LIVE – Procesul lui Chereches. Span face declaratii incendiare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

UPDATE 6: Urmatorul termen va avea loc pe 7 aprilie.

UPDATE 5: Se apropie momentul flagrantului.

Span spune ca in discutia cu Bala si Chereches, cei 5 mii euro i-au fost ceruti de Bala lui Span in contul acelui contract vechi de 40 mii lei, incheiat in 2013, despre care am amintit anterior. Era un contract dintre Bala si Span, care era fictiv, incheiat dupa descinderea DNA. In 25 aprilie, Span i-a dat lui Bala 5 mii euro si Bala a platit datoria lui Chereches.

In 26 aprilie, Span s-a intalnit cu Chereches pe hol. Venise cu bani. dupa ce a scos 30 mii lei din banca. A intrat in birou, a pus pe acelasi raft banii, ca de obicei. A venit cu o suma mai mica de 400 mii lei, pentru ca asa ii zisese Chereches.

Primarul l-a certat pe Span pentru ca banii erau legati cu banderole de hartie, de la banca. Chereches nu era in birou, dar a venit dupa aceea si a luat banii.

„Cat poti sa imi livrezi azi?”, l-a intrebat Chereches pe Span inaintea flagrantului pe hol.

Span a terminat cu declaratiile, acum urmeaza intrebarile.

Procurorul intreaba de cei aprox 200 mii euro dati de Chereches in 2013 – 2015. Span a spus ca au fost bani pentru salarii si intretinerea Emm. Procurorul intreaba daca s-a imprumutat cu bani de la Chereches.

Span afirma ca niciodata nu i-a cerut lui Chereches bani in nume personal, ci i-a cerut pentru club, de exemplu pentru plata arbitrilor. Si nici nu a primit.

Procurorul intreaba daca in 26 aprilie, la flagrant, a mers la Primarie din proprie initiativa sau chemat de Chereches. Span a raspuns ca a fost chemat de Chereches.

Judecatorul mai intreaba si de inregistrarile facute de Span, la care acesta a raspuns ca a inregistrat cu telefonul personal, pe care l-a lasat la DNA.

Urmeaza intrebarile avocatilor lui Chereches.

Avand in vedere ora inaintata si numarul mare de intrebari redactate, Span va fi audiat la un termen ulterior. Initial, avocatii s-au opus, dar in final au fost de acord.

Urmeaza ca judecatorul sa pronunte data termenului.

UPDATE 4: In martie 2016, dorind sa se continue activitatea clubului si avand perspectiva promovarii in prima liga, Span a cerut Primariei sa preia clubul sau sa gaseasca alternativa. S-a primit raspuns in luna mai. Chereches i-a spus lui Span in privat ca nu il intereseaza clubul, ca e unul mort pentru el si ca nu ii mai da niciun ban.

In aprilie 2016, dupa revolta jucatorilor, Span a avut o discutie neprincipiala cu Chereches, in cadrul careia i-a zis ca va interzice echipei accesul pe stadion. Echipa avea contract de comodat. Span i-a zis lui Chereches ca interdictia de a intra pe stadion va fi una cu impact national, iar primarul va avea de suferit ca imagine, mai ales ca se apropiau alegerile. Era in aprilie, cu putin timp inaintea flagrantului. Chereches a acceptat sa nu faca asta si sa discute cu jucatorii.

Chereches a vorbit cu jucatorii si le-a promis ca va rezolva el problema restantelor salariale. Restantele erau de aproximativ 80 mii lei. Chereches a afirmat ca va plati din banii lui restantele (salarii si prime restante).In acest context, jucatorii au fost de acord sa renunte la protest. In cadrul aceleiasi discutii, Chereches a cerut ca Span sa fie de acord cu schimbarea unor nume din club, adica venirea unor noi membri.

Prin Tolas si Vasile Viman, Chereches a trimis 30 mii lei. Span a refuzat sa mearga la stadion, vazand ca doar o parte din bani fusesera trimisa. A spus ca exista sansa ca jucatorii sa protesteze si sa il faca mincinos. La stadion a mers doar Tolas. Chereches a mai dat apoi 20 mii lei, pentru a le oferi jucatorilor. Span a luat acesti bani, pe care i-a dat jucatorilor, fara a sti insa sursa banilor.

Totodata, nu s-a discutat nimic despre returnarea banilor catre Chereches. Acum Span reia un episod din aprilie 2015, cand a existat o situatie similara cu privire la datorii. Aici era vorba de suma de 60 mii. Chereches a spus si atunci ca va plati din banii lui. Atunci i-a cerut lui Bala sa ii dea 60 mii lei lui Span, care dupa ce a luat banii i-a dus la club. De precizat ca nu Bala i-a dat banii lui Span, ci un angajat de la club.

In pauza, Catalin Chereches nu a avut vreme sa manance, ocupat fiind sa dea directive jurnalistilor de casa care il insotesc. In schimb, are timp acum. In instanta mananca alune si bea cola.

Chereches i-a indicat cateva firme carora sa se adreseze Span pentru a veni cu sponsorizari. In schimb, firmele puteau beneficia de promovare pe echipament, bannerele de la stadion. I-a spus si suma pe care sa o ceara: 150 mii euro. Span nu stie daca suma indicata era pentru o firma sau pentru toate.

Span a luat legatura telefonic cu directorul unei firme din Satu Mare, dupa care cei doi s-au intalnit in orasul cu pricina. Directorul i-a spus ca va incheia un contract pentru suma de 150 mii euro. Span a trimis un contract de 150 mii euro, iar cei din Satu Mare au modificat in 600 mii lei, dupa care s-a semnat. Span i-a spus lui Chereches si acesta din urma i-a transmis ca ii trebuie 400 mii lei, iar 200 mii lei raman la club. Span l-a refuzat din cauza datoriilor mari ale clubului. In plus, nu mai voia ilegalitati la club.

„Stiam ca nu va veni cu bani, dar deja lucram cu DNA si asa am acceptat sa ii dau bani”, a declarat Span. Adica sa ii dea cei 400 mii lei.

De asemenea, Span s-a mai intalnit cu Chereches. In 25 aprilie, Span, Chereches si Bala s-au intalnit in anexa biroului primarului. Span i-a dat lui Bala, la solicitarea lui Chereches, 5 mii euro ca sa achite o datorie pe care primarul o avea fata de o alta persoana. Bala luase bani imprumut in numele lui Chereches, datoria totala fiind de 20 mii euro. Din respectiva datorie, Bala a returnat 5 mii euro.

UPDATE 3: S-a luat o pauza de 30 minute.

UPDATE 2: Intre timp s-a trecut de la subiectul Emm si relatia celor doi la subiectul FCM Baia Mare. Span a precizat ca vrea sa se limiteze clar de cele doua relatii.

In perioada 2014-2015, pentru a putea scoate anumite sume de bani din casieria clubului, Span a facut facturi fictive, in valoare de 300 mii lei. Facturile erau emise de societati comerciale care nu prestau in realitate serviciile. O parte din bani a ajuns la Chereches, cu titlul de mita, edilul avand cunostinta de toate acestea.

Existand acele facturi, Primaria, adica finantatorul, platise clubului servicii inexistente, acoperite de facturi fictive. Pentru a acoperi prejudiciul, Span a luat un imprumut, garantat in nume personal, si a platit 317 mii lei catre Primarie. Astfel s-a stins datoria clubului catre municipalitate.

Mita lui Span: martie, 2015 – 50 mii lei, suma acoperita cu facturi fictive, in contabilitatea clubului, la solicitarea lui Chereches. Banii au provenit dintr-o finantare catre club din partea Primariei. Clubul a cerut 150 mii cu titlul de avans in februarie 2015. Chereches l-a chemat pe Span la Primarie. Pe hol, i-a cerut spaga lui Span suma de 50 mii lei. Span a refuzat, spunand ca sunt datorii la club, restante salariale catre jucatori.

