septembrie 24, 2021

La solicitarea deputatului ALDE Cornelia Negrut, Ministrul Culturii spune ca prefectul trebuie sa se sesizeze in cazul atribuirii a doua imobile catre UAP Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

cornelia-negrut-aldeCorina Suteu sustine ca „nepunerea in aplicare, cu rea-credinta, a hotararilor consiliului local de catre primar constituie contraventie”.

Deputatul ALDE Maramures, Cornelia Negrut, a primit raspuns din partea ministrului Culturii, Corina Suteu, la interpelarea referitoare la refuzul Primariei Baia Mare de a respecta o Hotarare a Consiliului Local privind folosinta gratuita a doua imobile de catre Asociatia „Filiala Uniunii Artistilor Plastici”.

Parlamentarul maramuresean a adus in atentia conducerii Ministerului Culturii memoriul Asociatiei „Filiala Uniunii Artistilor Plastici” Baia Mare, reprezentata de presedintele grafician, lector Dr. Laura Ghinea, care se afla in imposibilitatea de a intra in legalitate in ceea ce priveste atribuirea in folosinta gratuita a doua imobile.

Asociatiei „Filiala Uniunii Artistilor Plastici” Baia Mare i s-a atribuit in folosinta gratuita, prin Hotararea Consiliului Local al municipiului Baia Mare nr. 455 din 20 decembrie 2012, si anexele 1 şi 2 ale acesteia, imobilele „Casa Wagner”, str. Petofi Sandor nr. 30, şi „Colonia Pictorilor”, str. Victoriei nr. 21 din localitate, precum şi insusirea documentatiilor cadastrale aferente acestor imobile.

Asociatia „Filiala Uniunii Artistilor Plastici” Baia Mare a solicitat ulterior intrarea in legalitate şi respectiv incheierea, in temeiul legii, a procedurilor privind transmiterea in folosinta, pe o perioada de 99 ani, in favoarea Asociatiei, a imobilului „Casa Wagner” – constructii si teren aferent in suprafata de 1.395 mp, situat pe str. Petofi Sandor nr. 30, identificat prin CF nr. 7620, nr. topo 3935/8/2, 3934/2 si respectiv a imobilului „Colonia Pictorilor” – constructii si teren in suprafata de 13.417 mp, situat str. Victoriei, nr. 21, identificat prin CF nr. 2801 Baia Mare, nr. Topo 2639/1/2/1, 2639/3/1, 2639/2, 2638 dupa cum urmeaza:

1. Notarea dreptului de folosinţa pentru imobilele si terenurile mentionate ia Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din cadrul O.C.P.I. Maramures;

  1. Incheierea Contractelor de concesiune aferente acestor Atribuiri in folosinta;
  2. Incheierea intre Municipiul Baia Mare reprezentat prin serviciile de specialitate si Asociatia „Filiala Uniunii Artistilor Plastici” Baia Mare a protocoalelor privind predarea-primirea imobilelor mentionate si a terenurilor aferente.

„Primaria Baia Mare a comunicat recent Asociatiei ca „nu sunt intrunite conditiile legale pentru atribuirea in folosinta gratuita” a celor doua imobile catre UAP, pe motiv ca „Recunoasterea unei asociatii sau fundatii ca fiind de utilitate publica se face prin Hotarare a Guvernului”. Aceasta adresa, cu nr. 19340/09.06.2016, incalca in mod flagrant Hotararea CL Baia Mare nr. 455/2012, prin care Asociatia a primit drepturile respective.

Mentionez ca potrivit Decretului nr. 266/1950 al Ministerului Justitiei, Uniunea Artistilor Plastici din Romania a fost recunoscuta ca fiind „persoana juridica de utilitate publica”. Luand in considerare starea de fapt prezentata, va rog respectuos doamna Ministru, si totodata va intreb, ce demersuri trebuie sa faca Asociatia „Filiala Uniunii Artistilor Plastici” Baia Mare pentru a beneficia de dreptul de folosinta gratuita a celor doua imobile, castigat deja anterior printr-o Hotarare a Consiliului Local?”, a mai subliniat Cornelia Negrut in interpelarea sa.

In raspunsul sau, ministrul Corina Suteu a precizat ca in conformitate cu prevederile art. 118 alin.(l) lit. a şi alin. (2) din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, „nepunerea in aplicare, cu rea-credinta, a hotararilor consiliului local de catre primar constituie contraventie. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre prefect, in calitatea sa de autoritate publica, reprezentant al Guvernului pe plan local”.

De asemenea, ministrul Culturii a mai precizat ca, legiuitorul acorda dreptul  in temeiul Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, ca „orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public”.

Cu privire la recunoasterea unei asociatii sau fundatii ca fiind de utilitate publica, ministrul Culturii i-a transmis deputatului Cornelia Negrut ca recunoasterea unei asociatii sau fundatii ca fiind de utilitate publica se face prin hotarare a Guvernului, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr.26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. rozsnyai

    nu sunt fan ALDE…si nu am sa votez cu acest partid (“prietenii stiu de ce” si mai ales stie “prietenul” Calin Popescu Tariceanu)… dar o felicit pe Cornelia Negrut pentru actiunea intreprinsa….a abordat si rezolvat (speram) o problema concreta…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2