LEGE NERESPECTATĂ – Mașinile pline cu noroi, liber la circulație pe drumurile publice

Ordonanța Guvernului  nr. 43/1997 privind regimul drumurilor prevede clar că pe drumurile publice sunt interzise intrarea vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile, respectiv este interzisă curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe. Legea există, dar cine să o aplice?. Exemple sunt cât se poate de multe. În Maramureșul Istoric, pe drumul Baia Sprie-Bârsana, de exemplu, găsim destule situații în care drumul este murdărit de mașini care au transportat materiale de construcții și care nu au fost curățate înainte de a ieși la drumul principal. 

Deși este interzisă intrarea pe drum cu un vehicul murdar, fiind interzisă și curățarea sau spălarea lui pe drumurile publice, totuși această prevedere a legii scapă multora, legea nefiind deloc respectată. Oordonanța de Guvern nr. 43 din 1997 prevede clar că este nevoie de un spațiu special amenajat unde mașina cu noroi trebuie curățată înainte de a ieși pe domeniul public.

Doar că există și legea care obligă cetățenii să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc, respectiv să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice. Consiliile locale au stabilit clar un regulament în acest sens, fiind prevăzute și amenzi. La fel, nimeni nu respectă nimic. Amenzi nu se dau, deși oamenii nu se achită de obligațiile legale care le revin, având totuși pretenția ca primăria să facă ce le-a promis, și așa ajungem într-un cerc vicios în care toată lumea cunoaște problema, dar nimenu nu ia nicio măsură.

De altfel, la nivel de Baia Mare, cel puțin, Poliția Locală face în fiecare săptămână  verificarea organizărilor de şantier, aspectele urmărite fiind dotarea şantierelor cu rampe de spălare, utilizarea corespunzătoare a rampelor de spălare, împrejmuirea corespunzătoare a organizărilor de şantier, curăţenia în incinta şantierelor, existenţa contractului de salubrizare, protejarea cu plasă de protecţie a imobilelor la care se execută lucrări de construire, respectiv renovare şi alte operaţiuni producătoare de praf.

FOTO evz.ro

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu