La Multi Ani, fiinta superba! Pentru ca astazi e ziua ta

“Femeia face lumea. Ea e suverana… nimic nu se face decat prin ea si pentru ea. Femeia este marea educatoare a barbatului, ea il invata virtutile incantatoare, politetea, discretia si acea mandrie care se teme sa nu fie suparatoare.“ – Anatole France

Femeia… una din marile necunoscute ale lumii, pedepasa pentru pacatul primordial sau doar pretext pentru alungarea barbatului din rai? De-a lungul timpului, filosofi si intelepti au incercat sa deslusasca femeia, enuntul cel mai cuprinzator definindu-o ca o enigma aruncata pe pamant de zei, intr-un moment de furie, in care s-au simtit amenintati in frumusetea lor; sau, cum bine definea William Shakespeare, ”Femeia este o mancare pentru zei gatita de diavol”.

La inceput, femeia a fost doar frumoasa si harnica, caci legile faurite de barbati nu ii permiteau accesul la educatie si viata publica. Pe atunci inca nu se vorbea de misoginism sau feminism, exista doar o diviziune sociala primitiva, in care rolul principal al femeii era sa zamisleasca prunci si sa gateasca pentru barbati. Paradoxal, dupa mii de ani, inca mai exista culturi in care femeia este definita ca o persoana de rangul doi, anumite religii limitand si azi dreptul acesteia la afirmarea libera a personalitatii.

De a lungul istoriei societatii umane, in spatele fiecarui barbat important s-a aflat cel putin o femeie, se spune. Si trecutul a dovedit cat adevar zace in aceste vorbe. Caci daca barbatul era motorul progresului, femeia furniza carburantul necesar functionarii lui. Batuta, schingiuita, umilita, vanduta ca sclava sau arsa pe rug, femeia s-a ridicat mereu din propria-i cenusa, continuandu-si parcursul triumfal spre “everestul social”, cu o perseverenta si un pragmatism unic.

In societatea moderna nu exista functie sau profesie in care femeia sa nu poata concura barbatul si, ne place sa nu, de multe ori sunt mai performante decat noi, baratii, in ciuda faptului ca sunt mai slab platite. Regina sau spalatoreasa, sefa de stat sau croitoreasa, om de stiinta, medic, avocat sau politist, femeia stabileste si influenteaza in mod decisiv nu doar politica demografica a unei natii, ci si orientarea si dezvoltarea generala a speciei umane.

Oscar Wilde spunea ca “ Femeile sunt creaturi menite sa fie iubite, nu intelese “, probabil pentru ca doar Creatorul detine secretul formulei care defineste femeia. Nu sunt poet si nici nu stiu sa alcatuiesc prin cuvinte o definitie care sa patrunda complexitatea fiintelor care ne completeaza viata de zi cu zi.

Am renuntat de mult sa inteleg femeia, asa cum nu reusesc sa patrund nici esenta filozofiei cosmice sau mecanismele care guverneaza natura. Femeia ne defineste existenta pe tot parcursul vietii, ca un blestem al pamantului fara de care nu putem trai, pe care-l iubim si uram in egala masura, fapt intarit de cugetarea care spunea ca sunt trei tipuri de barbati care nu inteleg femeile: barbatii tineri, barbatii de varsta mijlocie si barbatii batrani.

Poate de aceea, ”Unii barbati se poarta cu femeile ca un urangutan cu o vioara?”, dupa cum spunea Honore de Balzac.

La moment aniversar, un gand sincer si plin de afectiune pentru mamele, sotiile, fiicele si colegele noastre, fiinte dragi carora de cele mai multe ori nu stim sau uitam sa le spunem cat de mult le iubim si le pretuim.

Va multumim ca ne faceti viata suportabila, mangaindu-ne vanitatea, oblojindu-ne ranile si alimentandu-ne ambitiile. Probabil ca fara de voi am reprezenta mult prea putin fata de meritele pe care ni le arogam.

Din partea Redactiei ZiarMM…

RESPECT!

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2