Liviu Marian Pop: Romania in fata dispretului opozitiei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In sedinta Senatului din data de 25 aprilie, senatorul PSD, Liviu Marian Pop, a sustinut o declaratie politica cu titlul „Romania in fata dispretului opozitiei”.

Redam integral declaratia senatorului maramuresean:

Stimate colege, stimati colegi,

Proiectul de lege initiat de Guvernul Romaniei, prin care se infiinteaza o comisie condusa de presedintele PSD – Liviu Dragnea, care sa elaboreze intr-un an „Strategia Romania 2040” a fost primit de opozitie, dupa cum ne-am obisnuit, cu dispret.

Stimata opozitie, permiteti-mi sa va aduc la cunostinta ca programarea economica este prezenta in toate tarile lumii. Lipsa viziunii in ceea ce priveste modelul de dezvoltare / modelul industrial conduce la ceea ce am vazut cu totii in primii 20 de ani ai tranzitiei in Romania. Recesiuni transformationale insotite de caderi economice, somaj, pierdere de potential economic si haos. Crearea unui pattern de dezvoltare pe termen lung este strict necesara. Constructie fara proiect nu exista. In acest context, actuala guvernare politica aflata la putere doreste sa elaboreze o asemenea strategie! Prin urmare, pentru binele tarii, sa renuntam la improvizatie! Ne-ati acuzat ca, „acest proiect de lege tradeaza un mod de gandire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reusit nici pana acum sa asimileze in mod real valorile democratiei”!

Poate termenii precum „programare sau planificare” suna comunist, dar va garantez ca Romania nu inventeaza roata in ceea ce priveste programarea economica! Inventeaza Romania roata in ceea ce priveste crearea Consiliului de Programare Economica in cadrul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza? Inventeaza Romania roata cand propune o strategie pe termen lung Romania 2040 – de tip Snagov 2.0?

Programarea economica/planificarea exista in SUA, Canada, Marea Britanie, Franta, Olanda, Austria, Elvetia, Cehia, Ungaria, Polonia, pentru a enumera doar cateva state sugestive!

In FrantaFrance Strategie este o institutie denumita administrativ Comisariatul General pentru Strategie si Prognoza si este o structura independenta de reflectie, expertiza si consultare, atasata primului ministru francez. Obiectivul sau este de a contribui la determinarea principalelor orientari pentru viitor, precum si a obiectivelor pe termen mediu si lung de dezvoltare economica, sociala, culturala si de mediu. Are un rol determinant in pregatirea si stabilirea reformelor structurale. France Strategie este responsabila de abordarea politicilor publice, a provocarilor pe termen mediu si lung, organizarea de manifestari (conferinte) pe anumite teme de interes. Rezultatul activitatii sale este larg dezbatut in Franta nu numai la nivelul administratiei publice, ci si la nivelul principalelor parti interesate. Misiunea France Strategie vizeaza: evaluarea politicilor, in special a impactului acestora asupra dezvoltarii economice; anticiparea provocarilor; dezbaterea propunerilor de prioritati de politica; formularea de propuneri noi in ceea ce priveste politicile publice.

De asemenea, la nivelul institutiei exista si un Centru de cercetare in domeniul relatiilor internationale, ce grupeaza economisti cu o bogata experienta in domeniul relatiilor internationale, precum si un Consiliu de Analiza Economica care elaboreaza opinii pentru primul ministru. Aceste structuri sunt finantate din bugetul France Strategie; are relatii stranse cu mediul politic, parlament, functionari cu grad inalt din ministere, Cabinetul primului ministru, partenerii sociali, mediul academic, centre de cercetare, dar si cu reprezentanti din cadrul departamentelor administratiei locale si institutiilor europene.

In OlandaBiroul pentru analiza politicilor economice (CPB, NL) este o institutie ce a fost creata in anul 1945 de catre Jan Tinbergen, primul laureat al premiului NOBEL in economie (1969). Analizele CPB se elaboreaza fie din proprie initiativa, fie la solicitarea guvernului, a parlamentului, membrilor individuali ai parlamentului, sindicatelor, asociatiilor/federatiilor patronale. Principala misiunea CPB o reprezinta elaborarea de analize/evaluari cu privire la politicile economice. Acestea sunt luate in considerare in procesul de luare a deciziilor de catre factorii de decizie politica. Principalele domenii de cercetare vizeaza: macroeconomia (analiza productivitatii si cresterii economice la nivel macro), concurenta si mediu (analiza productivitatii la nivelul firmelor si impactul efectelor externe asupra acesteia), forta de munca si Educatia (analiza productivitatii fortei de munca si capitalului uman), finante publice.

Cel mai cunoscut produs al CPB il reprezinta prognozele economice trimestriale privind dezvoltarea economiei olandeze. Pe langa acestea, analizele CPB mai includ si analize cost-beneficiu ale planurilor de infrastructura, precum si analize cantitative pentru un numar mare de domenii.

CPB analizeaza, de asemenea, propunerile de politici in mai multe moduri si evalueaza efectele masurilor de politica care au fost deja implementate. Cercetari sunt realizate si in ceea ce priveste: efectele economice ale imbatranirii populatiei, globalizarii, crizelor economice si financiare etc. Uneori aceasta cercetare este finantata fie intern (ministere), fie extern (de exemplu: COM). O prognoza economica speciala (pe termen mediu) este publicata la inceputul fiecarui ciclu electoral. Acesta acopera o perioada de patru ani si este diferita de prognozele trimestriale ori cea anuala, de primavara.

Incepand din anul 1986, CPB a oferit partidelor politice interesate o analiza a efectelor economice ale propunerilor de politici, incluse in programele de guvernare ale partidelor. Dupa terminarea alegerilor, CPB este deseori invitat sa analizeze toate sau unele dintre propunerile de politici, mai ales atunci cand se deruleaza procesul de negocieri pentru formare unui nou guvern.

In Marea Britanie, Departamentul pentru Comunitati si Administratia Locala (Department for Communities and Local Government – UK) elaboreaza si actualizeaza Planul National privind Cadrul Politicilor Economice.

In SUA,  Asociatia Americana de Planificare (APA), elaboreaza strategii de politici economice pentru crearea unor comunitati mai puternice si mai echitabile si furnizeaza cele mai recente date de la nivel federal care sa sprijine planificarea locala eficienta in luarea deciziilor. In fiecare an, APA realizeaza armonizarea prioritatilor legislative pentru a sprijini activitatea de planificare.

In Canada, Inovatie Stiinta si Dezvoltare Economica (Innovation, Science and economic development, Canada) – Sectorul de politici strategice face recomandari si dezvolta politici care sa sprijine functionare economiei in mod eficient si sa creeze conditii in care mediul antreprenorial sa se dezvolte si sa fie competitiv.

Si lista poate continua!

Va propun, asadar, un armistitiu politic: incetarea disputelor, ca sa nu zic a luptelor si confruntarilor sterile, pentru ca realitatea este cu totul alta decat cea descrisa de dvs.!

Va multumesc!

Senator PSD Liviu-Marian POP

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2