Lazar: In 2016, a sporit gradul de violenta in societatea romaneasca

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Procurorul general Augustin Lazar a declarat marti ca gradul de violenta in societatea romaneasca a sporit continuu, acest lucru fiind relevat de cresterea in anul 2016 a infractiunilor contra persoanei si a numarului inculpatilor trimisi in judecata pentru violenta in familie, informeaza AGERPRES.

„Vizualizand datele privind inculpati persoane fizice trimisi in judecata, observam ca ponderea maxima o detin infractiunile contra sigurantei publice, care este aproape suprapusa infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice. Este ingrijorator ca ponderea infractiunilor contra persoanei este cu doar 5% mai mica decat cea a infractiunilor contra patrimoniului. Aceste date indica o crestere a violentei impotriva persoanei, un marker criminologic, ce va necesita corectii in materia strategiei de represiune”, a spus Augustin Lazar la prezentarea bilantului activitatii Ministerului Public pe anul trecut.

Procurorul general a aratat ca ponderea infractiunilor de evaziune fiscala (3% din totalul inculpatilor) este foarte redusa, insa, in realitate, aceste infractiuni au o pondere foarte mare, fapt ce indica unele carente in detectarea si urmarirea penala.

„In perioada 2007 — 2016, cresterea totala a infractiunilor contra persoanei a fost mare, de 27%. Aceste observatii intaresc concluzia sporirii continue a gradului de violenta in societatea romaneasca. O alta ingrijorare legata de violenta in societate o reprezinta cresterea ponderii inculpatilor minori trimisi in judecata pentru astfel de infractiuni, in pofida stradaniilor procurorilor de a aplica substitutive penale acestora”, a adaugat Lazar.

Augustin Lazar a precizat ca numarul inculpatilor trimisi in judecata pentru violenta in familie a crescut cu aproximativ 336% in perioada de referinta.

„Datele criminologice si statistice ale Ministerului Public pentru anul 2016 ne infatiseaza insa o realitate ingrijoratoare: 34 de copii au fost victime ale infractiunii de omor savarsite de parintii lor; 44 de minori au fost violati de unul dintre parinti; 32 de copii au fost victime ale infractiunii de rele tratamente aplicate minorilor de catre parinti; 30 de copii au fost victime ale omorului savarsit de un frate sau o sora; 32 de soti sau sotii au fost omorati de sot/sotie si 22 de parinti au fost omorati de copii lor. Prin urmare, aceste date statistice ne obliga la reflectie”, a afirmat Augustin Lazar.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole