Legislatura 2012-2016: Camera Deputatilor – peste 2.300 proiecte de lege votate

Reclame home 1
Reclame home 1

parlamentCamera Deputatilor a votat, in legislatura 2012-2016, peste 2.300 de proiecte de lege, printre cele mai importante fiind modificarea legilor electorale, a Codului Fiscal si conversia creditelor in franci elvetieni, informeaza AGERPRES.

Dintre aceste proiecte, aproape un sfert — 560 — sunt Ordonante sau Ordonante de urgenta ale Guvernului, iar restul initiative legislative ale parlamentarilor sau proiecte de lege ale Executivului.

* In 2016, parlamentarii au reusit sa transeze discutiile referitoare la conversia creditelor in franci elvetieni

Potrivit proiectului de act normativ, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se realizeaza prin act aditional. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

Un alt proiect important adoptat de plen in 2016 este cel privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe.

Acesta prevede scoaterea de pe piata a tigarilor care au capsule aromate in filtru. De asemenea, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, producatorii trebuie sa fabrice pachetele de tigari conform noilor reguli, iar tigarile mentolate vor mai putea fi comercializate pana in 2019. Legea prevede si schimbarea aspectului pachetului de tigari. Pachetele de tigari inscriptionate conform actualelor reguli pot fi comercializate pana la 20 mai 2017.

Deputatii au adus modificari si la Codul Muncii. Astfel, 1 iunie — Ziua Copilului — va fi nelucratoare, la fel si 24 ianuarie. Deputatii au fost si in favoarea declararii in 19 noiembrie a Zilei barbatului, iar in 8 martie — Ziua femeii.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat si proiectul de lege prin care se elimina plafonul maxim al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si prin care se stabileste ca indemnizatia va fi acordata pana cand copilul implineste doi ani.

Deputatii au modificat, in ciuda opozitiei membrilor Guvernului, OUG 20/2016 referitoare la privind salarizarea din sectorul bugetar incluzand majorari salariale in Educatie si Sanatate, in medie cu 15%. Un alt proiect adoptat intr-una dintre ultimele sedinte de plen ale legislaturii este cel referitor la eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv a taxei radio-tv. Aceste proiecte au fost contestate, apoi, la Curtea Constitutionala.

La sfarsitul primei sesiuni a anului 2016, Valeriu Zgonea a pierdut sprijinul politic al partidului si implicit functia de presedinte al Camerei. Social-democratul Florin Iordache a fost desemnat presedinte interimar pana la finalul legislaturii.

In 2016, deputatii au dezbatut trei motiuni simple, doua dintre ele fiind adoptate, dar fara sa aiba drept consecinta demiterea ministrilor respectivi.

Astfel, a fost adoptata motiunea intitulata „Si minciuna poate sa ucida” in care semnatarii solicitau demisia ministrului justitiei, Raluca Pruna, dupa ce aceasta a afirmat in plenul CSM din data de 6 octombrie „ca a mintit la CEDO” despre situatia fondurilor alocate penitenciarelor, ca si cea impotriva ministrului agriculturii Achim Irimescu — „Cel mai mare dezastru din agricultura romaneasca post-decembrista”. In schimb, motiunea „Drepturile omului nu sunt un lux!”, impotriva Ralucai Pruna, a fost respinsa.

* In anul 2015, parlamentarii au modificat pachetul legilor electorale.

Pentru alegerile parlamentare, formatiunile politice au depus liste cu candidati. Cetatenii din diaspora au putut sa voteze, pentru prima data, prin corespondenta. Parlamentarii au adoptat legea privind finantarea partidelor si campaniilor electorale, legea partidelor politice, cea privind alegerile locale, precum si legislatia referitoare la alegerile parlamentare si votul prin corespondenta.

Potrivit modificarilor, senatorii si deputatii se aleg prin scrutin de lista, alegerea primarilor se face intr-un singur tur de scrutin, iar actul de constituire a unui partid politic poate fi semnat de cel putin trei membri fondatori. Proiectul votului prin corespondenta a fost aplicat doar la alegerile parlamentare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat noul Cod fiscal, care prevede, in principal, plafonarea contributiilor de sanatate la 5%, eliminarea impozitului pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2017, reducerea cotei de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand cu 2017. Supraacciza la carburanti urmeaza sa fie eliminata incepand cu 1 ianuarie 2017. De asemenea, de la 1 ianuarie se aplica reducerea cotei impozitului pe dividende de la 16 la 5%.

Printre cele mai importante proiecte dezbatute in 2015 se afla cel privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul de lege privind darea in plata prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva. Acesta a fost retrimis Parlamentului de catre presedinte si a fost reexaminat in 2016.

Tot in 2015, deputatii au decis cresterea alocatiei de stat pentru copii, de la 42 lei la 84 lei, si au adoptat proiectul de lege care prevede inscrierea sau retragerea elevilor de la orele de religie, prin cerere scrisa. De asemenea au adoptat si modificari la Codul silvic care prevedeau, printre altele, ca din fondul forestier national vor fi scoase perdelele forestiere de protectie si pasunile.

