La cat va scadea populatia Romaniei in 2050

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

oameni-pe-strada1Populatia Romaniei imbatraneste si scade numeric, varsta medie urmand sa ajunga la aproape 49 de ani in anul 2050, de la 40 de ani in 2015, iar numarul de locuitori la 17,8 milioane in 2050 si la 12,6 milioane in 2100, potrivit unui studiu care analizeaza tranzitia catre perioada pensionarii in 18 tari, informeaza Agerpres.

‘In Romania, evolutia natalitatii, care inregistreaza o tendinta de scadere, va fi asociata si cu imbatranirea populatiei. Statisticile Natiunilor Unite (Population Division, 2012 Revision) estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la aproape 49 de ani in anul 2050 (proiectie realizata luand in considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani in anul 2015.

In plus, conform acelorasi proiectii realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populatia Romaniei va fi de 17,8 milioane de persoane in anul 2050, ajungand la 12,6 milioane in anul 2100.

Prin urmare, aceasta evolutie demografica va reprezenta o provocare si pentru Romania’, reiese dintr-o cercetare realizata de Allianz International Pensions.

Potrivit studiului, 31 decembrie 2014 a reprezentat un punct de cotitura in evolutia demografica a lumii, ultimii reprezentanti ai generatiei ‘baby boom’ din SUA implinind 50 de ani.

‘La nivel global, are loc tranzitia generatiei ‘baby boom’ catre pensie, tranzitie care, datorita amplorii sale, este cunoscuta si sub denumirea de ‘tsunami-ul argintiu’. Aceasta evolutie va aduce cu sine provocari din ce in ce mai mari pentru sistemele de pensii in urmatoarele decenii’, se arata in cercetarea mentionata.

In consecinta, potrivit studiului, rata de dependenta a celor cu varsta peste 65 de ani fata de populatia activa, cu varsta intre 15 — 64 de ani, se va schimba inca o data, pe socoteala generatiei mai tinere.

Cheltuielile cu pensiile din cele 18 tari analizate vor creste in medie cu 29 de procente atunci cand membrii generatiei ‘baby boom’ vor iesi la pensie, tarile anglo-saxone situandu-se la limita superioara a acestui interval datorita perioadei prelungite de ‘boom’.

Cel mai puternic efect se va resimti in Noua Zeelanda. Aici, de exemplu, se va inregistra o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 64%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2