Ligile profesioniste americane au în vedere reluarea competiţiilor, dar cu porţile închise sau cu un public redus

Ligile profesioniste americane au în vedere reluarea competiţiilor, dar cu porţile închise sau cu un public redus, o configuraţie impusă de pandemia de coronavirus, care va cântări greu din punct de vedere financiar şi ar putea duce la evoluţii profunde, relatează AFP.

Deşi nu s-au luat încă decizii, echipele din MLB (baseball), NHL (hochei pe gheaţă) şi NBA (baschet) par privilegiate de varianta de a disputa meciuri cu porţile închise, pe o arenă izolată sau pe propriul lor stadion, conform presei americane, titrează Agerpres.

Dacă NBA şi NHL, ale căror sezoane sunt în curs, „vor reuşi să reia competiţia şi să joace play-off-ul, atunci ele vor face audienţe bune”, anticipează Andrew Zimbalist, profesor de economie la Smith College (Massachusetts). Dar ţinând cont de modelul lor economic, nu toate campionatele ar putea avea un interes financiar să joace fără spectatori, consideră profesorul.

„Dintre cele patru ligi majore, NHL este cea mai dependentă de încasările de la casele de bilete. Fără aceste încasări, lucrurile nu merg prea bine pentru acestea”, prevede Andrew Zimbalist.

În cazul campionatelor de mai mică anvergură, ecuaţia ar putea fi şi mai delicată, avertizează profesorul.

„Major League Soccer (fotbal) nu obţine decât 11 la sută din veniturile sale (date din 2018) din contracte de difuzare TV, restul provenind esenţial din încasările de la stadioane (bilete, standuri, publicitate). Ei vor avea mari probleme”, confirmă Andrew Zimbalist.

Toate ligile lucrează la scenarii de reluare cu porţile închise, în actuala conjunctură, iar cabinete specializate lucrează deja pentru a face din această formulă o realitate. Pentru Mark Williams, de la cabinetul de arhitectură HKS, dacă a juca fără spectatori este o constrângere, aceasta poate fi totuşi o oportunitate de inovare.

„Cum putem oferi o variantă alternativă pentru ce se petrece pe teren, ca să nu vedem rânduri de scaune goale”, se întreabă acesta, precizând că a fost contactat de numeroşi actori majori din sport.

El a dat exemplu SoFi Stadium din Los Angeles, stadionul NFL conceput de HKS, ce va fi inaugurat în curând şi care este plin de tehnologie, inclusiv cu un ecran uriaş suspendat şi cu dublu ecran care acoperă tot terenul, ce ar putea fi utilizat pentru „îmbrăca” stadionul gol.

„Cred că am putea utiliza această tehnologie chiar şi pentru scaunele goale, pentru ca fanii să aibă impresia că sunt chiar pe stadion, fără ca de fapt să fie”, a spus arhitectul.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu