Leul si gunoiul de sub pres

Euro isi continua marsul catre pragul psihologic de la 4,8 lei. Luni, el a facut un nou pas, atingand un nou maxim istoric. In schimb, dolarul si francul elvetian s-au depreciat.

Leul si-a continuat miscarea descendenta care s-a manifestat de la jumatatea lui septembrie, iar cursul euro a urcat in prima sedinta a acestei saptamani de la 4,7667 la 4,7729 lei, tranzactiile realizandu-se in culoarul 4,77 – 4,776 lei.

Deprecierea vine intr-un context regional negativ, dar sunt si multi care critica deciziile noului Executiv de a prezenta realitatea cruda a starii in care se afla economia romaneasca. Cresterea ei, bazata in primul rand pe consum, a dus la o explozie a importurilor, in timp ce exporturile nu au putut sa tina pasul cu ele. Este bine sa tinem adevarul ascuns sub pres, si sa urmam exemplul Greciei, sau este mai bine sa incercam rezolvarea cat mai rapida a problemelor?

Cel mai apropiat exemplu este ultimul Black Friday, care s-a incheiat cu noi recorduri de vanzari. Este foarte bine pentru comercianti si pentru cei care au cumparat, dar a fost creat un nou minus in deficitul de cont curent si cel comercial.

In minuta sedintei de politica monetara a C.A. al BNR, care s-a desfasurat in 6 noiembrie se aprecia ca „o pozitionare mai joasa a raportului leu/euro, potential antrenata de diferentialul ratei dobanzii – mai ales pe fondul relaxarii politicii monetare de catre Fed si BCE, precum si al atitudinii bancilor centrale din Europa Centrala si de Est –, ar putea sprijini dezinflatia pe termen scurt, dar, in schimb, ar induce riscuri mari la adresa evolutiei pe termen mediu a inflatiei, prin impactul advers exercitat asupra balantei comerciale si a contului curent”.
La casele de schimb valutar ale bancilor cursul de vanzare al euro a sarit de 4,8 lei, maximul de 4,8440 lei/euro fiind inregistrat la OTP Bank in timp ce BCR si ING practicau un nivel de 4,8410 lei, conform unei platforme financiare.

Cursul dolarului american a scazut de la 4,3224 la 4,3259 lei.

Moneda elvetiana se deprecia la 1,093 – 1,096 franci/euro, astfel ca media ei a coborat de la 4,3685 la 4,3586 lei.

Lira sterlina a crescut de la 5,5647 la 5,5938 lei, cel mai mare nivel din 24 iunie 2016,a doua zi dupa referendumul pentru iesirea din Uniunea Europeana. Actuala apreciere se datoreaza avansului pe care il au conservatorii britanici inaintea alegerilor din 12 decembrie, care ar permite semnarea acordului de Brexit.

Uncia de aur fluctua intre 1.457 si 1.467 dolari, astfel ca pretul gramului de aur stabilit de BNR a scazut de la 203,6272 la 202,3260 lei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1