Si in 2015 au fost depuse cinci motiuni simple, care au fost respinse. De asemenea, doua motiuni de cenzura — „Victor Ponta-demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!” si ”Alege intre Romania si Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, au fost respinse.

* In 2014, parlamentarii au avut pauze in activitatea legislativa si in aprilie-mai si in octombrie-noiembrie, pentru campaniile electorale care au precedat alegerile europarlamentare si, respectiv, prezidentiale.

Printre proiectele importante adoptate s-au aflat majorarea accizei la carburanti, reducerea CAS la angajatori cu 5 puncte procentuale, scutirea de la plata unor debite a pensionarilor si mamelor, propunerea legislativa privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite CEC inainte de 1990 si si-au transferat aceste depozite la BRD in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia, proiectul de modificare a legii privind serviciul de salubrizare a localitatilor, instituirea zilei nationale pentru adoptie.

Pe parcursul anului au fost depuse 11 motiuni simple, toate respinse. De asemenea, a fost respinsa motiunea de cenzura: „Opriti Guvernul Ponta 3 — Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii!”.

* 2013 a fost anul in care parlamentarii au adoptat proiectul de lege privind cainii fara stapan, dupa ce pe 2 septembrie un copil a fost ucis de maidanezi, in Bucuresti. Proiectul prevede prelungirea de la sapte la 14 zile lucratoare a termenului in care un caine din adapost poate fi revendicat sau adoptat, gratuit. Dupa cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea cainilor sau prelungirea sederii lor in adapost, cu conditia sa aiba resurse financiare pentru intretinerea padocurilor.

Un alt proiect dezbatut, aflat in atentia publicului, a fost cel referitor la Rosia Montana, care insa a fost respins.

Tot in 2013, Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul de lege privind descentralizarea, proiect care a fost declarat, ulterior, neconstitutional de catre CCCR. De asemenea, au fost depuse si dezbatute 10 motiuni simple.

***

Si in 2016 Camera Deputatilor a primit mai multe cereri din partea justitiei pentru incuviintarea fie a arestarii preventive, fie a inceperii urmaririi penale a unor deputati, unele fiind aprobate, altele respinse.

Astfel, in 2016 Camera Deputatilor a aprobat cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Adrian Gurzau, acuzat de trafic de influenta in dosarul Carpatica Asig, dar si solicitarea de incepere a urmaririi penale in cazul Elenei Udrea.

Plenul Camerei Deputatilor a admis si cererea DNA pentru incuviintarea arestarii preventive a lui Nicolae Paun, acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente. In schimb, au fost respinse solicitarile justitiei in cazul lui Madalin Voicu, acuzat in acelasi dosar.

Deputatii au respins si cererile DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a social-democratului Sebastian Ghita, precum si a arestarii preventive a lui Cristian Rizea, aproband, insa, retinerea acestuia.

In anul 2015, plenul Camerei Deputatilor a admis mai multe cereri ale justitiei pentru urmarirea penala si incuviintarea retinerii si arestarii preventive a Elenei Udrea, in dosarele Gala Bute si Microsoft.

Plenul Camerei Deputatilor a mai aprobat cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive in cazul deputatului PNL Theodor Nicolescu.

Si in privinta fostului premier Victor Ponta a fost adresata o solicitare pentru inceperea urmaririi penale, pentru trei infractiuni de conflict de interese, insa cererea a fost respinsa de deputati.

Printre alti deputati pentru care DNA a cerut incuviintarea retinerii si arestarii preventive, iar plenul Camerei a respins solicitarile, s-au aflat Ion Ochi si Laszlo Borbely.

Cele mai multe solicitari au fost facute in 2014. Plenul Camerei a votat impotriva incuviintarii arestarii preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, cercetat de DNA pentru trafic de influenta, Titi Holban, precum si impotriva inceperii urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu. Deputatii au respins cererea de arestare preventiva a deputatului Florin Popescu si inceperea urmaririi penale a deputatul Daniel Chitoiu, fost ministru de Finante.

Pe de alta parte, deputatii au aprobat cererea de incuviintare de retinere si arestare preventiva a deputatului Ion Dinita, precum si cererea privind incuviintare a arestarii preventive, perchezitie si retinere a lui Mircea Rosca, acuzat de trafic de influenta.

In aceeasi zi, deputatii incuviintau arestarea preventiva a lui Ion Adam, acuzat de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. In dosar a fost invinuit si Viorel Hrebenciuc, dar el si-a dat demisia din Camera Deputatilor imediat dupa ce Parchetul a cerut incuviintarea arestarii sale preventive.

Si in cazul lui Valerian Vreme, Camera Deputatilor a aprobat cererea de incepere a urmaririi penale, in timp ce a fost aprobata si solicitarea de arestare preventiva a lui Catalin Teodorescu. Un vot de aprobare a cererii de arestare preventiva a fost si in cazul lui Marko Attila, acuzat in acelasi dosar cu Teodorescu.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole