Lipsa somnului creste nevoia de alimente tip ”junk-food” si riscul de obezitate

Reclame home 1
Reclame home 1

Lipsa somnului creste nevoia de alimente tip „junk-food”, iar daca dormitul insuficient se mentine, atunci creste si riscul de obezitate, potrivit unui studiu publicat luni in revista Journal of Neuroscience, citata de EFE, informeaza AGERPRES.

Studiul realizat de cercetatori de la Universitatea Koln din Germania, Julia Rihm si Jan Peters, combina acest comportament uman cu endocrinologia. Concret, studiul analizeaza cum lipsa de odihna poate activa zone ale creierului legate de apetit si de hormonii care ne indica cand suntem infometati.

Cercetatorii au selectat 32 de barbati tineri cu varste intre 19 si 33 de ani, care au urmat toti acelasi regim alimentar la cina cu paste si carne tocata, iar la desert un mar si iaurt de capsuni.

Participantii au fost apoi impartiti: un grup a plecat acasa cu un aparat care a inregistrat orele de somn, iar celalalt grup a ramas in laborator toata noaptea pentru a realiza diferite activitati, astfel incat sa nu doarma.

A doua zi au fost supusi unor analize pentru a se vedea nivelul zaharului in sange si al hormonilor legati de stres si pofta de mancare. Ei au participat de asemenea la un joc compus din mai multe imagini cu junk-food, precum dulciuri pe baza de ciocolata si alte produse nealimentare, precum palarii, pentru a vedea cat erau dispusi sa plateasca la o scara intre 0 si 3 euro.

Rezultatul a aratat cum lipsa somnului sporeste valoarea subiectiva a hranei comparativ cu produsele nealimentare, iar imaginile neuronale au relevat o mai mare activitate a circuitului ce implica amigdala, corelat cu nevoia de recompensare, si hipotalamusul, avand legatura cu pofta de mancare.

„Aceste date sugereaza o conexiune intre lipsa odihnei si excesul de alimentatie si consecinta directa a riscului de obezitate”, au precizat cercetatorii germani.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole