Leul a ramas stabil fata de euro

Reclame home 1
Reclame home 1

Evolutia leului din perioada analizata fata de principalele valute a fost influentata de factorii externi, in primul rand de decizia de politica monetara a Rezervei Federale americane.

Cursul euro a crescut de la 4,7278 la 4,7340 lei, la sfarsitul perioadei, cand tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,732 – 4,738 lei, cu inchiderea la 4,732 lei. Dupa inchiderea pietei locale cotatiile euro au inceput sa scada fiind atins un minim de 4,724 lei.

Luna aceasta, din punct de vedere istoric, leul ar trebui sa fie protejat de intrarile mai mari de valuta de la nivelul caselor de schimb, urmare a revenirii in tara a romanilor care traiesc in alte state din UE.

Media dolarului american a fost impulsionata de decizia Fed de a majora dobanda sa cheie. Ea a crescut de la 4,2441 la 4,2848 lei, dar a incheiat intervalul la 4,2647 lei, cand tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,253 – 4,278 lei.

Moneda elvetiana s-a apreciat de la 1,103 – 1,106 pana la 1,091 – 1,098 franci/euro, investitorii alegand rolul acesteia de „refugiu” in perioadele tulburi, precum cea reprezentata de razboiul comercial dintre SUA si China. Media ei a urcat la finalul perioadei la maximul ultimilor patru ani de 4,3251 lei.

Uncia de aur si-a mentinut, la randul ei, rolul de plasament „sigur”, si a crescut la sfarsitul perioadei pe pietele specializate la 1.432 – 1,447 dolari, atingand astfel maximul ultimilor sase ani.

Trebuie mentionat faptul ca atat investitori cat si bancile centrale au ales securitatea pe care o ofera aurul in conditiile in care economia mondiala da dovada de slabiciuni, agravate de tensiunile comerciale si cele geopolitice

Pe piata locala pretul gramului de aur a crescut la 197,0737 lei, maximul ultimilor aproape sapte ani, mai mult cu circa 10 lei fata de inceputul lunii trecute.

Indicele de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC), care se va aplica pana la sfarsitul lui septembrie, a fost calculat de banca centrala la 2,63%.

Trecerea inflatiei pe o panta descendenta, dupa mai multe luni in care ea s-a plasat peste 4%, si excedentul de lichiditate din piata monetara, care a fost sterilizat prin mai multe operatiuni de catre BNR, a condus la scaderea indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut la 3,04%, minim al ultimilor sase luni, dar a incheiat perioada la 3,08%,. Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a fost calculat la finalul intervalului la 3,19%, minimul ultimului an si o luna.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, a coborat la sfarsitul perioadei la 3,28%, iar cel la 12 luni la 3,33%.

Perechea euro/dolar a scazut de la 1,1162 la 1,1031 dolari, minimul ultimilor doi ani, dar a a urcat la finalul intervalului la 1,1070 – 1,1117 dolari si a inchis pietele americane la 1,1108 dolari.

Evolutia a fost influentata de decizia Rezervei Federale de a reduce dobanda sa de referinta cu un sfert de punct procentual la 2 – 2,25%, masura anticipata de pietele financiare. La sfarsitul perioadei, un mesaj pe Twitter al presedintelui Trump care anunta noi taxe care vor fi puse importurilor din China, a permis speculatorilor sa isi marcheze rapid profiturile.

Analiza cuprinde perioada 29 iulie – 2 august

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole