Lacul Baikal a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 60 de ani

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Russia-BaikalLacul Baikal, cel mai mare rezervor de apa dulce al planetei, a ajuns marti la cel mai scazut nivel al sau din ultimii 60 de ani, din cauza secetei si a drenajului excesiv, potrivit militantilor ecologisti, scrie AFP citata de Agerpres.

‘Nivelul actual este cel mai scazut din ultimii 60 de ani’, a declarat Iuri Safianov, ministrul resurselor naturale din republica Buriatia, una din cele doua regiuni invecinate ale lacului Baikal.

Lacul contine aproximativ 20% din totalul rezervelor de apa dulce ale planetei.

In prezent nivelul actual nu depaseste decat cu opt centimetri nivelul minim de 456 metri fata de nivelul marii, a mai adaugat Safianov, citat de presa locala, potrivit AFP.

Confruntat cu aceasta situatie, departamentul ministerului rus pentru situatii de urgenta din republica Buriatia a anuntat marti ca ‘intra in stare de alerta’ pentru a supraveghea aprovizionarea cu apa a comunitatilor invecinate, care risca sa fie afectate de o penurie de apa.

Organizatiile pentru protejarea mediului acuza industria locala pentru crearea acestei situatii, in special societatea hidroelectrica Irkutskenergo, care a abuzat de resursele lacului instaland o hidrocentrala pe raul Angara, singurul rau care izvoraste din Baikal.

‘In fiecare an industria locala a redus nivelul lacului pentru producerea de electricitate’, a afirmat Alexandr Kolotov, coordonator rus pentru ONG-ul ‘Rauri fara Frontiere’, un grup ce reuneste asociatii ecologiste chineze, ruse, mongole si americane.

Vara trecuta nivelul lacului era deja redus si toata lumea astepta sa fie un an ploios, insa seceta a redus si mai mult nivelul lacului, a declarat Arkadi Ivanov, responsabilul programului Baikal din cadrul Greenpeace.

Guvernul rus trebuie sa decida saptamana viitoare daca va autoriza o noua reducere a nivelului minim al lacului Baikal pentru alimentarea hidrocentralelor.

Aflat in sudul Siberiei, lacul Baikal este totodata cel mai adanc lac din lume si habitatul a peste 1.700 de specii de plante si animale, dintre care peste doua treimi nu se regasesc nicaieri pe glob. In 1996 a fost declarat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *