Liviu Marian Pop (PSD): ”Cifrele din raportul Comisiei Europene privind abandonul scolar sunt ingrijoratoare”

liviu-marian-popLiviu Marian Pop, senator PSD si candidat al Partidului Social Democrat Maramures pentru un nou mandat de senator la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a atras atentia asupra cifrelor din raportul Comisiei Europene privind abandonul scolar, cifre ingrijoratoare la nivelul intregii tari.

Rep: Cum putem preveni abandonul scolar si care este proiectul PSD pentru educatie?

Liviu Marian Pop: Cifrele din raportul Comisiei Europene privind abandonul scolar sunt ingrijoratoare. Trebuie sa spunem adevarul. Cresterea salariilor si cresterea nivelului de trai, mai ales in mediul rural si urban mic, este modalitatea de a preveni abandonul scolar. De aceea, trebuie sa folosim cresterea economica pentru a creste salariile. Din pacate, guvernul Zero si PNL blocheaza legea prin care angajatii din educatie ar primi o crestere de 15%. Daca Guvernul Zero continua sa guverneze, atunci cresterile salariale vor fi Zero. PSD va pune in aplicare cresterea salariilor cu 15%, daca romanii ne acorda increderea lor. Bugetul total distribuit educatiei a ramas cel mai scazut din Europa – de numai 3 % din PIB, in 2014, mult sub media europeana de 4,9 %. Ulterior, investitiile au urcat la 3,7 % in 2015, respectiv 3,6 % din PIB in 2016, procente inferioare nivelului de 6 % din PIB stabilit de Legea Invatamantului 1/2011. In paralel cu aceste cresteri de finantare, populatia scolara s-a redus si in 2014, iar in 2015-2016, numarul total de elevi si studenti a scazut cu 2,4 % fata de anul scolar precedent, la 3,64 milioane. Romania si-a asumat o tinta de reducere a fenomenului de parasire timpurie a sistemului de educatie la 11,3% pana in anul 2020.

Rep: Ce propune Partidul Social Democrat pentru cresterea calitatii actului educational?

Liviu Marian Pop: Sustinerea unor politici educationale coerente si a unor programe pentru prevenirea abandonului scolar, dublate de masuri de sustinere de continuare a studiilor dupa clasa a VIII-a in cazul copiilor cu oportunitati reduse, pot conduce in mod direct la diminuarea fenomenului de parasire timpurie a sistemului de educatie. Toate aceste masurile trebuie sa vizeze si cresterea calitatii actului educational. De asemenea, sistemul nostru de educatie trebuie sa clarifice cat mai repede rolul si statutul invatamantului profesional si tehnic si sa promoveze mecanisme si instrumente mai clare de adaptare a retelei si ofertei scolare la realitatile pietei muncii. La ora actuala exista o prapastie foarte mare intre ceea ce ofera scoala si ceea ce solicita piata muncii. Prevenirea abandonului scolar si dezvoltarea competentelor esentiale ale adolescentilor pentru dezvoltarea carierei trebuie sa constituie, asadar, prioritati ale viitoarelor politici educationale din tara noastra. Forta de munca bine calificata si mai productiva este un element critic pentru a sustine cresterea economica in viitor.

Biroul de presa al PSD Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

3 Comments

 1. mmm

  domnu sugeti burta ca iesiti din poza … da cu plagiatul cum stam ???? de la ala va merge asa bine oare ????

  Reply
 2. G.B

  Mai PLM,la ce le este buna scoala daca cei cu scoala in judetul asta sunt muritori de foame.Pai eu personal cunosc multi absolventi de Drept ( si nu Spiru ) care sunt soferi pe TIR si coafeze,absolvente de Litere ospatarite prin oras si psihologi care au facut cursul de asistente sa nu moara de foame.Foarte bine daca se lasa si se duc la munca,decat sa tina un sistem de profesori intr-un invatamant asemanator celui fracez in care te trezesti cu diploma si fara cunostinte mai bine intr-un sistem ca cel englez in care daca poti urci trepte,in rest e nevoie de ucenici.Du-te la Dumbravita sa vezi cati absolventi de studii superioare fac cursuri de ucenici,culmea aceste cursuri de ucenici organizate de cei de la Nord.Asa invatamant iti doresti ?

  Reply
 3. STEKO

  Oare cine au fost ministrii educatiei in ultimii 27 de ani?O sama de scursori care naveau treaba prea multa cu invtamintul(adica erau 1+1 in baza 2)gen ambramburica cea care nici sa scrie corect nu stie,PLM care avea ocupatia de baza salvarea unui plagiator si plagiatul aferent.Pai de ce sa invete tinerii?Sa ajunga,,oricum someri”?Sau platiti cu un,,minim pe economie”?Ce-i invatati?Ce faceti sa le para atractiva educatia?Iti spun eu ce vad tinerii de azi:oameni,,ajunsi”prin furt,prin coruptie,prin hotie,prin jaf…

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1