Liderii G7 anunta ca iau in considerare sanctiuni mai dure impotriva Rusiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Liderii G7 au afirmat miercuri seara ca sunt pregatiti sa impuna sanctiuni si mai dure Rusiei daca aceasta nu va contribui la restabilirea stabilitatii in estul Ucrainei, informeaza Reuters si AFP citate de Agerpres.

‘Suntem pregatiti sa intensificam sanctiunile tintite si sa luam in considerare noi masuri restrictive semnificative pentru a impune costuri suplimentare Rusiei daca evenimentele o vor impune’, se mentioneaza intr-o declaratie comuna a liderilor G7 reuniti la Bruxelles.

‘Suntem uniti in condamnarea continuarii de catre Rusia a incalcarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei’, au mai afirmat liderii celor sapte tari cel mai puternic industrializate intr-un comunicat dat publicitatii dupa primul lor dineu de lucru.

‘Anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia si actiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile si trebuie sa inceteze’, a adauga liderii G7.

Ei fac apel la Rusia sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidentiale de la 25 mai, ‘sa termine retragerea fortelor militare din apropierea frontierei cu Ucraina, sa stopeze fluxul de arme si de militanti spre Ucraina’ si ‘sa-si utilizeze influenta pe langa separatistii inarmati pentru ca acestia sa depuna armele si sa renunte la violenta’.

G7 incurajeaza si autoritatile ucrainene ‘sa mentina o abordare masurata in operatiunile de restaurare a legii si a ordinii’.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat intr-o conferinta de presa ca Occidentul va verifica ‘iar si iar’ daca exista vreun progres in detensionarea situatiei din estul Ucrainei, unde fortele guvernamentale se lupta cu separatistii prorusi.

‘Nu ne putem permite continuarea destabilizarii in Ucraina’, a spus Merkel. ‘Daca nu avem progrese in chestiunile pe care trebuie sa le rezolvam exista posibilitatea de sanctiuni, chiar sanctiuni dure din faza a treia’, a adaugat ea.

Angela Merkel a mai afirmat, potrivit DPA, ca liderii G7 au cazut de acord asupra unei liste de cereri care ii vor fi prezentate liderului rus Vladimir Putin in urmatoarele zile si care au drept scop stabilizarea situatiei din Ucraina. Printre acestea se afla cooperarea cu presedintele ucrainean ales Petro Porosenko, luarea de masuri pentru a pune capat fluxului de arme si de combatanti dinspre Rusia sau implementarea de masuri pentru asigurarea furnizarii de gaz.

La randul sau, presedintele francez François Hollande a declarat ca G7 este ‘gata’ sa intareasca sanctiunile tintite impotriva Rusiei daca nu va exista o dezescaladare in Ucraina.

‘G7 a indicat ca dialogul si dezescaladarea situatiei trebuie incurajate’, a spus Hollande la finalul dineului la care au participat liderii tarilor celor mai puternice sapte tari industrializate. Dar ‘tarile G7 sunt gata sa intensifice sanctiunile tintite si sa le puna in practica pentru a face in asa fel ca sa nu existe noi infruntari’, a adaugat Hollande, citat de AFP.

Francois Hollande a amintit printre conditiile puse Moscovei de G7 ‘retragerea trupelor ruse’ de la frontiera ucraineana, care ‘pare sa se confirme’ si incetarea ‘sustinerii grupurilor armate’ separatiste proruse, care ‘ramane de demonstrat’.

Intalnirile cu presedintele rus Vladimir Putin prevazute vineri, in marja comemorarilor organizate cu prilejul Debarcarii din Normandia nu vor avea, potrivit lui Francois Hollande, decat un singur obiectiv: ‘sa reamintim ceea ce G7 a fixat ca principiu, respectiv a face in asa fel incat dialogul sa poata avea loc si dezescaladarea sa fie posibila, dar fara a ceda nimic din pozitiile noastre’.

Noi sanctiuni ar putea fi adoptate ‘daca exista neajunsuri grave’, a precizat el. Totusi, a adaugat el, ‘un proces a inceput astazi si acest proces poate permite gasirea conditiilor de iesire din criza in Ucraina’.

Hollande a mai spus ca in timpul dineului care i-a reunit pe sefii de stat si de guvern din tarile G7 ‘s-au mentionat masuri care vor fi luate in cazul unor evenimente grave, dar nu a fost evocata in niciun fel chestiunea (navelor) Mistral’.

Franta si Rusia au semnat in 2001 un contract pentru vanzarea a doua nave militare Mistral Rusiei, prima urmand sa fie livrata in octombrie 2014 si cea de a doua in 2015. SUA au avertizat in mai multe randuri Franta sa nu vanda Moscovei aceste nave militare, noteaza AFP.

Potrivit Reuters, a doua zi a summitului G7 se va concentra asupra necesitatii de a prioritiza securitatea aprovizionarii energetice.

‘Folosirea aprovizionarii energetice ca mijloc de coercitie politica sau ca amenintare la securitate este inacceptabil’, se mentioneaza intr-un draft al declaratiei care ar urma sa fie dat publicitatii joi si care a fost consultat de Reuters.

‘Criza din Ucraina face foarte evident faptul ca securitatea energetica trebuie sa fie in centrul agendei noastre colective si impune o schimbare a abordarii noastre de abordare a diversificarii surselor de aprovizionare cu energie’, se mai mentioneaza in draft.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2