Laura Mazilu (medic oncolog): 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar depistate anual in Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In Romania sunt depistate anual 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar mortalitatea provocata de aceasta afectiune este de 10.277 de decese pe an, a declarat medicul oncolog Laura Mazilu, informeaza AGERPRES.

„La nivel mondial, cancerul bronho – pulmonar ocupa primul loc ca si incidenta si rata de deces, dar si in Romania ocupa primul loc ca si incidenta si rata de deces. Din datele epidemiologice vedem ca avem 11.340 de cazuri noi pe an de cancer bronho – pulmonar cu mortalitate de 10.277 de decese pe an, iar rezultatele terapeutice sunt modeste – diagnosticul inadecvat sau incomplet, lipsa de abordari diferentiate, eficienta redusa a tratamentului, toxicitatile legate de terapie, de multe ori starea clinica a pacientilor la diagnostic nu este una corespunzatoare – pacientii vin cu o stare generala degradata sau acces limitat la terapiile inovatoare.

Tot acest cerc vicios nu este valabil numai pentru Romania, el practic este un cerc vicios care se poate intalni in toate sistemele de sanatate”, a declarat, luni, conferentiar universitar doctor Laura Mazilu, medic primar Oncologie, la o dezbatere pe tema deceselor cauzate de cancerul pulmonar.

Medicul a explicat ca in ultimii ani s-au inregistrat progrese remarcabile in tratamentul cancerului bronho-pulmonar.

„Aceste progrese remarcabile, de fapt, ne-au ajutat pe noi sa aplicam terapii personalizate pacientilor. De unde toti pacientii faceau cam acelasi lucru – chimioterapie si radioterapie – faptul ca s-au inregistrat progrese remarcabile in diagnostic a dus la aplicarea unor terapii personalizate pentru pacientii nostri”, a spus dr. Mazilu.

Profesor doctor Florin Mihaltan a mentionat ca in ce priveste zona de preventie autoritatile fac foarte putine lucruri.

„Preventia este un cuvant abuzat, daca nu as spune chiar violat, prin frecventa cu care se apeleaza la el, dar nu se intampla nimic in spate. Exemplele cele mai recente sunt din zona factori de risc – vorbim factori foarte mult in presa de noile oferte ale industriei tutunului, dar uitam ca vorbim tot de tutun si ca aceste oferte seamana cu ce s-a intamplat in urma cu 30 – 40 de ani, cand ni se spunea ca avem un tutun care nu dauneaza si dupa aceea am avut un val de cancere si cancerele acelea continua sa alimenteze din nefericire aceasta retea, fiind o povara pentru sistem”, a spus Mihaltan.

El a mai punctat ca fumatul este principala cauza a cancerului pulmonar (80%), iar 20% poluarea. Daca boala este depistata in stadiul al III-lea sau mai tarziu, sansele de supravietuire ale unui pacient sunt de doar 11%. In schimb, un diagnostic timpuriu creste sansele de patru ori, pana la 55%.

„Insist ca pacientii sa se prezinte la medic nu doar atunci cand apare o schimbare in starea lor de sanatate, oricat de mica, ci si la consultatii periodice. Un pacient fumator, peste 40 – 45 de ani, poate avea oricand o forma de cancer pulmonar in curs de instalare. O vizita la medic le poate salva viata, pentru ca atat terapiile inovatoare, cat si tratamentele personalizate, ce au la baza medicamentatia clasica, ne pot ajuta acum sa tinem cancerul pulmonar sub control. Insa acest lucru nu este valabil decat pentru cazurile in care boala este depistata in stadiu incipient”, a spus prof. dr. Florin Mihaltan, medic pneumolog.

Specialistii avertizeaza ca in Romania 75% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala ajung la medic in stadiu inoperabil pentru ca ignora sau interpreteaza gresit simptomele acestuia. Principalele simptome sunt: tusea (cronica sau, in stadiu avansat, cu sange), respiratia ingreunata, dureri in piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei raceli) si infectiile pulmonare sau bronsitele ce reapar frecvent. Pacientii mai pot acuza dureri toracice persistente, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, raguseala de aparitie recenta si care nu mai trece, lipsa de aer.

Noiembrie este luna de lupta impotriva cancerului pulmonar in intreaga lume, iar Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lanseaza campania „Inspira speranta” pentru a atrage atentia asupra importantei diagnosticarii precoce a cancerului pulmonar.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2