La Seini a avut loc inaugurarea instalatiei pilot de producere a biogazului, proiect unic in Romania

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

statie-seini-ziarJoi, 10 noiembrie 2016, la Seini a avut loc inaugurarea instalatiei pilot de produce a biogazului. Proiectul ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este implementat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Acesta este finantat dintr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si un grant de la Fondul Global de Mediu, precum si din fondurile proprii ale orasului Seini si ale Consiliului Judetean Maramures. Obiectivul general al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a Uniunii Europene prin reducerea deversarilor de nutrienti in corpurile de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de localitate si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare. Evenimentul de la Seini a inceput cu cuvantul de deschidere al primarului orasului, Gabriela Tulbure. Au vorbit si Simona Olimpia Negru, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Cornelia Nagy, secretar general adjunct la Ministerul Finantelor Publice, precum si presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea. Tema ”Biogazul – dincolo de energie verde” a fost prezentat de Naiana Milea, director UMP ”Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor. Dupa taierea panglicii inaugurale la instalatia pilot de producere a biogazului din orasul Seini, viceprimarul Octavian Bodea a prezentat componentele instalatiei pilot.

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a aratat ca, de-a lungul anilor, a incercat sa convinga administratiile locale de faptul ca este necesara o imbunatatire a activitatii administrative prin dezvoltarea unor strategii locale, care sa urmareasca, in pricipal, cresterea resurselor de venit pentru bugetele locale. ”Incercam sa promovam proiectele prin care primariile sa devina cu adevarat autonome, avand surse de venit suplimentare pentru a putea implementa proiecte de dezvoltare europeana. Primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure si administratia locala au inteles repede cat de important este acest lucru si au propus Consiliului Judetean Maramures un parteneriat intr-un proiect inovativ, unic in tara. Proiectul aduce in Seini noi locuri de munca, bani suplimentari la bugetul local si, nu in ultimul rand, un impact pozitiv asupra mediului. Vorbim despre un proiect pilot si sper ca, pe viitor, exemplul curajos al administratiei seinene si in special al primarului Gabriela Tulbure sa fie preluat de cat mai multe localitati din Maramures. Statia de biogaz de la Seini, care acum este functionala, reprezinta o investitie de peste 3 milioane de euro, finantata de Banca Mondiala in urma unui parteneriat incheiat intre Ministerul Mediului, Consiliul Judetean Maramures si Primaria Seini. Seiniul este un exemplu de performanta in administratie si meritul principal este al primarului Gabriela Tulbure. Comunitatea locala isi produce acum energia electrica in regim propriu si poate, de asemenea, sa furnizeze in sistem surplusul. La Seini exista 14 noi locuri de munca si un mediu mai curat si mult mai putin poluat”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea.

Gabriela Tulbure: ”Proiectul indeplinit si functional la parametri doriti de sase luni este unic in tara”

”Am avut parte de o zi cu totul speciala inscrisa cu aur in istoria contemporana a comunitatii noastre. Ne-am bucurat impreuna de inaugurarea unei investitii prolifice, o adevarata fabrica care aduce beneficii orasului nostru in cele trei componente, sectorul economic, de mediu si social. Proiectul nostru indeplinit si functional la parametri doriti de sase luni este unic in tara. Cu o aleasa si de marca asistenta am taiat panglica inaugurala, o incununare a unui efort conjugat de aproape patru ani. Ne-a fost alaturi ministrul secretar de stat MMAP, Olimpia Simona Negru, colaboratoarea noastra de suflet si daruire, Naiana Milea, director UMP MMAP, Eugenia Mecea, sef serviciu, Directia generala investitii MMAP, subprefectul Gavris Ardelean, presedintele Consiliului Judetean Maramures, partener in proiect, Gabriel Zetea, senatorul Sorin Bota, deputatul Calin Matei, viceprimarul Octavian Bodea. Au raspuns invitatiei noastre constructorii, proiectantii, consultanti, foarte multi primari, reprezentanti ai protectiei mediului, ai universitatilor, facultati din domeniul investitiei din Baia Mare, Satu Mare, Cluj, fermieri, diversi specialisti, preoti, consilieri locali si alti invitati importanti implicati. Cu mandrie am primit felicitarile calduroase adresate noua, curajului nostru de a implementa ceva unic, ce parea de domeniul stiintifico-fantastic la inceput. Suntem fericiti sa confirmam ca instalatia care de acum ramane in grija noastra este performanta si total functionala, avand toate autorizatiile primite. Este un succes care ne aduce bucuria in suflet si asumarea responsabilitatii unui atat de important pas in drumul dezvoltarii localitatii noastre”, a declarat primarul orasului Seini, Gabriela Tulbure.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. Seini

    Poate ne explica doamna primar Gabriela Tulbure cum se face ca de cand s-a montat o pompa de apa pentru marirea presiunii pe str. General Georgescu,toti locuitorii de pe acea strada se plang ca presiunea ENORMA a apei le distruge tevile,boilerele sau masinile despalat??!E vreun proiect aparte a primariei Seini impreuna cu Vitalul unde se testeaza ce rezista la o presiune a apei de 6-7 bari?!!!Cine va plati pentru stricaciunile provocate?!De ce trebuie ca oamenii sa investeasca bani pentru INCOMPETENTA si NESIMTIREA unora?!! RUSINE!!! Asta se cheama lucru de cacat!!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *