Lege referitoare la incompatibilitatea pentru alesii locali, promulgata

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, informeaza AGERPRES.

Potrivit actului normativ, conflictele de interese pentru presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene sau consilierii locali si judeteni sunt prevazute la articolul 46 din Legea administratiei publice locale 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Legea introduce o noua prevedere potrivit careia “starea de incompatibilitate dureaza pana la data incetarii de drept a mandatului in care alesul local a exercitat o functie sau o calitate incompatibila cu aceasta sau pana la data la care a incetat functia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate”.

Anul trecut, presedintele Iohannis a sesizat la CCR aceasta lege. El critica prevederea potrivit careia “faptele savarsite de persoanele aflate in exercitarea demnitatilor sau functiilor publice ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate se prescriu in termen de 3 ani de la data savarsirii lor”.

CCR a admis sesizarea de neconstitutionalitate in cazul acestei prevederi, care nu se mai regaseste in forma finala a actului normativ.

Seful statului contestase si prevederea referitoare la starea de incompatibilitate, insa aceasta a fost respinsa de CCR.

Tot luni, seful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1