Legende, povesti si colinde din Maramures (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

craciun_colindatori (1)Simpozionul „Maramures. Legende si povesti de Craciun” – desfasurat marti, 16 decembrie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare, a deschis seria manifestarilor desfasurate de Consiliul Judetean Maramures sub genericul „Craciun in Maramures”. Moderatorul evenimentului a fost presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, care a prezentat scopul pentru care a fost organizat evenimentul, pornind de la faptul ca, in Maramures, fiecare loc spune o poveste, fiecare sat are traditii inca necunoscute publicului larg, fiecare sarbatoare are elemente de spectaculos, care pot la un moment dat sa stea la baza realizarii unor proiecte cu finantari europene.

„Ratiunile pentru care am gandit acest proiect de azi tin de oferirea unui cadru de intalnire si dialog al unor specialisti din domenii foarte diferite, dar care pot la un moment dat lucra in comun, pentru mai buna cunoastere si dezvoltare a judetului Maramures, in special pe segmentul promovarii si al turismului. Toti invitatii de aici au pregatirea, experienta si – unii dintre ei – chiar parghiile necesare pentru a face din cea mai frumoasa sarbatoare a anului, un factor de promovare mai eficienta a judetului Maramures, prin initierea unor proiecte cu finantari europene pe acest segment. Avem alaturi pe de-o parte etnologi, muzeografi, cadre universitare de specialitate – oameni care reprezinta adevarate lazi de zestre, adevarate tezaure vii, care poarta cu sine cunostinte si traditii, povesti  – spuse si nespuse – despre Maramures. Ei sunt cei care au batut la pas judetul, au cules si au asimilat si noi trebuie sa profitam de prezenta lor, de ideile lor, de cunostintele lor. Avem aici, pe de alta parte, oameni din turism si din administratie, specialisti care stiu ce inseamna realizarea de proiecte, accesarea de bani europeni. Si mai avem reprezentanti ai ONG-urilor, ai societatii civile, oameni care pot constitui factori importanti de promovare si diseminare. Noi avem obligatia sa privim mai departe, sa pastram, sa conservam, sa perpetuam si mai ales sa ne facem mai cunoscuti in lume. Acesta este motivul pentru care am tinut sa ne intalnim intr-un cadru organizat acum, in ajunul marii Sarbatori a Nasterii Domnului”, a precizat presedintele Zamfir Ciceu, inainte de a da cuvantul invitatilor.

Etnologul Georgeta Iuga a vorbit despre „Povesti de Craciun de pe Fisculas”, exemplificand cu povestea mosilor din paie pusi in curtea fetelor de maritat de Anul Nou si despre babele puse baietilor de Boboteaza. Exista povesti spectaculoase despre acest obicei si cupluri, in zona Fisculasului, care s-au format pornind de la acesta.

Despre post si despre tot ce presupune aceasta perioada, despre ritualul framantatului painii si despre colaci, dar si despre ideea de curatenie si innoire pe care o presupune Craciunul a vorbit muzeograful Janeta Ciocan – muzeograf.

Delia Rachisan – lector universitar – etnolog la Centrul Nord a Universitatii Tehnice Cluj Napoca a prezentat ritualul impodobirii pomilor de Craciun din Oarta de Jos, prezentarea sa fiind urmata de cateva colinde interpretate de studentii Sectiei Etnologie si de cei ai Seminarului Teologic. Cel care a incheiat seria prezentarilor despre partea de povesti, traditii si legende maramuresene de Craciun, a fost profesorul Pamfil Biltiu, care a vorbit despre colinda si colindatul in Maramures.

Specialistii din cadrul Directiei de Dezvoltare – Claudia Breban, director si Mihaela Lite, sef Birou Relatii Publice, au prezentat proiectele implementate sau in curs de implementare care au avut ca punct de pornire asemenea povesti sau legende.

Momentul cel mai aplaudat al manifestarii a fost evolutia – in ultima parte – a „Dantausilor” de la Palatul Copiilor din Baia Mare, instruiti de profesorul coregraf Maria Seraz. Dansul Mosilor, dansul de doi si colindele lor au fost aplaudate la scena deschisa de toti participantii.

„Imi doresc ca, dupa intalnirea de azi, sa plecam cu totii cu cateva idei concrete, pe care sa le putem materializa in proiecte.” – a spus presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu in finalul manifestarii, invitandu-i pe toti cei prezenti sa vina, sambata 20 decembrie, la Muzeul Satului din Baia Mare, la reconstituirea unei autentice zile din ajunul marii sarbatori a Nasterii Domnului.

Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

credit foto: Dan Carpov

craciun_colindatori (2)

craciun_colindatori (3)

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2