Kim Jong-un si-a reafirmat angajamentul pentru denuclearizare si dorinta de a pune capat deceniilor de confruntare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, si-a reafirmat dorinta pentru denuclearizare si pentru organizarea unui summit cu presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminica presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, informeaza agentia sud-coreeana de presa Yonhap, transmite AGERPRES.

„Presedintele Kim Jong-un si-a exprimat inca o data in mod clar angajamentul pentru denuclearizarea completa a Peninsulei Coreene ca urmare a promisiunii sale din Declaratia de la Panmunjom si si-a exprimat dorinta de a pune capat istoriei de razboi si confruntare printr-un summit reusit intre Coreea de Nord si Statele Unite”, a declarat Moon referindu-se la ultima sa intalnire cu liderul nord-coreean care a avut loc sambata.

”Noi, cei doi lideri, am convenit ca summitul Coreea de Nord-SUA trebuie sa aiba loc cu succes”, a declarat el intr-o conferinta de presa televizata transmisa la nivel national.

Ultimul summit inter-coreean a avut loc in partea nord-coreeana a localitatii Panmunjom, situata la frontiera, chiar pe linia de demarcatie militara care imparte cele doua Corei. Prima intalnire Moon-Kim a avut loc in partea sud-coreeana din Panmunjom in 27 aprilie.

Presedintele american, Donald Trump a anuntat joi anularea summitului planificat cu liderul nord-coreean, citand furia extraordinara si ostilitatea deschisa a Nordului, doar pentru a sugera mai tarziu ca intalnirea ar putea avea totusi loc, conform planului.

„Explicand rezultatele intalnirii mele cu presedintele american Trump, care a avut loc zilele trecute, am transmis mesajul ca presedintele Trump este ferm dispus sa puna capat relatiei ostile cu Coreea de Nord si sa consolideze cooperarea economica in cazul in care presedintele Kim va decide asupra denuclearizarii complete si o va pune in practica”, a spus Moon.

Presedintele sud-coreean a efectuat o vizita la Washington de luni pana miercuri. El a spus ca intalnirea sa surpriza cu Kim a avut loc la sugestia liderului nord-coreean, care si-a exprimat vineri speranta de a se intalni pentru un dialog sincer.

„De asemenea, intrucat atat presedintele Kim, cat si presedintele Trump doresc cu sinceritate o intalnire reusita intre Coreea de Nord si Statele Unite, am subliniat necesitatea ca cele doua parti sa elimine orice neintelegere prin comunicare directa si sa aiba un dialog suficient asupra problemelor de pe ordinea de zi care trebuie abordate la summitul lor”, a spus presedintele Moon, adaugand ca „presedintele Kim a fost si el de acord”.

Moon a insistat ca SUA trebuie sa fi confirmat in mod independent dorinta Nordului de a denucleariza, spunand ca altfel presedintele SUA nu ar fi acceptat o intalnire cu liderul nord-coreean.

Ceea ce a provocat cea mai recenta disputa ar fi putut fi incertitudinile persistente resimtite de Phenian in legatura cu garantiile de securitate, a remarcat el.

„Presedintele Kim Jong-un a afirmat clar inca o data ieri ca angajamentul sau de a finaliza denuclearizarea ramane ferm. Ceea ce ramane nesigur pentru presedintele Kim Jong-un este daca el poate avea incredere in promisiunea Statelor Unite de a incheia relatia lor ostila si de a garanta securitatea Coreei de Nord odata ce Nordul denuclearizeaza”, a adaugat presedintele sud-coreean.

Moon a mai spus ca intalnirea sa cu liderul nord-coreean poate ajuta la reluarea summitului Trump-Kim, dar a spus ca soarta acestei intalniri istorice va depinde in mare masura de dialogul direct dintre cele doua tari.

Trump a spus anterior ca tarile se afla in prezent in dialog. Duminica (ora Seulului), presedintele SUA a declarat ca un summit in 12 iunie este inca posibil.

Moon a mai declarat ca doreste sa organizeze un summit trilateral impreuna cu Donald Trump si Kim Jong-un in cazul in care intalnirea lor bilaterala va avea loc cu succes.

„In cazul in care summitul dintre Coreea de Nord si Statele Unite se va desfasura cu succes, as dori sa vad eforturi pentru a pune capat in mod oficial razboiului (coreean) printr-un summit tripartit al Sudului, al Nordului si al SUA”, a spus el.

Coreea de Sud si Coreea de Nord sunt tehnic in stare de razboi, deoarece conflictul intercoreean dintre 1950-1953 s-a incheiat doar cu un armistitiu.

Moon si Kim au promis sa faca eforturi comune pentru a inlocui armistitiul coreean cu un tratat de pace in primul lor summit la sfarsitul lunii trecute.

La ultima lor intalnire, liderii celor doua Corei au convenit sa poarte discutii ori de cate ori este necesar, a declarat Moon conferinta de presa.

„Vreau sa dau o mare insemnatate celor mai recente convorbiri, care au avut loc ca si cum ar fi fost un eveniment obisnuit intre prieteni”, a spus el. „Sunt convins ca acesta este modul in care trebuie sa se intalneasca Coreea de Sud si Coreea de Nord”, a conchis presedintele sud-coreean.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole