Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, considera ca propunerea formulata de Tudorel Toader de revocare a sa din functie este una nelegala, intrucat ministrul Justitiei ”nu are competenta functionala de a evalua personal procurorii cu functii de conducere”, si solicita Sectiei pentru procurori a CSM sa emita un aviz negativ in cazul acestui demers, informeaza AGERPRES.
„Cu referire la propunerea de revocare formulata de ministrul Justitiei, (…) solicit Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii emiterea unui act negativ, intrucat propunerea este nelegala, raportul de evaluare si rezultatul acestuia – propunerea – sunt vadit nelegale, iar motivele pentru care s-a cerut revocarea din functie sunt nelegale si netemeinice. Propunerea este vadit nelegala, intrucat ministrul Justitiei si-a arogat in mod abuziv competenta de a evalua profesional procurorul general, nu a respectat dispozitiile legale privind evaluarea profesionala a procurorului general, a invocat motive prin care si-a depasit atributiile legale si a incalcat dreptul la aparare in aceasta procedura vadit nelegala si partinitoare. (…) Propunerea de revocare este nelegala, pentru ca ministrul Justitiei nu are competenta functionala de a evalua personal procurorii cu functii de conducere, aceasta competenta apartine Sectiei pentru procurori a CSM”, a declarat Lazar, la sedinta Sectiei pentru procurori.
El il acuza pe ministrul Tudorel Toader ca induce neincrederea in sistemul judiciar.
„Exista o larga conspiratie si se fac o multime de ilegalitati in asa fel incat sa se produca, sa fie o completare a discursului public al politicienilor al caror punct de vedere nu ma indoiesc ca il reprezinta in calitate de persoana numita politic in aceasta functie. Prin urmare, asistam la un eseu care nu este juridic, este un colaj de detractari. (…) Domnul ministru al Justitiei si-a arogat in mod abuziv calitatea de instanta de judecata (…), dar una care instrumenteaza fara probe si in care apararea nu este posibila (…).
Va marturisesc ca am ales armele judiciare, armele dreptului, pentru ca si in Romania exista justitie, si in Romania trebuie sa se poata face dreptate, chiar si cu un magistrat, si ma simt foarte trist sa aflu ca orice chestiune as intreprinde, oriunde m-as duce, exista o mare banuiala de o mare conspiratie care ar putea sa fie pusa la punct acolo si ca precis va fi ceva, o insinuare pentru solutia posibila care va fi acolo. Nu ma asteptam de la ministrul de Justitie al tarii mele. Nu ma asteptam la asemenea pozitii. Cu atat mai putin cu cat este profesor universitar si ma asteptam la o anumita conduita decenta”, a afirmat procurorul general.
Acesta a aratat ca ministrul Justitiei nu face ”un minim efort de cooperare loiala”.
„Exista avizul Forumului Procurorilor de la Roma, exista rapoartele MCV, exista rapoartele GRECO, exista rapoartele Comitetului drepturilor omului de la Geneva si in toate se promoveaza ideea independentei profesionale la procurori. Ei bine, domnul ministru ne duce acum cu cativa zeci de ani inainte, eu nu-mi amintesc prea bine vremurile acelea, cand vrea sa ne sugereze ca procurorul ar trebui sa mearga si sa ia lumina de la Ministerul Justitiei, in contextul in care ministrul Justitiei nu face un minim efort de cooperare loiala, face cu cine crede ca prezinta interes pentru pozitia politica pe care domnul ministru o reprezinta. Ei bine, suntem totusi in mileniul III, ma indoiesc ca acest punct de vedere pe care il promoveaza domnul ministru si care imi este mie atribuit ca un defect, opusul acestui punct de vedere, ar putea avea succes in mileniul III”, a mentionat Augustin Lazar.