Chereches a spus ca el decide, ca el e ordonator de credite si ca daca nu ii da Span 50 mii lei, atunci nu ii aproba avansul. Span a fost de acord pana la urma. A scos banii, 50 mii, i-a dus la biroul lui Chereches, unde i-a pus pe un raft din anexa biroului. Era acelasi raft pe care a pus si banii din flagrant, un an mai tarziu. Span a facut facturi fictive pentru a nu se vedea in contabilitate lipsa banilor. Apoi s-a mai aprobat o suma de bani de catre Consiliul Local.

Chereches l-a sunat pe Span si i-a zis ca o sa il caute Sommay si ca ii va cere bani. Aceasta l-a sunat pe Span, care era acasa, in concediu. Acesta a chemat-o la el, dar Sommay nu a putut merge si a trimis-o pe o colega, Erika Czigler.

Sommay l-a sunat pe Span, care era acasa, in concediu. A chemat-o pe Sommay la el, dar ea nu a putut si a trimis-o pe o colega, Erika Czigler. In prezenta lui Orha Claudiu, aflat intamplator la Span, Czigler a primit banii de la Span, dar acesta nu mai stie daca suma a ajuns la Sommay sau la Chereches.

In septembrie 2015 s-a platit suma de 100 mii lei de la Primarie catre clubul de fotbal. Chereches i-a spus lui Span ca iubeste fotbalul si el, dar in proportie de 10%. I-a transmis lui Span sa ii dea banii, altfel nu mai finanteaza clubul. Span a fost de acord. A scos banii din cont si a dus 10 mii lei lui Chereches, lasand suma de bani pe acelasi raft. In anexa biroului.

In octombrie 2015, clubul s-a calificat in optimile Cupei Romaniei, intalnind Steaua. Cu aceasta ocazie a trebuit instalata noctura pe stadionul din Baia Mare, lucru care a fost aprobat in Consiliul Local. Exact in acea perioada a aparut chestia cu angajatii de la Emm, de care am pomenit anterior. Chereches a pus presiune pe Span si de aceasta data, amenintandu-l ca nu instaleaza noctura.

Mai mult, i-a spus lui Span ca va demola nocturna, pentru ca nu are autorizatie de construire. Asta dupa ce el a promovat proiectul in Consiliul Local.

„Toate acestea au legatura cu faptul ca eu nu am cedat actiunile Emm. A venit la stadion si mi-a zis, vezi ce patesti daca nu esti cuminte si nu faci lucrurile cum trebuie”, a declarat Span.

Chereches a spus ca demoleaza instalatia de nocturna si ca nu se va juca meciul. Afirmatia a fost facuta in prezenta intregii echipe, 30 oameni. Span i-a transmis, in privat, lui Chereches ca e de acord sa cedeze actiunile societatii, pentru a salva nocturna si a nu se face de ras la nivel national prin nedisputarea meciului.

Chereches a continuat cu presiunile pentru ca Span sa predea Emm. A venit cu mai multe variante: Mihai Corui, Liviu Bala, Ioan Balta. Chereches i-a spus lui Span ca daca va ceda actiunile Emm (Centrul Regional Media), clubul va primi o finantare de 1-1,2 milioane lei. Nu s-a finalizat insa nimic, iar primarul nu a manifestat interes pentru club, nefacandu-se astfel nici plati.

UPDATE: In ultima perioada, Sommay facea plata salariilor la Emm, banii provenind de la Chereches si mama acestuia. Primarul l-a amenintat pe Span ca nu mai finanteaza FCM Baia Mare daca Span nu cedeaza Emm catre Claudiu Florescu. Refuzul lui Span l-a infuriat pe Chereches, care a convocat o sedinta la barul Ignis si a incercat sa ia angajatii de la Emm, promitand ca le plateste restantele salariale si ii reangajeaza la o alta firma.

