Leul se apreciaza pe final de saptamana

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

De aproape doua luni perechea euro/leu fluctueaza in jurul pragului de 4,66 lei, depasirea celui de 4,67 lei fiind testat de mai multe ori.

In perioada analizata, cursul euro a scazut de 4,6640 la 4,6588 lei, la sfarsitul ei, cand moneda nationala a profitat de reducerea aversiunii fata de risc, care s-a manifestat si in cazul altor monede din regiune. Tranzactiile de la finalul intervalului s-au realizat intr-un culoar ingust, 4,656 – 4,662 lei, cu inchiderea la 4,657 lei.

Dupa o scadere la 4,0588 lei, media dolarului american a crescut la sfarsitul perioadei la 4,1063 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au fluctuat intre 4,092 si 4,115 lei

Moneda elvetiana a fluctuat in culoarul 1,138 – 1,147 franci/euro, iar media s-a miscat intre 4,0718 si 4,0799 lei, varf atins la finalul intervalului.

Perspectivele leului raman negative, urmare a inrautatirii situatiei economice. La jumatatea saptamanii,Comisia Europeana a publicat prognozele sale privind Romania.

Chiar daca guvernarea PSD-ALDE anunta constantat indeplinirea tintelor propuse, CE a revizuit in scadere proiectiile sale. Prognoza privind cresterea economiei Romaniei in acest an a fost adusa de la 4,1 la 3,6%. In ceea ce priveste deficitul bugetar din 2018, acesta a fost urcat la 3,3%, peste tinta de 3% din PIB asumata de Romania prin Tratatul de la Maastricht.

La jumatatea perioadei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca „pentru sfarsitul anului 2018 pastram prognoza (inflatiei, n.red.) de 3,5% cum mentionarea riscurilor”, considerand ca pe termen lung „prognozam ca rata inflatiei in Romania nu va fi sub 2%”

La inceputul intervalului, bancile comerciale au atras de la cea centrala, printr-o operatiune de tip repo,peste 12,3 miliarde lei, la o dobanda de 2,5%, egala cu cea de politica monetara.

La sfarsitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut de la 3,21 la 3,20%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,47 la 3,45%

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au stagnat la 3,52%, respectiv la 3,59%.

Dealerii din piata monetara considera ca indicii ROBOR se vor stabiliza la finalul lunii, ca o consecinta a cresterii lichiditatii, Finantele urmand sa achite un imprumut mai vechi, care are o valoare de 8 mliarde de lei, dar si sa dea drumul la robinetul banilor pentru autoritatile locale.

Evolutia perechii euro/dolar a fost influentata de evenimente politice, precum alegerile de la jumatatea mandatatului prezidential american, cand se reinnoiesc o parte din mandatele din Congresul SUA, si economice, precum sedinta de politica monetara a Rezervei Federale sau situatia creata de dorinta guvernului de la Roma de a-si majora deficitul bugetar in 2019.

Dupa o crestere la 1,15 dolari, euro a scazut la la finalul perioadei pana la 1,1317 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,1336 dolari.

Analiza cuprinde perioada 5 – 9 noiembrie

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *