Legea care aduce modificari la regimul strainilor din Romania, promulgata

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea legii pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, informeaza AGERPRES.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.194/2002 si a Ordonantei Guvernului nr. 25/2014, in sensul asigurarii transpunerii Directivei (UE) 2016/801 a Parlamentului European si a Consiliului privind conditiile de intrare si de sedere a resortisantilor tarilor terte pentru cercetare, studii, formare profesionala, servicii de voluntariat, programe de schimb de elevi sau proiecte educationale si munca „au pair”.

„Strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In cazul lucratorilor inalt calificati, salariul trebuie sa fie la nivelul de cel putin doua ori castigul salarial mediu brut”, prevede legea.

In legea in vigoare plata salariatilor straini trebuia sa fie cel putin la nivelul castigului salarial mediu brut pe tara, iar in cazul lucratorilor inalt calificati salariul sa fie la nivelul de cel putin patru ori castigul salarial mediu brut pe tara.

Strainilor care sunt numiti la conducerea unei filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in baza unui contract de mandat ori altui document cu aceeasi valoare juridica, li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca fara prezentarea unui contract de munca, daca fac dovada mijloacelor de intretinere obtinute din activitatea desfasurata in aceasta calitate, cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, mai prevede legea.

De asemenea, strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca in calitate de lucrator „au pair” li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu timp partial, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care rezulta ca durata timpului de munca nu depaseste 25 de ore pe saptamana, iar cuantumul salariului este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, calculat la fractia de timp lucrata.

Potrivit legii, organele politiei de frontiera pot sa nu permita intrarea strainilor pe teritoriul statului roman in situatia in care au savarsit, cu intentie, pe teritoriul Romaniei ori in strainatate, infractiuni pentru care li s-a aplicat o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 3 ani.

Viza de lunga sedere pentru studii poate fi acordata, la cerere, strainilor care solicita intrarea pe teritoriul Romaniei in calitate de student, stagiar, elev sau care participa la un program de schimb de elevi sau proiect educational.

Solicitarea trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente in cazul studentilor: (i) dovada de acceptare la studii eliberata de Ministerul Educatiei Nationale, din care sa rezulte ca va urma o forma de invatamant cu frecventa, la o institutie de invatamant superior de stat sau particulara, acreditata ori autorizata provizoriu potrivit legii; (ii) dovada achitarii taxei de studii pentru cel putin un an de studii; dovada mijloacelor de intretinere, in cuantum de cel putin salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, lunar, pentru intreaga perioada inscrisa in viza; dovada privind asigurarea cazarii la o familie selectata de catre organizatia care realizeaza schimbul de elevi sau proiectul educational si care detine un spatiu de locuit considerat normal pentru o familie din Romania sau intr-o unitate speciala de cazare selectionata de catre organizatia care realizeaza schimbul de elevi sau proiectul educational, mai prevede legea.

Tot luni, seful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei Nationale de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro.

Presedintele Klaus Iohnnis a semnat si decretul privind acordarea Drapelului de lupta Grupului 210 Sprijin „General de divizie Ioan Macri”.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole