Licar de stele la Muzeul Tarii Oasului, doua expozitii de exceptie

PNL

In fiecare an, in data de 9 mai aniversam Ziua Europei, dedicata unitatii si solidaritatii europene. Data marcheaza piatra de temelie a Uniunii Europene, ziua istorica in care a fost pronuntata declaratia Schuman, in cadrul unui discurs tinut la Paris, in 1950, prin aceasta propunandu-se stabilirea unei noi forme de cooperare politica in Europa, care sa inlature posibilitatea izbucnirii unui nou razboi intre natiuni. In acest context, la ceas de Centenar si in Anul European al Patrimoniului Cultural, Negrestiul va invita la urmatoarele evenimente:

 Licar de stele la Muzeul Tarii Oasului, doua expozitii de exceptie

Miercuri, 9 mai 2018, incepand cu ora 14:00, la Galeriile de arta „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Tarii Oasului are loc vernisajul expozitiilor Constelatii romanesti traditionale si Semnele ceriului, evenimentul fiind organizat de Muzeul Tarii Oasului, Complexul Astronomic Baia Mare si Asociatia Millennium si  sustinut de Primaria si Consiliul Local Negresti-Oas.

Constelatii romanesti traditionale este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare care releva viziunea stramosilor nostri cu privire la bolta cereasca si la constelatii. Sunt cunoscute 88 de constelatii recunoscute oficial de Uniunea Astronomica Internationala, 19 dintre ele regasindu-se si in mitologia romaneasca, iar 20 de constelatii autohtone sunt absolut originale, marcand exclusiv viziunea poporului roman asupra cerului.  Expozitia prezenta la Muzeul Tarii Oasului cuprinde noua standuri pe care sunt dispuse noua monitoare care prezinta, intr-o maniera interactiva, povestile constelatiilor romanesti.

Expozitia de fotografie Semnele ceriului, apartinand artistului Ilie Tudorel, prezinta, prin intermediul a 55 de lucrari, cele mai importante reprezentari ale simbolisticii astrale surprinse in arhitectura traditionala din Romania. Fotografiile ilustreaza, mai ales, reprezentarile sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porti traditionale de lemn din toate zonele Romaniei. Expozitia itineranta este dedicata Centenarului Marii Uniri de la 1918 si se inscrie in seria evenimentelor organizate in cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural.

Prezinta: Aurelia Fedorca, primarul orasului, conf. univ. Delia Suiogan, etnolog,

  1. Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic Baia Mare, Ilie Tudorel,

fotograf, dr. Natalia Lazar, directorul Muzeului Tarii Oasului, Zamfir Danciu,

directorul Directiei Judetene pentru Cultura Satu Mare.

Expozitia este deschisa la Galeriile de arta „Dr. Mihai Pop” ale Muzeului Tarii Oasului,   in perioada 9 mai – 8 iunie 2018, de luni pana vineri, in intervalul orar 8-16.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1