Limitarea consumului de bauturi indulcite cu zahar contribuie la prevenirea diabetului de tip 2

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Limitarea consumului de bauturi indulcite cu zahar ar scadea in mod semnificativ riscul de aparitie a diabetului de tip 2, conform rezultatelor unui studiu international publicat vineri, citat de Xinhua, informeaza AGERPRES.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Nationala Australiana (ANU) a studiat aproximativ 40.000 de persoane din Thailanda intre anii 2005 si 2013 si a descoperit ca mii de cazuri de boala puteau fi prevenite anual daca subiectii renuntau la consumul de bauturi indulcite cu zahar si sucuri carbogazoase.

”Peste 4.000 de cazuri de diabet de tipul 2 ar putea fi prevenite in fiecare an in randul populatiei din Thailanda daca oamenii nu ar mai bea in fiecare zi bauturi indulcite cu zahar”, a declarat vineri conducatoarea echipei de cercetatori, Keren Papier.

”Femeile din Thailanda, care au risc dublu de diabet de tipul 2 din cauza bauturilor indulcite cu zahar, ar fi principalele beneficiare (ale eliminarii acestora din dieta — n.r.)”, a adaugat cercetatoarea.

Potrivit lui Papier, rezultatele au subliniat de asemenea necesitatea introducerii unui impozit pe bauturi indulcite cu zahar deoarece, pe langa reducerea riscului de diabet de tipul 2, o taxa pe zahar va face minuni pentru bugetul Australiei, ea oferind exemplul unei masuri similare instaurata in Mexic, care a acumulat pana in prezent la buget 2,6 miliarde de dolari, precizeaza sursa citata.

”O reducere a consumului de bauturi indulcite cu zahar poate contribui la scaderea ratelor de diabet din Australia”, a adaugat Papier.

”Mai multe tari printre care Mexic, Statele Unite, Franta si Chile au luat deja masuri in ceea ce priveste bauturile indulcite cu zahar prin impunerea sau angajamentul de a impune un impozit pe zahar. Datele din Statele Unite si Mexic demonstreaza ca aplicarea acestuia a contribuit la o scadere cu 17%, respectiv 21%, a achizitiilor de bauturi impozitate in randul gospodariilor cu venituri scazute”, a mai spus cercetatoarea adaugand ca bauturile indulcite cu zahar reprezinta ”o tinta ideala pentru interventiile in materie de sanatate publica pentru controlul epidemiei de diabet de tip 2 tinand cont ca acestea nu au valoare nutritionala si nu protejeaza impotriva bolii”.

Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca intre anii 1983 si 2009 consumul mediu anual de zahar in Thailanda a crescut de la 13 kilograme pe cap de locuitor la 31 de kilograme.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2