La Palatul Administrativ din Baia Mare au fost primiti membrii comisiei mixte interguvernamentale ucrainiano-romane

PNL

In conformitate cu prevederile si tratatele semnate de Romania si Ucraina, in perioada 17 -19 aprilie, comisia mixta interguvernamentala ucrainiano-romana privind asigurarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale efectueaza o vizita de lucru in judetul Maramures. Comisia mixta, alcatuita din 10 persoane, condusa de co-secretarul comisiei din partea ucraineana, Andrii Yurash, sef Departament in Ministerul Culturii din Ucraina si insotita de Excelenta Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Ucraina in Romania a fost primita la Palatul Administrativ din Baia Mare de catre subprefectul Alexandru Cosma, vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures Ioan Doru Dancus si inspectorul scolar general Maria-Lucretia Ana Moldovan, deputatul Nicolae Miroslav Petretchi.

”Avem un dialog constant si constructiv cu minoritatea de etnie ucraineana din judet, administratia publica locala din comunitatile ucrainene, organizatiile neguvernamentale, alesi locali (primari, consilieri locali si judeteni), avem o buna colaborare si cooperare cu autoritatile din regiunile Zakarpatia si Ivano-Frankivsk, parteneriate, proiecte transfrontaliere, dar si infratiri intre localitati din judetul nostru si cele doua regiuni. Sunt convins ca putem contribui la dezvoltarea si consolidarea relatiilor bilaterale intre unitati administrativ-teritoriale din judetul Maramures si Ucraina care sa contribuie la dezvoltarea economica si sociala a comunitatilor si cetatenilor”, a spus subprefectul Alexandru Cosma.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Ioan Doru Dancus, a mentionat despre ospitalitatea maramuresenilor, despre bunele relatii de convietuire cu minoritatea de etnie ucraineana, despre existenta unor mecanisme pentru rezolvarea nevoilor comunitatilor ucrainene si finantarile alocate in domeniul cultelor religioase, educational si cultural.

Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Ucraina, Excelenta Sa Oleksandr Bankov, a precizat ca vizita membrilor comisiei mixte este una de evaluare si asigurare a drepturilor minoritatilor ucrainene in tara noastra, dar si de colaborare, respectiv dialog cu autoritatile administratiei publice locale. Acesta a confirmat buna colaborare existenta intre autoritatile administratiei publice locale din Maramures si comunitatea ucraineana.
Seful comisiei mixte interguvernamentale Andrii Yurash a declarat ca membrii comisie sunt experti, fiecare fiind specialisti in diferite domenii in care isi desfasoara activitatea. Este important ca exista o buna colaborare intre tarile noastre si ca activitatea comisiei mixte interguvernamentale se desfasoara in conditii bune, dupa o intrerupere de aproape 10 ani, a mai afirmat seful de departament din Ministerul Culturii al Republicii Ucraina.

El a propus efectuarea de vizite comune pentru schimburi de experienta la care sa participe autoritatile administratiei publice locale impreuna cu membrii celor doua comisii mixte interguvernamentale in comunitati din Romania si Ucraina.

Deputatul Nicolae Miroslav Petretchi, presedinte Uniunii Ucrainenilor din Romania a spus ca minoritatilor nationale li se respecta drepturile si ca reprezinta un model de buna practica apreciat de alte state europene.

Comisia mixta interguvernamentala se va deplasa in teritoriu pentru a se informa cu privire la asigurarea drepturilor culturale, spirituale, lingvistice si educationale, dar si a avea modele de buna practica si cunoaste schimburile de experienta care exista in comunitatile ucrainene din Maramures. Vor fi vizitate institutii de invatamant (scoli gimnaziale, liceul ucrainean, licee tehnologice) obiective religioase, respectiv vor avea intalniri cu reprezentantii autoritatilor administratiei publice locale (primari, viceprimari, consilieri locali), reprezentantii comunitatilor ucrainene, dar si cu vicarul ortodox ucrainean.

In Maramures traiesc peste 30.700 cetateni de etnie ucraineana. In procesul educational sunt 16 grupe de prescolari cu predare in limba ucraineana, 11 clase nivel primar cu predare in limba ucraineana, sapte clase la nivel gimnazial cu predare in limba ucraineana si sapte clase ciclu liceal (patru clase vocationale si trei cu filiera teoretica) cu predare in limba ucraineana.

Sunt 17 educatoare la grupele cu predare in limba ucraineana, 11 invatatori la clasele cu predare in limba ucraineana, ciclu primar, 41 de profesori calificati la limba ucraineana materna, 55 profesori care predau la clase cu predare in limba ucraineana. In judetul nostru nu au fost desfiintate, in perioada 2012-2018, institutii de invatamant sau clase cu predare in limba ucraineana.

Vizita comisie mixte interguvernamentale are scopul impulsionarii pozitive a dialogului constructiv dintre cele doua parti in privinta asigurarii drepturilor minoritatilor nationale, dar si dintre cele doua state.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1