Legea votată de coaliția ad-hoc PSD – PNL care dădea medicilor veterinari monopol pe farmaciile și cabinetele veterinare, respinsă de CCR

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

CCR a declarat miercuri neconstituțională o lege promovată de o coaliție parlamentară PSD-PNL care le dă medicilor veterinari atribuții exclusive în vânzarea medicamentelor de uz animal și în tratarea animalelor, potrivit unui comunicat al Curții, informează g4media.ro.

Sesizarea de neconstituționalitate a fost făcută de Avocatul Poporului, Renate Weber.

G4Media.ro a scris în exclusivitate în octombrie despre proiectul de lege ai cărui principali promotori sunt Alexandru Stănescu (fratele influentului baron PSD Paul Stănescu) și ministrul PNL al Agriculturii, Adrian Oros.

Proiectul de lege, printre ai cărui inițiatori se numără și parlamentari USR, USMR și PMP, a trecut deja de Senat și urmează să fie votat în ședința de plen a Camerei Deputaților de mâine, 6 octombrie.

Proiectul de lege impune practic monopolul medicilor veterinari atât pe piața farmaciilor veterinare (unde, potrivit informațiilor G4Media.ro, circa 40% dintre acestea nu au acționar majoritar un medic veterinar), cât și pe piața tratamentelor, interzicându-le tehnicienilor și asistenților veterinari să trateze animale altfel decât în prezența medicului.

De remarcat că este al doilea act normativ extrem de favorabil medicilor veterinari inițiat de ministrul Adrian Oros, care este medic veterinar de profesie și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România. În noiembrie 2019, Parlamentul a votat un proiect la care Oros a fost co-inițiator, proiect care prevedea că medicii veterinari concesionari trebuie să primească indemnizație de la stat de 10.000 de lei pe lună.

Principalele modificări ale proiectului de lege care instituie monopolul medicilor veterinari:

– farmaciile veterinare și cabinetele veterinare pot funcționa doar dacă un medic veterinar este acționar și are pachetul majoritar de acțiuni. În acest moment, circa 40% din piața farmaciilor veterinare e formată din farmacii care nu sunt deținute de medici veterinari
– interdicție pentru tehnicienii și asistenții veterinari să trateze animalele altfel decât în prezența medicului veterinar (ceea ce ar putea crea probleme pentru multe ferme mici sau ciobani)
– interdicție pentru persoanele fizice care dețin animale de companie să își trateze singure animalele

Dacă legea ar fi intrat în vigoare, ar fi produs modificări majore în piața tratamentului animalelor, dat fiind că în România profesează circa 7.000 de medici veterinari și nu e clar cum vor putea acoperi aceștia toate domeniile pe care vor primi monopol.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2