Miercuri, 1 martie, la Tribunalul Cluj are loc un nou termen in procesul lui Catalin Chereches.

La termenul de azi s-a prezentat si martorul-denuntator Cristian Span, care a facut mai multe declaratii. Printre altele, el a vorbit despre relatiile contractuale pe care le-a avut cu Catalin Chereches in trecut.

Toata povestea s-a derulat in jurul Emm. Denuntatorul a mai precizat ca in doi ani a primit 200.000 euro de la Chereches pentru functionarea Emm.

De asemenea, la cererea inculpatului, prin Anamaria Sommay, pe Emm au aparut articole denigratoare la adresa unor oameni politici si de afaceri.

Apoi, Chereches i-a cerut lui Span sa cedeze trustul. Dupa ce Span i-a remis primarului 10.000 lei, i-a mai spus ca nu mai vrea sa continue in acest mod.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

8 Comments

 1. rebel

  speram sa se incheie cat mai repede tragicomedia „Catalin Chereches – primar (re)ales”… asta spre binele orasului Baia Mare si a locuitorilor sai…

  Reply
 2. nelu

  Magistrații să nu mai permită tragerile de timp. Atât cercetările penale, cât și procesul durează de prea multă vreme. Opinia publică așteaptă clarificarea cazurilor în care este cercetat-judecat Cătălin Cherecheș. Tergiversarea este împotriva ideii de justiție.

  Reply
 3. nelu

  Procurorii și judecătorii să ia în calcul și altceva, cu prejudiciu mult mai mare decât cel adus de mișcarea/furtul banilor: deserviciul imens adus cetățenilor, prin minciună și manipulare. Ca și deserviciul ireparabil adus presei din Baia Mare, care a fost coruptă prin cozile de topor din redacții. Șefi de redacții și contabili mituiți. Și nu este vorba doar de Emaramures! Acesta este cel mai mare rău pe care l/au făcut acești infractori. Banii mai pot fi recuperați. Însă ce s/a întâmplat în mentalul colectiv nu poate fi reparat prea ușor. Pedepsele trebuie să fie exemplare, atât pentru făptașul principal, cât și pentru cozile lui de topor din presă. Cazul Cherecheș și cazul jurnaliștilor mituiți să intre în istoria orașului Baia Mare și în istoria presei din Maramureș. Ca învățătură! Să învățăm să ne ferim de asemenea indivizi care pot ajunge primari și jurnaliști!

  Reply
 4. io

  Intrebare, daca asa s-au petrecut lucrurile, INDIVIDUL asta SPAN, de ce nu e dupa grati? De ce se plimba liber?

  Reply
 5. lalaland

  procurorii ar trebui sa ceara pentru inculpatul Chereches o condamnare la fel ca pentru Elena Udrea… pedeapsa de 21 de ani de inchisoare… atat Chereches cat si Udrea sunt acelasi soi si merita aceasi soarta… nu-I nici o diferenta intre ei..

  Reply
 6. mmm

  mie sumele vehiculate in declaratii mi se par mici … nu uitati ca am acesat 2 credite de milioane bune de euro si acuma nu avem bani nici sa platim Drusalul … si doemne ce scursuri si ce jeguri de oameni ajung sa conduca orase sau cluburi sportive …

  Reply
 7. dan

  Ma gindesc la amaritii care s-au postat in fata primariei cind l-au saltat procurorii pe CC si ii luau partea. E jenant cind fac comparatia intre pensiile lor si sumele vehiculate aici, ca bani insusiti la negru. Ce culoare mai poate avea in obraz CC cind apare in fata septuagenarilor? Sau nu e cazul sa discutam ca intre oammeni, ci ca intre rapitoare? Ma tem ca slagarul orasului, cintat de veterani sa nu inceapa cu versurile „Unde e iluzile mele/ Care le-am avut?”

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole