora locala 17,00 (08,30 GMT).

Aceste trupe trebuie sa fie ‘pe deplin gata de lupta si de lansarea de operatiuni surpriza’, in timp ce intreaga linie a frontului trebuie sa se gaseasca ‘intr-o semi-stare de razboi’, a decretat Kim Jong-Un, citat de KCNA.

Sefii Statului Major sud-coreean au replicat, adresandu-se direct armatei nord-coreene. Ei au facut apel la aceasta sa se abtina ‘de la orice act nechibzuit’, avertizand in acelasi timp ca nu vor ramane cu bratele incrucisate in caz de noua provocare.

‘Am vazut de mai multe ori (asemenea amenintari), dar nu se poate spune ca nu este periculos’, a comentat Yoo Ho-Seo, profesor specializat in problema nord-coreeana la Universitatea din Seul, citat de AFP. ‘Exista un risc real ca aceasta confruntare sa duca la un spatiu de confruntare armata’, a atras atentia Yoo Ho-Seo.

Ultimul atac direct impotriva Seulului a avut loc in decembrie 2010, cand Coreea de Nord a bombardat insula sud-coreeana Yeonpyeong, provocand moartea a doi soldati si a doi civili sud-coreeni. Seulul a replicat, tragand obuze asupra pozitiilor nord-coreene, ceea ce a generat la acea vreme temeri in privinta unui conflict generalizat.

Ministerul sud-coreean al Apararii a respins ultimatumul nord-coreean care expira sambata, la ora 08,30 GMT. Difuzoarele sud-coreene vor continua sa difuzeze la volum maxim mesaje de propaganda la frontiera, a declarat un purtator de cuvant.

SUA, ca si ONU, s-au declarat ingrijorate de situatia din peninsula. ‘Ramanem angajati in apararea aliatului nostru’ sud-coreean si ‘continuam sa urmarim situatia’, a afirmat Pentagonul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2