La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie: Calul și călărețul. Elemente de harnașament din colecția de epocă medievală

Reclame home 1
Reclame home 1

Joi, 18 august 2022 la ora 12.00 la Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, a avut loc vernisajul unei expoziții temporare dedicată elementelor de harnașament de epocă medievală din Colecția veche a muzeului. Această colecție a fost constituită de-a lungul secolului XIX și stă la baza formării Muzeului Orășenesc Baia Mare, înființat în 1904, ca mai apoi să facă parte dintre colecțiile muzeului actual.

”Piesele expuse au legătură cu activitatea breslelor: curelarilor, șelarilor, fierarilor și armurierilor. Sunt expuse sigilii de breaslă, pinteni, zăbale, potcoave și scărițe de șa. Toate acestea constituie elemente de nelipsit în utilizarea cailor în perioada medievală. Calul, în decursul secolelor XII – XVIII era o prezență extrem de utilă atât în muncile agricole, cât și în transport, dar și în bătăliile și conflictele existente.

Activitatea meșterilor fierari și armurieri este strâns legată de relația cal și călăreț și elementele ce asigură această conexiune specifică epocii medievale și prezente în această expoziție. Expoziția se va putea vizita până la data de 11 septembrie 2022. Acest eveniment este realizat de muzeograf dr. Sorana Mișca. Vă așteptăm cu drag la sediul Muzeului pe strada Monetăriei, nr. 1-3, Baia Mare. Programul de vizitare de marți până duminică de la ora 10 la 16.30”, informează instituția de cultură.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2