Liviu Pop: Joi vom avea Hotararea de Guvern care reglementeaza toate sporurile in invatamantul preuniversitar

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat luni, la Targu-Jiu, ca joi va fi data Hotararea de Guvern care va reglementa toate sporurile in sistemul de invatamant preuniversitar, informeaza AGERPRES.

Pop a precizat ca, din datele pe care le are in acest moment, exista toate avizele pentru respectiva reglementare, punctand totodata faptul ca s-a intarziat nepermis de mult aceasta hotarare.

Declaratiile sale au venit in contextul in care mai multi directori de scoli si dascali din judetul Gorj au inaintat cateva memorii catre Ministerul Educatiei prin care reclamau faptul ca inspectorul scolar general, Ion Isfan, a refuzat sa le mai acorde sporul de calculator, pe motiv ca este ilegal.

“Discutii pe tema sporului pentru conditii vatamatoare, noi avem pregatita Hotararea de Guvern in baza legii salarizarii unitare, Ministerul Educatiei Nationale trebuie sa elaboreze aceasta Hotarare de Guvern care prevede clar care sunt sporurile in invatamantul preuniversitar. S-a intarziat aceasta HG nepermis de mult si nu din cauza Ministerului Educatiei Nationale, ci poate la comun cu Ministerul de Finante si Ministerul Muncii. Din datele mele, avem toate avizele si joi vom avea HG care reglementeaza toate sporurile in sistemul de invatamantul preuniversitar. (…) Memoriile primite de la Gorj si alte judete sunt in verificare.

Au fost mai multe memorii. Problema sporului de calculator a fost la Gorj si in doua inspectorate din Capitala. Raspunsurile vor veni de la directorii din minister, nu de la mine. Unii au primit raspuns la memorii, unii nu. (…) Daca avem calculatoare care afecteaza salariatii este obligatia angajatorului sa schimbe calculatoarele. In HG vor fi prevazute toate conditiile de acordare a sporurilor. Legat de sporurile pentru performanta, avem alte mecanisme de recunoastere; gradatia de merit – aici trebuie sa ne aplecam atentia mult mai mult”, a spus Pop.

De asemenea, el a afirmat ca in situatia in care se dovedeste, in urma verificarilor Curtii de Conturi, ca anumiti angajati din sistemul de invatamant au incasat sporuri ilegale, banii respectivi se pot restitui, dar actul normativ care va fi adoptat in aceasta saptamana nu prevede aplicarea masurilor retroactive in astfel de situatii.

“Actul normativ nu poate prevede masuri retroactive, doar daca anumite unitati scolare vor fi verificate de catre Curtea de Conturi si se constata ca, in urma verificarilor, anumiti angajati din sistemul de invatamant au dobandit sporurile ilegale, atunci se pot restitui banii. Noi nu avem atribut astazi ca sa spunem ca s-au dat niste bani conform legii”, a mai spus Liviu Pop.

El a precizat ca, in acest an, Ministerul Educatiei are cel mai mare buget din ultimii 100 de ani, respectiv 7 miliarde de euro.

“In 14 februarie, cand se dau salariile, vrem sa dam si voucherele de vacanta, avem alocati 390 de milioane de lei. Sau in 14 martie, in functie de cum se organizeaza fiecare unitate scolara. (…) Nu avem probleme financiare la Ministerul Educatiei in ceea ce priveste drepturile salariale. Avem cel mai mare buget al Educatiei din ultimii 100 de ani, 7 miliarde de euro intra anul acesta direct si indirect in educatia din Romania.

Intra 7 miliarde de euro pentru 3 milioane de copii si vreo 600.000 de studenti (…) Cresterile salariale vor fi mai mari decat cele mentionate in programul de guvernare. O sa avem cresterea din martie si e posibil si ca pe final de an sa mai luam ceva. Oricum, HG cu sporurile si cresterea din martie va aduce un plus valoare. Aceasta crestere de 20-25% pe care o acordam profesorilor sa se reflecte si in actul de predare”, a mai punctat ministrul Pop.

In ceea ce priveste Declaratia 600, Liviu Pop a afirmat ca nu este de acord cu ea si ca nu a primit, pana acum, nicio plangere in acest sens de la profesori.

“Cu Declaratia 600 nu sunt de acord. Nu sunt in masura sa cer unui ministru sa renunte la aceasta declaratie. Poate acest formular 600 aduce plus valoare in anumite zone, in zona invatamantului preuniversitar nu aduce. Cei care au dat acest ordin vor da explicatii in fata CEX”, a conchis ministrul Educatiei.

Liviu Pop a participat luni, la Targu-Jiu, la intalnirea regionala cu directorii de scoli si dascali din zona Olteniei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *