Linie telefonica gratuita pentru copiii cu parinti plecati la munca in strainatate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

copil-telefon-mobilO linie telefonica gratuita si o platforma online, dedicate copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, au fost lansate, marti, de Organizatia Salvati Copiii, in cadrul unui eveniment organizat cu sprijinul Administratiei Prezidentiale si gazduit de Muzeul National Cotroceni, transmite Agerpres.

Astfel, copiii care au parintii plecati in strainatate si care au nevoie de consiliere pot apela gratuit, de pe teritoriul Romaniei, numarul telefonic 0800.070.040, unde pot primi informatii si consiliere gratuita, de luni pana vineri, in intervalul orar 9,30-17,30. Numarul poate fi apelat si de catre persoanele in grija carora au ramas copiii, precum si de specialistii in domeniul protectiei copilului si educatiei.

Platforma www.copiisinguriacasa.ro va include articole dedicate parintilor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, dar si specialistilor. De asemenea va cuprinde si o sectiune prin care se pot adresa intrebari specialistilor, care vor raspunde pe e-mail.

Salvati Copiii a lansat si o campanie de informare destinata parintilor, cu privire la obligatiile care le revin atunci cand parasesc tara, in vederea desemnarii unui reprezentant legal al copilului, dar si cu privire la riscurile pe care le implica pentru copii plecarea parintilor la munca in strainatate. In acest sens vor fi difuzate spoturi radio si TV, se vor desfasura caravane de informare in Bucuresti si 13 judete (atat in mediul urban cat si in mediul rural) la care vor participa specialistii Salvati Copiii. Evenimente locale vor avea loc in alte 28 de judete, unde Directiile Generale de Asistenta Sociala vor organiza campanii de informare.

Presedintele executiv Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, a reliefat ca migratia economica a parintilor ”afecteaza profund” drepturile copiilor ramasi acasa.

“Din punct de vedere al Conventiei drepturilor copilului, o serie de drepturi sunt incalcate — dreptul la familie si protectie, dreptul la educatie, dreptul la sanatate, la timp liber, joaca, dreptul la nediscriminare si incluziune sociala”, a subliniat ea in discursul sustinut.

La randul sau, presedintele Autoritatii pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman, a subliniat importanta unei linii telefonice de urgenta si a admis ca nu este usor nici de infiintat, nici de gestionat, esentiala fiind continuitatea.

“Este un demers responsabil si curajos, dar care necesita sprijin prin profesionisti. (…) Momentul are o semnificatie aparte si (…) pentru ca vine intr-un an aniversar, anul in care Romania marcheaza 25 de ani de la ratificarea Conventiei privind drepturile copilului”, a spus ea.

De asemenea, Monica Anisie, directorul Directiei Programe si Invatare pe parcursul vietii, din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a atras atentia asupra faptului ca absenta parintilor din mediul familial isi pune amprenta educatiei copiilor.

Peste 80.000 de copii din Romania au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate, conform statisticilor furnizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. Cu toate acestea, se estimeaza ca numarul real este mult mai mare, fiind cuprins intre 170.000-350.000 de copii.

Conform Legii 272/204, in situatia in care ambii parinti vor sa plece la munca in strainatate, acestia au obligatia de a notifica serviciul public de asistenta sociala de la domiciliu cu privire la intentie si de a desemna persoana care se va ocupa de intretinerea copilului. Autoritatea parinteasca poate fi delegata pentru cel mult un an.

In perioada octombrie 2013 — decembrie 2014 au fost inregistrate 5.400 de astfel de notificari, dar statisticile oficiale din 2014 indicau de cinci ori mai multe familii in care ambii parinti sau parintele unic sustinator erau plecati la munca in strainatate.

Pe de alta parte, datele culese de Organizatia Salvati Copiii de la Inspectoratele Scolare judetene, in perioada septembrie — octombrie 2015, releva un numar de 119.200 de copii cu parinti plecati la munca in strainatate, dintre care 35.85 lipsiti total de grija parinteasca, in 23 de judete.

Linia telefonica, platforma on-line si campania de informare sunt create in cadrul proiectului Salvati Copiii “Protectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate a parintilor, prin centre de zi”, implementat cu sprijinul financiar al The Velux Foundations, in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, directiile generale de asistenta sociala, inspectoratele scolare judetene si scoli.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2