La Muzeul de Mineralogie a avut loc vernisajul expozitiei temporare „Minerale in filatelia romaneasca”

PNL

In cadrul celei de-a X-a editii a suitei de manifestari „Craciun in Maramures” organizate de Consiliul Judetean Maramures, in perioada 18 – 28 decembrie 2018, in cadrul Muzeului de Mineralogie s-a desfasurat miercuri, 19 decembrie, de la ora 16:30, vernisajul expozitiei temporare „Minerale in filatelia romaneasca”, se arata pe site-ul muzeului baimarean.

Vernisajul a debutat cu un cuvant introductiv din partea directorului Muzeului care, dupa ce a multumit auditoriului pentru prezenta, a adus la cunostinta publicului participant motivatia din spatele acestei expozitii temporare. Aceasta reprezinta unul dintre punctele propuse prin proiectul „Minerale din Romania”, proiect derulat de Muzeu in colaborare cu institutii de prestigiu, precum Academia Romana, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si Muzeul National de Geologie din Bucuresti, ce are ca scop promovarea mineralelor descrise pentru prima data in lume si a asociatiilor minerale reprezentative de pe teritoriul Romaniei.

In cadrul acestui proiect s-a propus organizarea unei expozitii temporare itinerante cu esantioane minerale din Romania, expozitie ce va fi realizata in anul 2019 in cadrul proiectului AFCN castigat, realizarea unui proiect editorial sub indrumarea domnului academician Gheorghe Udubasa si organizarea acestei expozitii temporare, ce prezinta mineralele din Romania care au facut obiectul unor emisiuni filatelice. Dupa aceasta prezentare a proiectului „Minerale din Romania”, dl director Ioan Denut a vorbit despre buna colaborare avuta cu Romfilatelia, in realizarea emisiunilor filatelice, ce prezinta esantioanele minerale din colectia Muzeului de Mineralogie.

In continuarea a luat cuvantul muzeograful Alexandra Singeorzan, comisarul acestei expozitii, pentru a prezenta conceptul expozitional, esantioanele minerale si produsele filatelice ce fac obiectul acestei expozitii.

Aceasta si-a inceput prezentarea prin evidentierea faptului ca expozitia vernisata se doreste a fi o completare a microexpozitiei „Prima emisiune filatelica nationala cu tematica mineralogica”, ce prezinta primele esantioane minerale reprezentate pe produse filatelice, in anul 1985, dintre care la sediul Muzeului sunt prezentate doua (un esantion de cuart si calcit si un esantion de cuart cu blenda, pirita si calcopirita), aduse in fata publicului in anul 2016.

De asemenea, a explicat faptul ca, pentru a pastra design-ul initial al microexpozitiei, a ales sa foloseasca acelasi tip de vitrine utilizat in anul 2016, alaturi de expozoare orizontale, ce permit observarea in detaliu a esantioanelor expuse. Doua panouri explicative in limba romana si in limba engleza, unde sunt prezentate in detaliu esantioanele minerale si produsele filatelice, completeaza imaginea expozitiei.

In continuare, aceasta a facut o trecere in revista a celor doua emisiuni filatelice, ce prezinta in mod exclusiv esantioane minerale din colectia Muzeului de Mineralogie. Adica, detalierea timbrelor, a cartilor postale si a plicurilor „prima zi”, precum si a esantioanelor minerale ce au facut obiectul acestora, in cadrul emisiunilor filatelice „Minerale – Flori de mina”, emisa in anul 2010 si „Minerale din Romania”, lansata in iunie 2018.

Dupa prezentarea expozitiei, directorul muzeului a dat cuvantul consilierului judetean Marinel Kovacs, care a felicitat colectivul Muzeului de Mineralogie pentru aceasta expozitie si pentru intreaga activitate din acest an si a transmis, din partea Consiliului Judetean Maramures, un calduros „La multi ani” si o urare de „Sarbatori fericite” tuturor celor prezenti.

Evenimentul s-a incheiat cu un spectaculos concert de colinde, sustinut de corul „Sfantul Ioan Damaschinul”, al Sectiei de Teologie si a unui grup de colindatori, al Sectiei de Etnologie, din cadrul Facultatii de Litere, a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, dirijor pr. lector dr. Teofil Stan, se mai precizeaza pe site-ul institutiei de cultura.

Eveniment organizat cu sprijinul si colaborarea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1