La inceperea noului an scolar, 31 de unitati de invatamant din Maramures au toaletele in fundul curtii

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

A mai ramas o saptamana pana la inceperea anului scolar. Statul roman ii intampina pe copii cu scoli si gradinite care au toalete mizere, fara apa curenta si retea de canalizare.

In Maramures, 31 de institutii de invatamant au toaletele in fundul curtii. Zi de zi, viata copiilor nostri este pusa in pericol din pricina iresponsabilitatii celor cocotati in fruntea administratiilor locale. Accidentele sunt posibile oricand, dar atunci cand ele au loc, nimeni nu isi asuma responsabilitatea.

Suntem in anul 2019 si in 11 localitati din Maramures, inclusiv doua orase – Somcuta Mare si Ulmeni – copiii, inclusiv cei mici, de gradinita sau din ciclul primar, sunt nevoiti sa foloseasca grupuri sanitare exterioare fara racord la apa curenta si canalizare.

In urma unei cereri in baza Legii nr. 544/2001 privind informatiile de interes public pe care USR Maramures a trimis-o Institutiei Prefectului – Judetul Maramures, ne-a fost furnizata lista unitatilor de invatamant care au astfel de toalete. O redam aici:

1. Orasul Somcuta Mare: Scoala Primara Buteasa;

2. Orasul Ulmeni: Gradinita cu Program Normal Ticau 1;

3. Comuna Poienile de Sub Munte, 16 institutii de invatamant cu toalete in curte: Scoala Primara Solotianei, Scoala Primara Pentaia, Gradinita cu Program Normal – Centru, Gradinita cu Program Normal Nejni Crai I, Gradinita cu Program Normal Nejni Crai II, Gradinita cu Program Normal Zacvasnita, Gradinita cu Program Normal Zacvasnita II, Gradinita cu Program Normal Potocina, Scoala Gimnaziala nr. 3, Scoala Primara Cornatea, Gradinita cu Program Normal Luhei de Jos, Scoala Primara Uloha, Gradinita cu Program Normal Horb I, Gradinita cu Program Normal Zarica, Gradinita cu Program Normal Bardi si Gradinita cu Program Normal Putuk Pulschi;

4. Comuna Repedea, 4 unitati de invatamant de care administratia locala ar trebui sa se rusineze: Scoala Primara Hecica, Gradinita cu Program Normal Luh, Scoala Primara Plaic si Scoala Primara Lespedea de Sus;

5. Comuna Bicaz, doua unitati de invatamant cu WC-uri din alt secol: Scoala Gimnaziala Bicaz si Gradinita cu Program Normal Corni;

6. Comuna Petrova, doua unitati de invatamant: Scoala Primara Delut si Gradinita cu Program Normal Hera;

7. Comuna Basesti: Gradinita cu Program Normal Stremt;

8. Comuna Calinesti: Scoala Gimnaziala Valeni;

9. Comuna Oarta de Jos: Scoala Gimnaziala Oarta de Sus;

10. Comuna Remeti: Gradinita Piatra;

11. Comuna Sacel: Gradinita cu Program Normal Izvor.

Peste cateva zile incepe scoala. Copiii asteapta momentul cu bucurie si nerabdare. Parintii, insa, se tem.

“Avem primarii din judet care cheltuie anual zeci de mii de euro pe evenimente culturale si folclorice, in timp ce elevii merg la toaleta din fundul curtii. Eu zic ca nu putem avea cultura fara educatie, iar educatia trebuie sa fie cu adevarat o prioritate nationala in care trebuie sa investim consistent si constant”, considera Dan Ivan, presedintele USR Maramures.

Uniunea Salvati Romania va sustine crearea unor conditii decente pentru prescolari si elevi si un mai bun control al cheltuirii banilor alocati infrastructurii invatamantului, care acum sunt risipiti in licitatii cu dedicatie. Copiii nostri trebuie protejati!

USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *