Leul plateste nota de plata pentru guvernarea PSD

Reclame home 1
Reclame home 1

Dezvoltarea economica a Romaniei, bazata in cea mai mare parte pe consum, isi prezinta acum nota de plata.

In numai cinci sedinte ale pietei valutare euro a reusit sa atinga trei noi maxime istorice, dupa o lunga perioada in care borna fusese stabilita in in august 2014, in plina criza politica, provocata de incercarea de suspendare a presedintelui Basescu.

Scaderea din prezent a leului vine pe atat pe fondul turbulentelor politice, care au culminat cu demisia fostului premier si numirea unuia nou, dar si in conditiile in care balanta comerciala si cea de plati inregistreaza deficite tot mai mari, in contextul cresterii galopante a inflatiei.

In opinia, senatorului liberal Florin Citu asistam, in lipsa unei reforme profunde a sectorului bugetar, dopat de pomeni electorale, la un scenariu asemanator cu ceea ce se petrece acum in Venezuela. In conditiile unei inflatii uriase statul sud-american, posesor al unor importante rezerve de petrol, a decis sa inventeze o noua cripto-moneda numita „petro” sperand astfel sa tempereze miscarile populare anti-guvernamentale. Dand, desigur, vina pe stranatate si, poate, pe statul paralel.

Revenind la piata interna, cursul euro a crescut de la fostul maxim la 4,6614 la cel nou de 4,6656 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,661 si 4,669 lei. Transferurile de la ora 14:00 se realizau la 4,667 – 4,67 lei.

Media dolarului american a crescut de la 3,7984 la 3,8059 lei, cotatiile din piata fluctuand intre 3,802 si 3,816 lei.

Moneda elvetiana se deprecia pe pietele internationale la 1,175 – 1,19 franci/euro, astfel ca media ei a scazut de la 3,9727 la 3,9621 lei.

In piata monetara nu au existat modificari majore. Indicele ROBOR la trei louni a scazut de la 1,99 la 1,98% iar cel la sase luni de la 2,23 la 2,22%.

Investitorii de pe marile piete financiare se aratau prudenti, in conditiile in care joi va avea loc intrunirea conducerii BCE, iar guvernul SUA este paralizat de lipsa unui acord privind bugetul sau din urmatoarea perioada. Pe de alta parte, Germania ar putea avea un nou guvern abia in martie, dupa ce conservatorii condusi de Angela Merkel a inceput negocierile cu social-democratii.

Conform Bloomberg bitcoin era cotat la 11.675 dolari, in usoara crestere fata de vineri seara.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2